«Για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτεία και ασφάλεια δικαίου. Αυτό σημαίνει θεσμοί, στελέχωση, κανόνες και επιστημονικά εργαλεία που δεν τα έχουμε στην Κεντρική Μακεδονία. Ακούμε πολλά ωραία λόγια από τον κ. Τζιτζικώστα, όπως και από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά τελικά «κρατάμε μικρό καλάθι». Ακούμε πολλά ωραία και μεγάλα λόγια που δεν γίνονται πραγματικότητα. Από επικοινωνία και στην Κεντρική Μακεδονία πάμε καλά, όχι όμως από έργα. Αντιθέτως είχαμε το πάγωμα του διαμετακομιστικού κέντρου Logistics στο στρατόπεδο Γκόνου και την κατάργηση του φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου από την κυβέρνηση. Τελικά βλέπουμε ότι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ομιλία του στην εκδήλωση του συνδυασμού «Αλλαγή στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» που διοργάνωσαν τα Ινστιτούτα «Νίκος Πουλαντζάς» και «ΕΝΑ, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών», με θέμα την «Ανάπτυξη και το περιβάλλον στην εποχή της κλιματικής κρίσης».
Στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην Περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη και απαιτούν πολιτική βούληση για να επιλυθούν: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να παρέμβει άμεσα στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης για το οποίο η χώρα έχει καταδικαστεί από την Ευρώπη γιατί είναι ζήτημα υγείας. Επίσης η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει ακόμη ένα νέο έμφραγμα, όπως είναι βέβαια ότι θα συμβεί με το fly over, με το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργεί η έλλειψη μητροπολιτικής διοίκησης και συγκοινωνιακού σχεδιασμού αλλά και η καθυστέρηση του Μετρό».
«Η καθυστέρηση, το πάγωμα του εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου και η απουσία σύνδεσης του λιμανιού με τους βασικούς άξονες, είναι πρόβλημα του παραγωγικού μοντέλου δεν καθιστούν τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει το 2019, αλλά φτωχή επαρχία των Βαλκανίων».
«Το μόνο που βλέπουμε είναι ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ όλοι μιλάμε για την ανάγκη της κυκλικότητας στις πόλεις, στη Θεσσαλονίκη δεν γίνεται κομποστοποίηση, η ανακύκλωση λιμνάζει σε σκάνδαλα και ιδιωτικοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων με τη μονάδα ΣΔΙΤ στο Λαγκαδά. Ευτυχώς οι κινητοποιήσεις των πολιτών έσωσαν το νερό. Ο επόμενος στόχος είναι να σώσουμε από την ιδιωτικοποίηση άλλες δημόσιες λειτουργίες όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο Σ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και υποστήριξε ότι παρά την κρισιμότητα της κατάστασης του κλίματος παγκοσμίως, η Ελλάδα ήταν ανέτοιμη και αθωράκιστη ενώ ήδη υπήρχαν εργαλεία από το 2016-2019 που δεν χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ: «Η κλιματική κρίση επιταχύνεται και πλησιάζουμε στο κρίσιμο σημείο που η κλιματική κρίση θα γίνει κλιματική κατάρρευση. Οι πρόσφατες επαναλαμβανόμενες και με ακραία επεισόδια πλημμυρών και πυρκαγιών δεν είναι καμπανάκι, αλλά πραγματικότητα. Δεν είναι προειδοποίηση αλλά η κρίση σε εξέλιξη. Η χώρα όμως είναι αθωράκιστη και ευάλωτη όπως φάνηκε και φέτος το καλοκαίρι, παρότι είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές το 2022 στη Δαδιά, στην Εύβοια το 2021, οι πλημμύρες το 2020 στη Θεσσαλία. Αυτό γιατί την προηγούμενη τετραετία σταμάτησαν μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν την ανθεκτικότητα».
Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να υπάρχει σχεδιασμός και ένα ισχυρό κράτος: «Εδώ όμως η κρίση γίνεται ευκαιρία για λίγους ώστε να μην υπάρχουν κανόνες και σχεδιασμός. Να μην υπάρχει διοίκηση και επιστήμη. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι άρνηση της διοίκησης και της επιστήμης, άρνηση του κράτους δικαίου».
«Παρότι πριν από πέντε (5) χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προνοήσει και καταλήξει σε Αναπτυξιακή Στρατηγική για τη χώρα που λάμβανε υπόψη τον παράγοντα του κλίματος. Είχαμε εκπονήσει εργαλεία που όμως σταμάτησαν και είναι περίεργο το κανείς δεν το αναφέρει αυτό. Η συζήτηση για την κλιματική κρίση δεν είναι καινούρια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 είχε νομοθετήσει την Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση, αυτό που λέμε ανθεκτικότητα. Αλλά δεν προχώρησε τίποτα εδώ και 4 χρόνια. Μάλιστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μελέτη προσαρμογής που ήταν νομοθετημένη από το 2016 τελείωσε το 2023 και δεν έχει μπει σε καμία πολιτική στην πράξη. Και ο Χωροταξικός και ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός είχαν νομοθετηθεί αλλά δεν ξεκίνησε ούτε ένα Πολεοδομικό Σχέδιο. Η πρόληψη δασικών πυρκαγιών ήταν επίσης νομοθετημένη με προϋπολογισμό αλλά σταμάτησε το 2019. Η διαχείριση υδατικών πόρων και Κινδύνων Πλημμύρας υπήρχαν με ολοκληρωμένα Σχέδια από το 2017 που έπρεπε να αναθεωρηθούν εγκαίρως το 2021, σταμάτησαν και αυτά. Οι χάρτες πλημμύρας της Θεσσαλίας υπήρχαν και τους είχε στη διάθεσή της η Πολιτική Προστασία αλλά, οι αρμόδιοι δεν ειδοποίησαν καν».
