«Η τακτική του κυρίου Χατζηδάκη και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση λόγω του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου. Όταν ο Υπουργός, αντί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο, εκδίδει επίσημα δελτία τύπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο εισηγητής στην τοποθέτηση επί των άρθρων αφιέρωσε δεκατρία λεπτά στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ΝΔ μοιράζει Δελτία Τύπου στα εθνικά αλλά και στα περιφερειακά ΜΜΕ προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τα αποδίδει όλα στο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει συζήτηση για το αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο νόμου. Απαγορεύσατε στους βουλευτές να συμμετέχουν κανονικά στην επιτροπή και μετά μάς λέτε ότι μας κάνετε και χάρη επειδή οι τοποθετήσεις μας είχαν μεγάλη χρονική διάρκεια. Και ενώ σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται μόνο δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην Προανακριτική επιτροπή επιλέξατε να συμμετέχουν επτά. Είναι υποκριτική η τακτική σας. Και αφού προγραμματίζετε από την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή να συνεδριάζει με πλήρη σύνθεση των επιτροπών, γιατί δεν περιμένατε έστω μία εβδομάδα για φέρετε το σχέδιο νόμου; Αποδεικνύεται έτσι η ενοχή σας και το σχέδιό σας να φιμώσετε τη Βουλή. Μας κατηγορείτε ακόμη ότι ανεβάζουμε τους τόνους. Μα θα ήταν δυνατόν να μην ανεβάζουμε τους τόνους όταν θέτετε σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας; Εκτός εάν θέλετε να μας στερήσετε και το δικαίωμα λόγου», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ανέφερε στη συνέχεια τους φορείς που αποκλείστηκαν από τη συζήτηση την προηγούμενη ημέρα: το σύλλογο εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), τους δασοπόνους, την επιτροπή του Δικτύου Φύση 2000 -τον επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας για τη βιοποικιλότητα-, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τους μηχανικούς περιβάλλοντος, και τους δύο συλλόγους χωροτακτών και πολεοδόμων, την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή τις εκατόν τριάντα (130) οργανώσεις που συγκεντρώνουν υπογραφές για την απόσυρση του νομοσχεδίου, την Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την ΜΚΟ Καλλιστώ, τους οικιστές που τους αφορούν οι οικιστικές πυκνώσεις, την Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Αθηναίων, τον ΑΔΜΗΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Σύνδεσμο βιομηχανιών πλαστικού, και άλλους πολλούς.

Απέδειξε στη συνέχεια τις μεγάλες αντιφάσεις της κυβέρνησης όπως, ότι ενώ ο κύριος Χατζηδάκης διατείνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που μεταφέρει την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους στην Περιφέρεια αποτελεί αίτημα των Δήμων στα νησιά, η αλήθεια είναι ότι έχει λάβει και ο ίδιος επιστολές από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, τους Δημάρχους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που καταφέρονται εναντίον της εν λόγω ρύθμισης, καθώς και η Κεντρική Ένωση Δήμων έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ερώτηση της Ανοιχτής Πόλης προς το Δήμαρχο Αθηναίων, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη ρύθμιση που εισήχθη την Παρασκευή, στις δώδεκα τα μεσάνυχτα στο σχέδιο νόμου που αλλάζει τις χρήσεις γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το μετατρέπει σε ξενοδοχειούπολη, εκτοπίζοντας την κατοικία, στην οποία απάντησε πως “θα το μελετήσουμε“. Από αυτό προκύπτει η ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υποτιμούν  την Αυτοδιοίκηση και τη διαβούλευση, καθώς και ότι προωθείται μια ρύθμιση για το κέντρο της Αθήνας χωρίς κανένα σχεδιασμό και στα κρυφά, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι πήραν θέση πριν από τη ρύθμιση.

Ο Σ.Φάμελλος διάβασε σημεία της ανακοίνωσης των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ για το σχέδιο νόμου και την κατάργηση των Φορέων, ώστε να ακουστεί η φωνή τους παρότι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία διαβούλευσης:

H μη κλήση μας στην ακρόαση των φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αποτελεί μια δόλια πράξη πολύ καλά μεθοδευμένη, η οποία έρχεται σε συνέχεια της διαρκούς άρνησης του Υπουργού κ. Χατζηδάκη να συναντήσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης. Ο κ. Υπουργός θεωρεί προφανώς ότι οι εργαζόμενοι στις Προστατευόμενες Περιοχές δεν έχουν τίποτα σημαντικό να του πουν. Η πλήρης απαξίωση της επιστημονικής τους γνώσης και της 14ετούς εμπειρίας τους στο πεδίο και στους Φορείς Διαχείρισης, είναι πρωτοφανής και καταδεικνύει τις προθέσεις του Υπουργού ο οποίος προφανώς δεν θέλει να ακούσει κανέναν και τίποτα, διότι πραγματική του επιδίωξη είναι να εκτελέσει ψυχρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει καταστεί προφανές πλέον σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως άλλωστε έχει ήδη χαρακτηριστεί και από πολλές ΜΚΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Υπουργός – εκτός από τους εργαζόμενους –  ποτέ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με το Συντονιστικό όργανο των Προέδρων των Φ.Δ., που στην συντριπτική τους πλειονότητα αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου με πολλά χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση των  Φορέων Διαχείρισης.

Ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του ίδιου του Υπουργείου του (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών). Ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη του επίσημου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου του, της Επιτροπής Φύση 2000. Ποτέ δεν άκουσε τα αποτελέσματα της «διαβούλευσης» που ισχυρίζεται ότι έκανε. Παρευρέθηκε ο κ. Υπουργός στην διαβούλευση – με μορφή ημερίδας – που οργάνωσε το ΥΠΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν άκουσε όμως, το σύνολο των παρευρισκόμενων φορέων που τον καλούσε όχι μόνο να μην υπαχθούν οι Φορείς Διαχείρισης στις Περιφέρειες, αλλά αντιθέτως να στηριχθούν με λίγες αλλά σημαντικές παρεμβάσεις καθώς το έργο τους κρίνεται σημαντικά θετικό. Ο κ. Υπουργός όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα, αλλά το διαστρέβλωσε εντελώς ώστε να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά του. Η υπαγωγή βεβαίως στις Περιφέρειες δεν προχώρησε διότι προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος και όχι διότι εισακούστηκαν (δήθεν) οι συμμετέχοντες φορείς.

Προφανώς δεν άκουσε και την συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 1600 σχολίων που κατατέθηκαν στην – κατ΄ επίφαση όπως αποδείχθηκε – ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου, που ζητούσαν την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ή στην καλύτερη ασκούσαν δριμεία κριτική στις διατάξεις του.

Ούτε βέβαια τις Περιβαλλοντικές ΜΚΟ τις οποίες ο κ. Υπουργός «υπερηφανεύεται» ότι συναντά τακτικά κάθε δίμηνο, εκμεταλλευόμενος τις συναντήσεις αυτές αλλά και τις ίδιες τις οργανώσεις, ως άλλοθι δήθεν διαβούλευσης και παροχής συναίνεσης στα σχέδιά του. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ίδιες οι ΜΚΟ είναι αυτές που τον κατηγορούν δημόσια για διάπραξη «πρωτοφανούς περιβαλλοντικού εγκλήματος», ενώ τον καλούν σχεδόν σύσσωμες, να αποσύρει το νομοσχέδιο. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι η «ανεπάρκεια» των Φορέων Διαχείρισης αλλά αντιθέτως η επάρκειά τους καθώς από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, αυτοί αποτέλεσαν τον θεματοφύλακα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εδραιώθηκαν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και αποτέλεσαν ανάχωμα στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί και όχι η ανεπάρκειά τους. Και προφανώς δεν θα ακούσει και τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δύο σχετικές πλατφόρμες και αγγίζουν τις 25.000 και απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, τόνισε ο Σ.Φάμελλος, κάτι που λένε ακόμη η WWF και η Greenpeace. Έθεσε ακόμη σειρά ζητημάτων που προέκυψαν από τη συζήτηση με τους φορείς στον Υπουργό ΠΕΝ: «Το ΓΕΩΤΕΕ μάς ενημέρωσε εχθές ότι, αν και είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, δεν είχε καμία συμμετοχή στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου, οι γεωτεχνικοί, οι δασολόγοι, οι γεωπόνοι, δηλαδή και αυτοί που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητα και τους δασικούς χάρτες, δεν είχαν ιδέα. Τα μισά άρθρα τα έμαθαν Παρασκευή μεσάνυχτα και είπαν επίσης, ότι επαγγελματίες που δεν έχουν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο θα λαμβάνουν απόφαση αν κάποια έκταση είναι δάσος, κάτι που έχει καταδικάσει στο παρελθόν και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως η ΓΕΝΟΠ είπε ότι ο ΑΔΜΗΕ που ξεπουλάτε είναι ένα κερδοφόρο μονοπώλιο. Η WWF ότι πρέπει να σταματήσει όλο αυτό γιατί περιλαμβάνει εξαιρετικά προβληματικές και φωτογραφικές διατάξεις, μίλησε για εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, για ανησυχία για τα Προεδρικά Διατάγματα προστατευόμενων περιοχών. Η Greenpeace αναφέρθηκε σε ανήκουστο φαινόμενο, στο ότι είναι σουρεαλιστικό αυτό που ζούμε με το νομοσχέδιο. Με τον Συνήγορο του Πολίτη να υπογραμμίζει ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης με Οδηγίες της Ε.Ε., το Σύνταγμα και πλείστες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και ότι δεν θα παρέχεται διαφάνεια και νομιμοποιητική βάση για την εφαρμογή των διατάξεων στην έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Μόνο από τη διαβούλευση (στην επιτροπή της Βουλής) προκύπτει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο περιβαλλοντικής πανδημίας που προσπαθείτε να περάσετε κάτω από τα ραντάρ»

«Εμείς μένουμε σπίτι και εσείς κάνετε τη δουλειά σας, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς ξεπουλάτε δημόσια περιουσία κύριε Χατζηδάκη, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς τακτοποιείτε ημετέρους, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς σαρώνετε το ελληνικό περιβάλλον. Σας προειδοποιούμε ότι δεν θα κρατήσουμε αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας όσον αφορά στο περιβάλλον. Θα νιώθετε την ανάσα μας δίπλα σας σε κάθε βήμα γιατί έχουμε γνώση, κοινωνική νομιμοποίηση, καθώς και επειδή αναγνωρίζουμε ότι έχουν προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη και η περιβαλλοντική αειφορία. Γιατί έχουμε αρχές και αξίες. Όταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να σταματήσει αυτό το έγκλημα, δεν μπορεί το έγκλημα αυτό να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» Πρωθυπουργού».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email