Αξιότιμα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ήθελα και εγώ να σάς καλωσορίσω. Καλώς ήλθατε στην πατρίδα μας, καλώς ήλθατε στη ρίζα της ελληνικής ταυτότητας, της ταυτότητας που μάς συγκινεί και μάς ενώνει. Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος και η αφετηρία μας.

Κύριε Πρόεδρε του Κοινοβουλίου, κύριε Πρόεδρε της συνέλευσης, κύριε Αναπληρωτή Πρόεδρε της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Υφυπουργέ Εξωτερικών,

θα ήθελα και από πλευράς μου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, να χαιρετίσω τη σημερινή Γενική Συνέλευση που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σημασία που έχει ο θεσμός σας, όχι μόνο για το ελληνικό κοινοβούλιο και για την Ελλάδα, αλλά για τον οικουμενικό ελληνισμό στο σύνολό του.

Διότι γνωρίζουμε όλοι τους αγώνες που δίνετε καθημερινά ως εκπρόσωποι του οικουμενικού Ελληνισμού στα νομοθετικά Σώματα των κρατών στα οποία έχετε εκλεγεί. Και γνωρίζουμε ότι από τις θέσεις που κατέχετε, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στη δημόσια, στην επιχειρηματική, στην πολιτιστική και επιστημονική ζωή των χωρών σας, ενισχύετε την εικόνα, το μήνυμα και τους αγώνες του ελληνισμού και της χώρας μας.

Γιατί οι απανταχού ελληνικές κοινότητες αποτέλεσαν και αποτελούν σε όλη την ιστορία της Ελλάδας ένα μοναδικό εθνικό κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο στο οποίο στηριχθήκαμε και για την απελευθέρωση της χώρας μας, για την εθνική της συγκρότηση και για την οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και για την ανάδειξή της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις.

Ασφαλώς, στο σημερινό δυναμικό παγκόσμιο περιβάλλον των μεγάλων αλλαγών, των αβεβαιοτήτων και των συγκρούσεων τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οι εμπειρίες της κρίσης στην ευρωζώνη, η κρίσης υγείας, ο πόλεμος στην Ευρώπη, η ενεργειακή και πάνω από όλα η κλιματική κρίση, μάς επιβάλλουν να αλλάξουμε ή να επιλέξουμε μια νέα στρατηγική. Χρειαζόμαστε έναν νέο οδικό χάρτη επιβίωσης. Αυτό που λέμε αειφορία, αυτό που λέμε βιωσιμότητα, αυτό για το οποίο μιλά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι παγκόσμιοι ηγέτες, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στην κοινωνία και στην οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον των μεγάλων προκλήσεων του 21ο αιώνα, η ελληνική ομογένεια αποτελεί και θα αποτελέσει κρίσιμο εθνικό κεφάλαιο για την ενίσχυση, τόσο της παγκόσμιας ακτινοβολίας του ελληνισμού, όσο και της ήπιας ισχύος που οφείλει να έχει η χώρα μας. Οι ιστορικές ρίζες και η δικτύωση της διασποράς, η παγκόσμια αναγνώριση του ελληνικού πολιτισμού, η ιστορία μας που συνδέεται άρρηκτα με το ελληνικό περιβάλλον, η ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας, η υψηλή θέση της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, η διαχρονική σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, όλα αυτά αποτελούν το πολύτιμο πλαίσιο για να αναπτυχθεί περαιτέρω η ήπια ισχύς της χώρας μας και από την ελληνική διπλωματία, και σάς χρειαζόμαστε σε αυτό.

Άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιήσαμε τη βοήθεια  της ομογένειας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Αυτόν τον αγώνα δώσαμε και εμείς ως κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019. Πετύχαμε να αφήσουμε πίσω τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, να ρυθμίσουμε το χρέος μας, να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση, να επιλύσουμε το ονοματολογικό ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία και να εξασφαλίσουμε συνεχόμενους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σήμερα, το πιο σημαντικό είναι να μην γυρίσουμε στα λάθη του παρελθόντος για να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην είναι η Ελλάδα απλά μέρος της ΕΕ, αλλά να είναι μία από τις καλύτερες χώρες της ΕΕ στους δείκτες της κοινωνικής και της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο έργο.