Σημείωσε ακόμη ότι σημερινό παραγωγικό μοντέλο είναι αυτό που έφερε την κρίση, ακόμη και την κλιματική και ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο: «αυτό μπορεί να προκύψει μόνο με σχεδιασμό. Με παραγωγικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε ένα χωροταξικό σχέδιο. Δεν υπάρχει παραγωγικό μοντέλο χωρίς χωροταξία. Αντίστροφα, δεν μπορεί να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός χωρίς να υπάρχει παραγωγικό μοντέλο. Ένα κυκλικό και ψηφιακό μοντέλο παραγωγής με μηδενικό κλιματικό αποτύπωμα. Είναι υποχρεωτικό να πάμε σε μια οικονομία μηδενικών κλιματικών εκπομπών».
Σήμερα ζούμε το εξής παραλογισμό εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά: «η πυρκαγιά στη Ρόδο κατέστρεψε τα δάση που λειτουργούν ως πόρος ανάπτυξης για τον τουρισμό, ως πόρος της ποιότητας ζωής των πολιτών και ως πόρος των οικοσυστημάτων. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές πλήττουν την οικονομία, την υγεία των πολιτών και των οικοσυστημάτων. Δεν μπορεί όμως μετά από αυτές τις καταστροφές ο Πρωθυπουργός της χώρας να λέει ότι η κλιματική κρίση διευρύνει το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα. Θέλω να πάμε μαζί στον Έβρο και στη Θεσσαλία να μας δείξει σε ποια περιοχή μετά τις καταστροφές θα αναπτυχθεί ο τουρισμός. Είναι αδιανόητο. Αυτό που συμβαίνει τώρα εκεί είναι ότι ο Έβρος και η Θεσσαλία κινδυνεύουν από δημογραφικό πρόβλημα, πέρα από την κατεδάφιση των παραμέτρων διαβίωσης».
Υπογράμμισε πως από την κυβερνητική πολιτική λείπουν τα εξής δύο βασικά εργαλεία, μία ισχυρή Πολιτεία και ο σχεδιασμός με βάση την επιστήμη: «η πρόληψη πρέπει να είναι ενσωματωμένη στη λειτουργία της Πολιτείας. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να μην υλοποιεί και η Περιφέρεια σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών, σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση που έχει να κάνει με το διαθέσιμο νερό για την γεωργία, με τις αντιπλημμυρικές υποδομές. Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, τα κοινωνικά αγαθά και το δικαίωμα στην προκοπή, στην εργασία, την παραγωγή την οικογένεια. Αυτή η πολιτεία πρέπει να έχει ελεγκτικές υπηρεσίες που λειτουργούν με διαφάνεια και ταχύτητα. Αυτό οδηγεί όχι μόνο στην ανισοτιμία μέσα στο επιχειρείν, αλλά οδηγεί και στην καθυστέρηση της επιχειρηματικότητας».
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στα συνεχόμενα πλήγματα που δέχεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και στην πρόσφατη «συμφωνία» μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης» για να μην επηρεάσουν το έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ): «Δεν μπορεί να υπάρξει φυσικά ανάπτυξη, ούτε ασφάλεια των πολιτών, ούτε διαχείριση περιβάλλοντος αν δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Και την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση κατάφερε άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου με την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ μία μέρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αρχής με θέμα την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με την ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου προχώρησε η κυβέρνηση σε μαθηματικές αλχημείες σχετικά με την πλειοψηφίας των 3/5 που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τον διορισμό μελών στις Ανεξάρτητες Αρχές. Μετά με συμφωνία με την «Ελληνική Λύση» διόρισε και τη νέα σύνθεση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Με αυτό τον τρόπο αλλάξαν τις διοικήσεις σε δύο Ανεξάρτητες Αρχές που η μία αφορά την ελευθερία του τύπου και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και η άλλη αφορά τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και το σκάνδαλο των υποκλοπών».
«Όμως χωρίς κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ούτε παραγωγή, ούτε εργασία, ούτε ΑΕΠ, ούτε κοινωνικό κράτος, ούτε δικαιοσύνη. Γιατί ποια επιχείρηση θα επενδύσει σε μια χώρα που ξέρει ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να παρακολουθείται; Ποια επιχείρηση θα επενδύσει σε μια χώρα όταν ξέρει ότι οι άδειες δεν δίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια, αλλά αντίθετα ακόμη και οι άδειες και οι έλεγχοι υποκύπτουν και υποκλίνονται στο πολιτικό κέρδος και στο κομματικό και παραταξιακό κέρδος; Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν».