«Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, να συζητάμε ακόμη τα βασικά, δηλαδή ενίσχυση και στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), προσλήψεις και ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, να προσπαθούμε δηλαδή να πιέσουμε την κυβέρνηση για το αυτονόητο. Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αττική, είναι πάρα πολύ δύσκολη με αύξηση ιικού φορτίου και αριθμό κρουσμάτων που θυμίζει, δυστυχώς, τον περασμένο Νοέμβριο. Η κατάσταση είναι τραγική, ζούμε μία ανείπωτη τραγωδία, στην οποία πρέπει να παραδεχτούμε, ειδικά η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας, ότι κάποια λάθη μάς έχουν οδηγήσει εδώ. Δεν μπορεί να έχουν γίνει όλα καλά, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, στο δελτίο ειδήσεων του “Kontra Channel” με τον Γ.Μελλιγγώνη.

Δε θα καταλήξουμε ποτέ στο σωστό μείγμα πολιτικής με δεδομένη την κυνική υπεροψία του κ. Μητσοτάκη που όλα είναι καλώς καμωμένα και πάντα κάποιος άλλος φταίει, πρόσθεσε. “Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Παρακολουθούμε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, τον πανικό και το «vertigo» – ίλιγγο της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας που την οδηγεί από λάθος σε λάθος. Άλλα λέει ο κ. Γεραπετρίτης και άλλα ο κ. Σκέρτσος στην Επιτροπή, πιέζουν και εργαλειοποιούν τους επιστήμονες για να καλύψουν τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις, κάτι που εντείνει την αναξιοπιστία της κοινωνίας τελικά και προς τους επιστήμονες”, τόνισε ο Σ.Φάμελλος.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα στην κοινωνία η παραδοχή των  λαθών που έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επακόλουθη εφαρμογή διαφορετικών λύσεων που λαμβάνουν πραγματικά υπόψη και δεν εργαλειοποιούν την επιστήμη. «Όπως είχαμε κάνει στην αρχή της πανδημίας, έναν χρόνο πριν, που είχαμε ακούσει την επιστήμη, είχαμε όλοι συνηγορήσει στα μέτρα που οδήγησαν και στην επιτυχή αντιμετώπιση στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μετά από τα λάθη του καλοκαιριού, που πλέον πολλαπλασιάζονται, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την Επιτροπή κατά το δοκούν για να ευλογήσει τα γένια του και να δικαιολογήσει δικές του επιλογές. Δεν είναι δυνατόν να πιέζει η κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία, κόντρα σε εισηγήσεις λοιμωξιολόγων, τελικά να ανοίγει τα Λύκεια πριν το Πάσχα μόνο για δέκα ημέρες και ενώ οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στο γενικό αλαλούμ των μέτρων της κυβέρνησης και στην αναξιοπιστία που αυτά έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία και στην αγορά, με το μπέρδεμα στο κλείσιμο των λαϊκών αγορών, το μπρος- πίσω με τις εκκλησίες, με τα σχολεία που στην αρχή δεν ήταν χώροι μετάδοσης και έγιναν στη συνέχεια, με το click away, με αποκορύφωμα τον εμπαιγμό του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κοζάνης, που την Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα του εμπορίου, οπότε οι καταστηματάρχες έφτιαξαν βιτρίνες, προμηθεύτηκαν εμπόρευμα και προχώρησαν σε άρση αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων, και την Παρασκευή το πήρε πίσω. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η αναξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, συνδυάστηκε τώρα και με κόστος για τον εμπορικό κόσμο. «Η αγορά πληρώνει τελικά τα λάθη του κ. Μητσοτάκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα είχαμε άλλες δυνατότητες στο άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής εάν δεν είχε καθυστερήσει τόσο ο εμβολιασμός, με ευθύνη, τόσο της Ε.Ε. όσο και της κυβέρνησης, όπως σχολίασε, καθώς σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 700.000 αντί για 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί που είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα είχαν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου. «Τώρα ανοίγουμε τη συζήτηση για τα self-test, χωρίς να έχει προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα ιχνηλάτηση με μαζικά μοριακά τεστ. Και αυτό γιατί δεν έγινε σωστά ο εμβολιασμός και η διάγνωση-ιχνηλάτηση με δημόσια επίβλεψη. Τι περιέχει όμως αυτό το μέτρο: Τεστ με χαμηλή αξιοπιστία, έως 40%, που η δήλωση θετικότητας εξαρτάται από τον κάθε πολίτη και συνεπώς μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων δε θα ανιχνευτεί και άρα περιορισμένη ιχνηλάτηση. Και για να αποφύγουν το προετοιμαζόμενο  σκάνδαλο με τη Siemens, οδηγήθηκαν σε ένα διαγωνισμό για τα self-tests με τέσσερις αναδόχους για το ίδιο προϊόν, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις με τέσσερις διαφορετικές τιμές και αύξηση τιμής έως και 50% για το ίδιο προϊόν. Και τελικά έρχονται στα φαρμακεία self-test και μπορεί να είναι και rapid, σε 25άδες και κοινά αναλώσιμα-αντιδραστήρια και πάνω από όλα με οδηγίες που λένε ότι είναι μόνο για επαγγελματική χρήση και απαιτούν υγειονομικό προσωπικό! Όταν όμως καλύπτεις το ένα λάθος με πέντε επόμενα λάθη, είναι επακόλουθα η ένταση και η αναξιοπιστία στην κοινωνία».

Ο Σ.Φάμελλος έκλεισε την παρέμβασή του με μία αναφορά στους μαθητές και στις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου «Αν ήθελε η κ. Κεραμέως να ανοίξουν τα σχολεία και να στηρίξει τους μαθητές, που καλούνται να δώσουν εξετάσεις με τόσο δύσκολες συνθήκες, θα έπρεπε πρώτα από όλα να ακυρώσει το μέτρο μείωσης των εισακτέων φέτος κατά 25 έως 30%. Και φυσικά θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει εμβολιασμό των καθηγητών και δημόσιο αξιόπιστο σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης στους μαθητές».

Print Friendly, PDF & Email