«Το επίδικο στις επικείμενες εκλογές είναι εάν θέλουμε μία αδύναμη πολιτεία, όπως θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ατομική ευθύνη των πολιτών παντού, στην υγεία, στις φυσικές καταστροφές, στο ρεύμα όπου καλούνται οι καταναλωτές να διαλέξουν πάροχο, ακόμα και στις μεταφορές, ή αν θέλουμε μία ισχυρή πολιτεία η οποία θα έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα και θα διασφαλίζει ότι κανείς και καμία δεν θα μείνει μόνος και μόνη, καθώς και ότι όλοι και όλες θα έχουν δικαίωμα στην πρόοδο. Αυτή είναι και η βασική διαφορά Τσίπρα – Μητσοτάκη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Γ. Μελιγγώνη και Γ. Τραπεζιώτη.
Σχολίασε στη συνέχεια πως τις τελευταίες μέρες: «Έχουμε γίνει μάρτυρες της αγωνίας και της ανασφάλειας των κυβερνητικών στελεχών ενόψει των εθνικών εκλογών, με χαρακτηριστική τη χθεσινή επίθεση λάσπης του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή απέναντι στον Χάρη Μαμουλάκη, στον Γιάννη Ραγκούση, ακόμη και στον Αλέξη Τσίπρα με τα ψέματα που έχουν αποδειχθεί με δικαστική απόφαση για τη δήθεν βίλα στο Σούνιο. Πρόκειται για μία τακτική που προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση και κλίμα τοξικότητας, καθώς και ότι όλοι είναι ίδιοι. Απέναντι στην επιλογή της ΝΔ να κάνει πολιτική με λάσπη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά και θα απαντά με προγραμματικό λόγο, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα».
Τόνισε ότι πρέπει να ξεριζωθεί η αντίληψη και η ανάγκη που θρέφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι χρειάζεται μέσο για να πάρεις επιδότηση, για να πάρεις ένα δάνειο, για να βρεις δουλειά, για να βρεις παιδικό σταθμό για το παιδί σου. «Αυτή είναι μία αντίληψη που θρέφει διαχρονικά η δεξιά στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι «μένουμε ευρώπηδες», έχουν μετατρέψει την Ελλάδα στο μαύρο πρόβατο της Ευρώπης όσον αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Και κράτος δικαίου σημαίνει και κανόνες και ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις. Δεν γίνεται να μιλάς για επενδύσεις με ένα κράτος που αξιοποιείται ως λάφυρο από την κυβέρνηση και μοιράζεται σε φίλους και εκλεκτούς. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες με αυτόν τον τρόπο στη Ελλάδα».
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε αναλυτικότερα στα θέματα του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Οι επικείμενες εκλογές θα κρίνουν με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά στην κλιματική κρίση, πώς θα οδηγηθεί στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 και πώς θα αναστείλουμε την κλιματική καταστροφή που αμφισβητεί την επιβίωση ανθρώπων και οικοσυστημάτων. Συνεπώς δεν μπορούμε παρά να έχουμε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας αλλά και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στην επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα στερείται Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οδικού χάρτη δηλαδή για την μετάβαση της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα μόνο διαφάνειες από μία παρουσίαση powerpoint και όχι ξεκάθαρους στόχους, υπολογισμούς και σχέδιο μετάβασης. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι η επικοινωνιακή διαχείριση».
Υπογράμμισε το πολύ σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δικτύου αλλά και αποθήκευσης για να «αντιμετωπιστεί» η στοχαστικότητα των ΑΠΕ: «για αυτό τώρα που η παραγωγή από ΑΠΕ είναι υψηλή αλλά έχει μειωθεί η ζήτηση υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ. Απαράδεκτο βέβαια είναι και το ότι επί κυβέρνησης ΝΔ η προτεραιότητα σύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο έχει μετατραπεί σε ρουσφέτι, καθώς και υπάρχει σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας σε διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά έργα στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης».
Για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είπε: «Για άλλο έναν μήνα η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις ακρίβειας χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη, όπως και η τιμή μεγαβατώρας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη για το 2023, στις δύο πρώτες θέσεις ακρίβειας. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurostat. Το μη οικιακό ρεύμα, για τις επιχειρήσεις δηλαδή ήταν το δεύτερο ακριβότερο στην Ευρώπη για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις. Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ότι αγαπάει τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Χρεώνοντας την με το ακριβότερο ρεύμα».
Σχετικά με το τι θα κάνει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, ρεύμα, φυσικό αέριο αλλά και κόστος καυσίμων που επηρεάζουν και τις τιμών των υπόλοιπων αγαθών, αρχικά θα φορολογήσουμε κατά 90% τα έξι (6) δισ. ευρώ των υπερκερδών για το 2022 που είναι στα ταμεία ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων της χώρας, τα οποία και θα επιστρέψουμε στους καταναλωτές. Αυτό θα ωφελήσει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις».
Ανέφερε ακόμη την κεντρική κατεύθυνση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: «επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ ώστε να λειτουργεί ως κοινωφελής επιχείρηση προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και όχι ως αμιγώς κερδοσκοπική εταιρεία η οποία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια άδικων υπερκερδών».
«Έλεγχος και ρύθμιση στην αγορά ενέργειας ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καθορισμός εύλογου ανώτατου ορίου κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών. Αναμόρφωση του Target Model ώστε να ελέγχεται εκ των προτέρων, ex ante, πριν μπει στην χοδρεμπορική, το κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών. Αλλαγή μείγματος στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας, με μείωση του ποσοστού του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, σε αντίθεση δηλαδή με το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να βγει αυτοδύναμος και να κυβερνήσει μόνος του απάντησε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ της απλής αναλογικής και των συμμαχικών κυβερνήσεων. Θεωρούμε ότι δεν είναι δημοκρατικό να κυβερνά μόνο του ένα κόμμα χωρίς να έχει ουσιαστικά εκλεγεί από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, όπως συμβαίνει με την ενισχυμένη αναλογική. Εξάλλου οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι συμμαχικές. Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει στις συνεργασίες και στις συνθέσεις αλλά, φυσικά και μπορεί να συνεργαστεί μόνο με προοδευτικές και όχι με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις».
«Ο κος Μητσοτάκης καταφέρεται ενάντια της απλής αναλογικής και είναι αυτός που το μόνο που υπόσχεται είναι ανασφάλεια και πολιτική αστάθεια αφού, θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές και τριπλές εκλογές. Φαίνεται πλέον όμως ότι θα έχουμε μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα των εκλογών, αυτήν την αίσθηση μάς μεταφέρουν πλέον οι πολίτες. Αυτό επιβεβαιώνει και η ένταση και λάσπη εκ μέρους στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Για το εάν το όλοι ίδιοι είναι που προσπαθεί να περάσει η ΝΔ θα οδηγήσει σε αντιπολιτικές αντιδράσεις είπε: «Πρόκειται για σχέδιο των κυβερνητικών στελεχών είτε με λάσπη είτε με αντιστροφή στη συζήτηση για τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, να περιστραφεί η συζήτηση γύρω από το παρελθόν και όχι το πώς συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Στόχος να περάσει η αντίληψη “όλοι ίδιοι είναι” και ότι “δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε” οπότε, κάτσε στον καναπέ, προσπάθησε να βρεις κάποιον να σού κάνει ένα ρουσφετάκι και δεν τρέχει τίποτα».
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε και στο θέμα της μεταφοράς των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό στη Θεσσαλονίκη: «Είχαμε την ελπίδα ότι, είτε μέσω των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε μέσω των κοινωνικών κινητοποιήσεων, θα μπορούσε να σωθεί αυτό που χαρακτηρίζεται ως Βυζαντινή Πομπηία της Θεσσαλονίκης. Η αλλαγή του μοντέλου κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κόστισε σε όλους και στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε Μετρό σε λειτουργία από το 2020. Τελικά δεν έχουμε ούτε Μετρό ούτε αρχαία. Θα παραλάβουμε πάλι τη Θεσσαλονίκη χωρίς Μετρό και με καταδίκη για την αέρια ρύπανση στην πόλη, ενώ το Μετρό θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στη μείωση της αέριας ρύπανσης».
Κλείνοντας δήλωσε: «Το πιο δύσκολο έργο την επόμενη μέρα των εκλογών για την προοδευτική διακυβέρνηση θα είναι η ανόρθωση μετά το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην υγεία, στην παιδεία, στην ενέργεια, στις υποδομές γιατί η Ελλάδα πρέπει να μπει σε διαφορετική οικονομική και κοινωνική τροχιά».