Την απαξίωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου σημαντικού επιστημονικού δυναμικού, την ανεπάρκεια και την αμέλεια εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής του Α.Π.Θ. και του Υπουργείου Παιδείας για την πολύμηνη ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι νέοι ερευνητές, οι καθηγητές, αλλά και οι φοιτητές όλων των βαθμίδων των πολυτεχνικών τμημάτων που λειτουργούν στο καινούριο κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατήγγειλε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, μετά την έντονη βροχόπτωση της 5ης Σεπτεμβρίου του 2022 αλλά και από παλιότερες βροχοπτώσεις, πλημμύρισαν τα δύο υπόγεια του νέου κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με νερό και λάσπη. Προκλήθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, πτώσεις τάσης για τουλάχιστον τρεις μήνες, μεγάλα προβλήματα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές λειτουργίες τεσσάρων τμημάτων, σοβαρό πρόβλημα υγρασίας, ολική βλάβη στο σύστημα ψύξης και θέρμανσης, καταστροφή του υπολογιστικού κέντρου του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, αφόρητες συνθήκες εργασίας για τους εμπλεκόμενους και απώλεια ερευνητικών έργων λόγω διατάραξης των απαιτούμενων εργαστηριακών συνθηκών. Η μη επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι ενδεικτική της αδιαφορίας τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη δημόσια παιδεία και έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής αναρωτήθηκε ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας. «Είναι η στήριξη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου, δηλαδή της παιδείας, της γνώσης και της καινοτομίας; Ή είναι η υποκριτική και διχαστική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, που ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται και με ευθύνη των πρυτανικών αρχών;».

Ο Σ. Φάμελλος ανέδειξε την προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών που επιχειρείται από Υπουργείο και Πρυτανεία, με την Πολυτεχνική σχολή να μην επισκευάζεται και να μην λειτουργούν εργαστήρια και υπολογιστικό κέντρο ενώ, η άδικη τροπολογία της κ. Κεραμέως υποχρεώνει το ΤΕΕ να εγγράφει τους αποφοίτους κολλεγίων χωρίς να έχουν ισότιμες σπουδές, αλλά αποκτούν ίδια δικαιώματα όπως οι μηχανικοί απόφοιτοι Πολυτεχνικών σχολών. Έχουμε παράλληλα για ένα χρόνο το σίριαλ της βιβλιοθήκης στο Βιολογικό που δεν κατασκευάζεται, αλλά αποτελεί πρόσχημα για την είσοδο των ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο και την ύπαρξη αυταρχισμού εις βάρος των φοιτητών. Ενώ την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Θεσσαλονίκη στερείται της ασφάλειας της περιουσίας και της ζωής λόγω έλλειψης στελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της πόλης.

«Αυτό είναι το κλείσιμο μιας καταστροφικής για την παιδεία τετραετίας, καταστροφικής για την Ελλάδα. Γιατί όταν θίγεται η γνώση και η έρευνα, όπως κάνει η Κυβέρνησή σας, η Ελλάδα ζημιώνεται. Θα πρέπει να καλύψουμε τώρα όλοι μαζί, χωρίς εσάς όμως, αυτό το έλλειμμα στην ελληνική κοινωνία», είπε κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email