«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε ακόμη πιο μεγάλες ανατιμήσεις και αυξήσεις, σε σχέση με το τελευταίο επτάμηνο που έχει ξεκινήσει το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια, εξαιτίας της απαράδεκτης και καταδικαστέας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό προστίθεται η λανθασμένη ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ θα έπρεπε, πρώτα από όλα, να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια στην αγορά, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί δυστυχώς με όρους ολιγοπωλίου και με πολλές στρεβλώσεις τις οποίες αναγνωρίζει τόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όσο και οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας (ΕΒΙΚΕΝ). Μία από τις στρεβλώσεις είναι ότι η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται κατά 100% στο Χρηματιστήριο, δηλαδή στην Ελλάδα δε λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν υπάρχει επίσης κανένας έλεγχος της κερδοφορίας των ενεργειακών εταιρειών. Άρα δεν ελέγχεται εάν υπάρχει αισχροκέρδεια», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash Fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Β. Στολάκη.
Στάθηκε στο ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους δήμους, τους αγρότες στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο υψηλές από ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες επειδή, η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για πολλούς μήνες, καθώς και ανέφερε πως η Ελλάδα αναδεικνύεται πολλούς μήνες τώρα πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη, τον Αύγουστο, τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο που μόλις έκλεισε.
Ο Σ.Φάμελλλος σχολίασε ειδικότερα την κυβερνητική πολιτική στη ΔΕΗ: «Εν μέσω ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση επέλεξε να παραδώσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες και άρα να χάσει το δημόσιο και κοινωφελή της διαχρονικό χαρακτήρα που της επέτρεπε να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αντί να κρατά χαμηλά τις τιμές ρεύματος, όπως έχει τη δυνατότητα λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, συμμετέχει στο καρτέλ και στην αισχροκέρδεια. Χαρακτηριστικά το 2020, εν μέσω πανδημίας, η ΔΕΗ έφτασε τον Απρίλιο να πουλάει ρεύμα ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική, τότε Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ)».
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μία ΔΕΗ που θα γράφει κέρδη στο χρηματιστήριο, θα δίνει υψηλότατα μπόνους στα προκλητικά αμειβόμενα γαλάζια παιδιά της Διοίκησης αλλά που δε θα παρέχει φτηνό ρεύμα για τους πολίτες και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας».
Υπογράμμισε ακόμη άλλη μία στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιβαρύνει επιπρόσθετα την Ελλάδα ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής ενεργειακής κρίσης. «Πίσω από τον τίτλο της απολιγνιτοποίησης η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει την αύξηση της εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας από το ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο. Σήμερα, το φυσικό αέριο καλύπτει το 45% της ηλεκτροπαραγωγής καθιστώντας πιο ευάλωτη τη χώρα μας, με επιλογή Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα τραγικό λάθος της κυβέρνησης που εξυπηρετεί μία συμφωνία, ένα deal, με ιδιωτικά συμφέροντα για την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και φυσικά όχι με ΑΠΕ».
«Ο μόνος τρόπος για να πάμε καλύτερα σε όλους τους τομείς και στην ενέργεια είναι να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα διενέργειας εκλογών απάντησε ότι: «Στο επίπεδο της κοινωνίας η δυσαρέσκεια στη διαχείριση της πανδημίας, της ακρίβειας αλλά και των φυσικών καταστροφών είναι σχεδόν καθολική. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν εμπιστεύεται τις κυβερνητικές πολιτικές και αυτό είναι κάτι που την αποσταθεροποιεί. Εμείς πιστεύουμε ότι οι εκλογές θα είναι μία διέξοδος προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας γιατί τα προβλήματα εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών ολοένα και αυξάνονται».
Σε σχέση με τη συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία υπογράμμισε: «Στην πρώτη τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ήταν εριστικός, στάση που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εθνική συνεννόηση. Στη δευτερολογία του εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός γιατί κατάλαβε ότι εκτέθηκε προς τα υπόλοιπα κόμματα. Στην τριτολογία του όμως προχώρησε σε διαστρεβλώσεις και σε ανακρίβειες για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ενέργεια, στις οποίες έχουμε ήδη απαντήσει. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ της ειρήνης. Μας ανησυχεί πάρα πολύ η σύγκρουση, ο πόλεμος που μαίνεται στη γειτονιά μας και σήμερα χάνονται ζωές. Η Ευρώπη αποδεικνύεται ότι ήταν απροετοίμαστη και αδύναμη, ανεπαρκής να αντιμετωπίσει την ουκρανική κρίση. Θα έπρεπε να είχε λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να προλάβει τη σύρραξη».
Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια από τη σύσκεψη για τη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία: «Ο κος Δένδιας ήταν υποχρεωμένος θεσμικά να παραστεί εχθές στη Βουλή και εμμέσως δήλωσε ότι δεν διαφωνούσε με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί ο κ. Δένδιας δεν παρέστη στη σχετική σύσκεψη για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία καθώς και γιατί ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης δεν ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από αυτή την ενέργεια. Ο κος Δένδιας, σε κάθε περίπτωση, μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, έχουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την καθυστερημένη και αδύναμη παρέμβαση της Ευρώπης και θα πρέπει τώρα να παρέμβουν με όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα ώστε να σταματήσει η σύρραξη και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία».