Στην κλιματική κρίση, στην υπερθέρμανση, στις αλλαγές στη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων, όπως το νερό, και στις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM της Αθήνας την Κυριακή 4 Ιουλίου, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Γιώργο Παγάνη.

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε ιδιαίτερα τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική κρίση και επεσήμανε την ανάγκη ενός πολιτικού σχεδίου ώστε από την πράσινη μετάβαση να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανισότητες και αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση και αλλαγή της ζωής μας να γίνει με τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας, όλων των φορέων και των επιχειρηματικών κλάδων.

Όπως διευκρίνισε, η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι όχι μόνο η απολιγνιτοποίηση, αλλά η πλήρης απανθρακοποίηση της χώρας, όσο το δυνατόν συντομότερα, με κριτήρια την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τη χαμηλή τιμή ενέργειας, αλλά και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τοπικού εγχώριου προϊόντος. Η απολιγνιτοποίηση του κου Μητσοτάκη δεν έχει κανένα σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και κλείνοντας τα λιγνιτικά εργοστάσια χαρίζει την ηλεκτροπαραγωγή σε λίγα ιδιωτικά εργοστάσια φυσικού αερίου.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με εγγύηση της πολιτείας, δηλαδή με ένα ευρύτατο πρόγραμμα που θα εγγυάται και θα εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα που διακυβεύονται, γιατί σήμερα ήδη πάνω από 2.500 άνθρωποι είναι άνεργοι στη Δυτική Μακεδονία. Αυτή η εγγύηση της πολιτείας μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την αξιοποίηση δημόσιων πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε αναλυτικά τις δυνατότητες απασχόλησης των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών όπου πρέπει να εφαρμοστεί η απανθρακοποίηση, με προτεραιότητα σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκαταστάσεων των λιγνιτορυχείων, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κατοικίες αλλά και σε όλα τα δημόσια κτίρια, κατά προτεραιότητα στις λιγνιτικές περιοχές, επενδύσεων σε ΑΠΕ αλλά μέσα από ενεργειακές κοινότητες που θα δώσουν και πιο φθηνό ρεύμα στις περιοχές αυτές, αλλά και επενδύσεων σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία, οι οικοτουριστικές μονάδες, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών, που θα δώσουν και το εναλλακτικό αναπτυξιακό προφίλ των περιοχών αυτών.

Αναφορικά με το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Σ. Φάμελλος έθιξε την πρώτη αύξηση της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, που άγγιζε το 20%. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αισχροκέρδεια και στις αποκοπές ρεύματος μέσα στο 2020, αλλά και το μπάχαλο στην αγορά εξισορρόπησης που μας καθιστά -σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της 1ης Ιουλίου 2021- ως τη χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, με αρνητικά αποτελέσματα στο κόστος ζωής και στο κόστος του κλάδου παραγωγών. Δυστυχώς με την εκκίνηση από το Νοέμβριο του 2020 του Χρηματιστήριου Ενέργειας η κυβέρνηση της ΝΔ υποτίμησε το ρόλο της πολιτείας και των ρυθμίσεων της αγοράς, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά κερδοσκοπικά παιχνίδια που τα πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές.

Ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε πως «η πολιτεία δεν μπορεί να είναι αμέτοχη σε αυτήν την κατάσταση. Το είδαμε άλλωστε στον τομέα της υγείας. Αν η πολιτεία «αφήσει» την αγορά να ρυθμίζει μόνη της τις τιμές της ενέργειας, το κόστος θα είναι δυσθεώρητο για όλους. Άρα η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να έχει και κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η πολιτεία να εξασφαλίζει την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας, να σχεδιάζει και να στηρίζει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ελέγχει τα τιμολόγια και τις χρεώσεις με τα ψιλά γράμματα».

Επιπλέον, σχετικά με την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών ο Σ.Φάμελλος ανέφερε πως και τα δύο έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, χωρίς μάλιστα να καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Άλλωστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή των εμβολιασμών υιοθέτησε λάθος επικοινωνιακή τακτική μετατρέποντας τον εμβολιασμό σε κομματικό ρουσφέτι, ανακοινώνοντας νούμερα εμβολιασμών που δεν μπορούσε να επιτύχει λόγω του κακού σχεδιασμού και της γενικότερη καθυστέρησης. Ακόμα και σήμερα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια υγεία και δυστυχώς δεν εξυπηρετείται ούτε η γενική νοσηρότητα.

Τέλος, αναφορικά με τη στήριξη της οικονομίας ο Σ.Φάμελλος υποστήριξε πως είναι ακόμα απαραίτητη, κακώς δεν έχει περιληφθείς το Μεσοπρόθεσμο τίποτα για το 2022 και κακώς η κυβέρνηση μεταφέρει τώρα στην εστίαση και στον τουρισμό τα βάρη ελέγχου του εμβολιασμού ενώ τους απειλεί για την έλλειψη πόρων ενίσχυσης και με την απειλή χρεωκοπίας. Πρότεινε δε από το Ταμείο Ανάκαμψης να ενισχυθεί και να στηριχθεί όλη η οικονομία και όχι μόνο λίγοι που είναι κοντά στο σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης. Σχολίασε δε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας, «αν πρέπει να ελέγχονται για πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ όλοι οι επιβάτες των πλοίων, γιατί δεν το κάνουμε τόσο καιρό στα λεωφορεία, στο Μετρό και στους χώρους εργασίας; Αυτά τα μέτρα δεν είναι απόδειξη της προχειρότητας της κυβέρνησης που γεννά αναξιοπιστία;»

Print Friendly, PDF & Email