Αρχικά θα ήθελα να μάς βοηθήσετε σε έναν διάλογο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας με βάση τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, με τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στις κρίσεις που έρχονται για όλο τον πλανήτη.

Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε και ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό κράτος που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα των κοινωνικών ανισοτήτων και της κοινωνικής συνοχής. Να αντιστρέψουμε το brain drain, να ενισχύσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και οικονομικό κόμβο, να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ενεργειακή δημοκρατία, να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης, με μία βασική αρχή να έχουμε ευκαιρίες για όλους και όλες και να μη μείνει κανείς και καμία πίσω.

Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο οικονομίας και κράτους δηλαδή, που θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του 21ου αιώνα. Έχουμε καθυστερήσει. Θέλουμε να υπερβούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με το κράτους δικαίου, τις δημοκρατικές λειτουργίες, τις ανεξάρτητες αρχές, την καθυστέρηση της δικαιοσύνης, τους κανόνες ανταγωνισμού, τη γραφειοκρατία. Μάς ανησυχεί η μεγάλη αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και το υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και βέβαια να έχουμε μία χώρα η οποία να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ισχυρές ποιοτικές υποδομές δημόσιας υγείας και παιδείας.

Δεύτερη προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η εξωτερική πολιτική. Μία ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που, στη βάση του διεθνούς δικαίου, να προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να επιδιώκει ενεργά λύσεις στις διαφορές που μας αφορούν. Αυτόν τον αγώνα δώσαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός ήταν ο αγώνας που δώσαμε στις συνομιλίες για το Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, όπου για πρώτη φορά υποστηρίχτηκε από τον ΟΗΕ η υποχρέωση αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτός ήταν ο αγώνας που δώσαμε για να υπάρχει ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή ήταν η στρατηγική της χώρας μας με την καθιέρωση του Στρατηγικού Διαλόγου και του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, στην προώθηση του Εast Med Act, στην ίδρυση της Συνόδου των Χωρών του Νότου, στην ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας μαζί με την Κύπρο, όπου συμμετείχα και εγώ προσωπικά και στη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικές χώρες.

Σήμερα, μπροστά μας έχουμε μια σημαντική ευκαιρία αλλά και ένα θετικό κλίμα με την Τουρκία, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Αλλά με σαφείς κόκκινες γραμμές και με αξιοποίηση της ΕΕ και των ΗΠΑ για υπάρξουν δεσμεύσεις της Τουρκίας. Είναι ενδιαφέρον ότι ανοίγει ο διάλογος, πρέπει να είναι συγκεκριμένος και με σαφείς στόχους στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής.

Πρέπει, σε συντονισμό με την Κύπρο, σαράντα εννιά (49) χρόνια μετά την εισβολή, να αγωνιστούμε για επανεκκίνηση συνομιλιών για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων. Θα πρέπει να συνεχίσουμε και για τα δικά μας, με σαφείς τις κόκκινες γραμμές μας που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία αλλά και όσον αφορά την άμυνα της Ελλάδας, να στηρίξουμε ενεργά την επανεκκίνηση των διερευνητικών με την Τουρκία με προοπτική την προσφυγή στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Και να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα, στον οποίο πρωτοστατούν οι συνάδελφοι από τις ΗΠΑ, και τους ευχαριστούμε, για να επιβληθούν ισχυρές προϋποθέσεις στην πώληση F16 στην Τουρκία. Και αυτό δεν αφορά μόνο το κοινοβουλευτικό σώμα των ΗΠΑ, αφορά και την Ελλάδα και τις ΗΠΑ ως κράτη.

Παράλληλα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε το μήνυμα αλληλεγγύης προς των ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή εισβολή της Ρωσίας, που οδήγησε στο θάνατο και στον εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων ομογενών από την μαρτυρική Μαριούπολη. Και θα πρέπει να στηρίξουμε κάθε διεθνή πρωτοβουλία για τον τερματισμό της εισβολής και για διπλωματική λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η ειρήνη μάς ενώνει, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Και θα ήθελα σε αυτό το πλαίσιο να καλωσορίσω τον εκπρόσωπο του Ουκρανικού κοινοβουλίου κ. Nemyria.

Τέλος, πρέπει να παλέψουμε για μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να επιμερίζει την φιλοξενία των προσφύγων. Να επιστρέφει όσους δεν δικαιούνται άσυλο και να αντικαθιστά τις παράνομες διόδους με νόμιμες και ασφαλείς διόδους για πρόσφυγες, με βάση το διεθνές δίκαιο και για μετανάστευση εργαζομένων, που, όπως ξέρουμε, έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της και θα πρέπει να αντιμετωπίζει την αδίστακτη δράση των διακινητών, αλλά και την ίδια στιγμή να εξασφαλίζει τη διάσωση κάθε ζωής που κινδυνεύει. Το είπα και πριν, η ειρήνη μάς ενώνει, η προστασία της ζωής μάς ενώνει. Αυτές είναι αρχές που έχουμε, όχι μόνο στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και ως Έλληνες.

Απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες, η Ελλάδα έχει ανάγκη να αξιοποιήσει και να στηρίξει, πολύ περισσότερο την ομογένειά της, αυτό το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο. Με πολιτικές για την παιδεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς του αποδήμους μας. Έτσι στηρίζουμε την ελληνική ταυτότητα. Αυτό χρειάζονται οι απόδημοι. Και το πιο κρίσιμο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες ότι η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή της ομογένειας στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με δυνατή φωνή στην Βουλή, προστατεύοντας την ομογένεια από την εγχώρια κομματική αντιπαράθεση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε πριν λίγα χρόνια αυτή τη συζήτηση, με απόλυτη αίσθηση ευθύνης απέναντι στους απόδημους, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σε συνταγματικό επίπεδο. Με βάση ένα εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, σε χώρες όπως είναι η Γαλλία, όπως είναι η Ιταλία, έτσι ώστε όλες και όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο να ψηφίζουν, χωρίς περιορισμούς, αλλά να μπορούν και να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε περιφέρειες του εξωτερικού. Ώστε να δίδεται βήμα σε απόδημους βουλευτές να αναδεικνύουν και να αγωνίζονται για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες που τούς εκλέγουν, χωρίς να εντάσσονται στην εσωτερική κομματική αντιπαράθεση. Για το λόγο αυτό εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση την οποία και θα επαναφέρουμε. Μία πρόταση που τα εξασφαλίζει όλα αυτά.

Αν και θεωρούμε την πρότασή μας ολοκληρωμένη και καλύτερη θεσμικά, ωστόσο συμμετείχαμε στον κοινοβουλευτικό συμβιβασμό του πρόσφατου νόμου, στην κατεύθυνση σύνθεσης και συνεννόησης έτσι ώστε να αποκτήσουν κατ’ αρχήν το δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού. Δυστυχώς ,η συμμετοχή των αποδήμων στις πρόσφατες εκλογές ήταν πολύ χαμηλή. Για αυτό το λόγο πρέπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να συζητήσει ξανά τη ρύθμιση. Ουσιαστικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας. Δηλαδή να διερευνήσουμε με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί η συμμετοχή, με την παράλληλη διαφύλαξη της αρχής ότι η ομογένεια αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο και άρα πρέπει να προστατευθεί.

Η αξιολόγηση της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, κάτι που δεν τηρείται όμως από την κυβέρνηση σήμερα. Δεν μπορούν να συζητηθούν αυτά σε μία εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς θα υπηρετήσουμε το διάλογο και θα καταθέσουμε πρόταση που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για όλους τους Έλληνες του εξωτερικού.

Γιατί για εμάς η ομογένεια είναι εθνικό κεφάλαιο και όχι εκλογικό ακροατήριο, για αυτό θέλουμε να έχει τους δικούς της αντιπροσώπους. Αυτή η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή. Θα την αφήσω λοιπόν αυτή τη συζήτηση για να κλείσω το χαιρετισμό μου.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την κρίσιμη συνεισφορά σας. Τις πρωτοβουλίες σας για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων, για το Κυπριακό, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες και τη σημασία αυτού του θεσμού.

Πιστέψτε με, σε αυτήν την προσπάθεια, που είναι κοινή προσπάθεια, επειδή μάς ενώνει η ελληνική ταυτότητα, θα μάς βρείτε δίπλα σας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email