«Πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξοπλισμού και των μέσων καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, την ατομική ασφάλεια και τα μέσα προστασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα, όπως και για τα καταστήματα/φορείς που λειτουργούν και όπου προσέρχεται μεγάλος αριθμός πολιτών, όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες, και άλλα ιδρύματα που διαμένει μεγάλος αριθμός πολιτών (γηροκομεία, δομές αστέγων, ευάλωτων ομάδων, εστίες, δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία που φιλοξενούν πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού μέσω των αστικών αποβλήτων» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην άτυπη διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής  για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ανακύκλωση των νοσοκομειακών και φαρμακευτικών αποβλήτων την περίοδο της πανδημίας.

Όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος: «Το θέμα το είχαμε θέσει, στις 18 Μαρτίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα προσωπικά ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με το αίτημα να μη γίνει καμία διακοπή στην παροχή των βασικών αγαθών του νερού και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και τώρα, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) της 27ης Μαρτίου για τη διαχείριση πιθανά μολυσματικών αποβλήτων, μάσκες, γάντια, μαντηλάκια καθαρισμού, πρέπει να συμπληρωθούν και οι τεχνικές οδηγίες αλλά και ο εξοπλισμός διαχείρισης και ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στους Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για τη διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων. Οι ΟΤΑ χρειάζονται περισσότερο εξοπλισμό διαχείρισης απορριμμάτων αυτή την περίοδο».

Πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, που εγκρίθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  περιλαμβάνονται προβλέψεις για τη μεταφορά αποβλήτων που προκύπτουν από την κατ’ οίκον νοσηλεία και πρότεινε οι προβλέψεις αυτές να επεκταθούν, λόγω του κορονοϊού, ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες με μαντηλάκια, μάσκες και γάντια που απορρίπτουν οι πολίτες έξω από καταστήματα. Ο Σ. Φάμελλος πρότεινε την εγκατάσταση ειδικών, κλειστών κάδων για τα συγκεκριμένα απορρίμματα, με κλειστό σύστημα αποθήκευσης, σε καταστήματα, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, δημόσιους φορείς και τράπεζες, ώστε να μην απορρίπτονται ελεύθερα και να μη μεταφέρονται χωρίς προστασία και ασφάλεια, από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα μηχανήματα αποκομιδής. Ζήτησε ακόμη, να δοθούν, αντίστοιχα, ειδικές οδηγίες στους εργαζόμενους στους ΦΟΔΣΑ και τους ΧΥΤΑ για τον τρόπο διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ στην περίπτωση που δεν μεταφέρονται σε μονάδα αποτέφρωσης, καθώς δεν είναι βεβαιωμένα μολυσματικά απόβλητα. Τέλος πρότεινε στις κατοικίες, όπου διαμένουν πολίτες σε καραντίνα αλλά και κρούσματα του κορονοϊού ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα, να επιλέγεται υποχρεωτικά η διατήρηση και διάθεση των απορριμμάτων με διπλή σακούλα, απολύτως σταθερή και ασφαλή/στιβαρή, για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς.

Τέλος κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επιτροπής ο Σ.Φάμελλος ζήτησε :

  • Να μην κατατεθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έχουν ζητήσει και 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ, διότι πιθανή κατάθεσή του θα θέσει ζήτημα δημοκρατίας εφόσον δεν θα επιτραπεί ή διαβούλευση και πλήρης συζήτησή του, αλλά και γιατί πρέπει σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακληθεί γιατί περιλαμβάνει αντι-περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
  • Να κληθούν, αμέσως μετά το Πάσχα, σε αντίστοιχη διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ειδικοί επιστήμονες ώστε να γίνει μια συζήτηση για τα θέματα βιοποικιλότητας, φυσικών πόρων και πανδημιών, όπως και γενικότερα των λοιμώξεων, μετά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν κατά την κρίση του κορωνοϊού, ώστε να ληφθούν κατά το μέλλον ορθότερες και πληρέστερες πολιτικές με πρόληψη για τη σχέση και στην ισορροπία ανθρώπου και οικοσυστήματος.
Print Friendly, PDF & Email