«Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αποτελούν κινήσεις εσωστρέφειας, αλλά αντιθέτως απαραίτητες δημοκρατικές διαδικασίες σε ένα κόμμα που στηρίζει και πιστεύει στη δημοκρατία. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό δεν θα γίνει μόνο με την αλλαγή προσώπων, πρέπει να ξεκαθαρίσει και η πολιτική μας αλλά και να ενισχυθεί ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνομιλεί με την κοινωνία. Έχουμε ανάγκη από ένα πραγματικά μεγάλο, δημοκρατικό, ζωντανό κόμμα γειωμένο στην κοινωνία», δήλωσε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή “Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ερωτηθείς για τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ανέφερε ότι » «θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί τις επόμενες δέκα πέντε (15) με συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων. Η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα οφείλουν να καταλήξουν σε χάρτη με τα επόμενα βήματα ώστε, να είναι αποτελεσματική η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και να γίνει και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής».
«Ένα μεγάλο θέμα είναι να ξεφύγουμε από τον υποκειμενισμό και τον εγωισμό στην αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Όσοι και όσες συμβάλλαμε στη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος και στην αντιπολιτευτική κριτική στον κ. Μητσοτάκη έχουμε μια υποκειμενική ανάγνωση, κάναμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο. Όμως η κοινωνία είτε δεν το εισέπραξε, είτε δεν το αξιολόγησε θετικά, ή οι προτάσεις μας ήταν λανθασμένες ή ελλιπείς. Επιβάλλεται να “βγούμε από τα παπούτσια μας” να έχουμε ανοιχτά αυτιά και να κάνουμε μια αξιολόγηση του τι έγινε λάθος για να το αλλάξουμε. Διότι, σε κάθε περίπτωση, η πολιτική Μητσοτάκη όπως την έχουμε ζήσει μέχρι τώρα δεν λειτουργεί προς τα συμφέροντα της κοινωνίας, άρα θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρά αναχώματα και μια άλλη πρόταση και μια προοδευτική διέξοδος για την κοινωνία μας.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη εναλλακτικές λύσεις και εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα υπηρετεί το δικό της συμφέρον».
«Χρειαζόμαστε όμως και έναν άλλο κομματικό οργανισμό. Αυτό σημαίνει στενή συνεργασία και παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, στους συνεταιρισμούς και στις συλλογικότητες, κάτι που δεν γίνεται μέσα από τα γραφεία. Αυτό θα ήταν εσωστρέφεια, να συζητούσαμε μόνο μέσα σε γραφεία και με βάση τους εσωτερικούς συσχετισμούς».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος απάντησε ότι σημαντικότερο από το πρόσωπο του Προέδρου είναι η πολιτική πρόταση και ο τρόπος επικοινωνίας του προγράμματος μας με την κοινωνία. Συνέχισε αναφέροντας ότι προφανώς ο Πρόεδρος έχει περισσότερες ευθύνες από το κάθε μέλος και έχει ο ίδιος και την ευθύνη και ρόλο στην επιλογή μιας άλλης λύσης. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε μια άλλη πρόταση και να την επικοινωνήσουμε με την κοινωνία αποτελεσματικά. Τον χρειαζόμαστε για όσα έχει προσφέρει στο κόμμα μέχρι σήμερα αλλά και γιατί έχει τη δυνατότητα να δώσει και το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η πρόταση διεξόδου».
Σημείωσε ότι η βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα άλλα κόμματα είναι πως: «Σε αντίθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κατά καιρούς αλλάζουν αρχηγούς για να αλλάξουν το πολιτικό τους προφίλ προκειμένου να γίνουν κυβέρνηση, εμείς δίνουμε προτεραιότητα στην πολιτική μας πρόταση. Αλλάζοντας μόνο το πρόσωπο του Προέδρου ενός κόμματος δεν σημαίνει ότι αλλάζει και η πολιτική και εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και τις δικές μας ελλείψεις».
«Τον κόσμο τον ενδιαφέρει αν θα μπορεί να έχει καλύτερο εισόδημα, βιώσιμες επιχειρήσεις, αν θα υπάρχει αναπτυξιακή στρατηγική, αν θα εξασφαλίζονται η δημόσια υγεία και παιδεία. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβερνητική λύση. Να εντοπίσουμε λοιπόν τις ανάγκες, και τους λόγους που η κοινωνία δεν έδειξε εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η προπαγάνδα και η επικοινωνιακή υπεροπλία του κ. Μητσοτάκη αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό ως δικαιολογία. Δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που ανέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα».
Σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σχημάτισε ένα υπεράριθμο υπουργικό συμβούλιο, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις και τα λεγόμενά του όλα αυτά τα χρόνια για μικρά και ευέλικτα σχήματα. Ούτε οι δεσμεύσεις για μεγάλη συμμετοχή των γυναικών, επαληθεύτηκαν στη νέα κυβέρνηση. «Αν λάβει κανείς υπόψη τα λεγόμενα και τις διαθέσεις του κ. Βορίδη για τον αποκλεισμό των αριστερών και προοδευτικών ιδεών, θα χαρακτηρίζαμε συμβολικές τις μετακινήσεις των κ.κ. Βορίδη και Παπασταύρου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακροδεξιές και άδικες νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα υπηρετούν και τα στελέχη του παλιού εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη . Κατά τα άλλα η συνταγή είναι ίδια εφόσον πολλοί υφυπουργοί παρέμειναν και γενικοί γραμματείς πήραν θέσεις υφυπουργών».
Όσον αφορά τέλος, τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε ότι η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε απολύτως αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν έχει Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την Ενέργεια και το Κλίμα αν και η Ελλάδα πρέπει να τον καταθέσει στην Κομισιόν μέσα στον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός που συνδέεται άμεσα με το κόστος ενέργειας, την ανάπτυξη και με την πράσινη μετάβαση, είναι στον αέρα. Ακόμη δεν έχουμε Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) αφού τον έχει παγώσει και αυτόν η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως έχει παγώσει και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό για τις Περιοχές NATURA 2000. Μόνο η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων προχώρησε. Δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που είχαν χρηματοδοτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίες «φεύγουν» πλέον από τους δήμους και πάνε στα χέρια ιδιωτών της, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για τους δήμους και τους πολίτες. Φαίνεται ότι κάποιοι βιάζονται να κλείσουνε συμβόλαια στην ενέργεια και στη διαχείριση απορριμμάτων. Διότι ο λύκος στην αντάρα χαίρεται. Η Ελλάδα όμως χρειάζεται σχέδιο και εξυπηρέτηση του δημόσιου οφέλους και όχι εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».