«H κυβέρνηση οδηγείται από το ένα λάθος στο άλλο στην πανδημία και οδηγεί την κοινωνία σε αδιέξοδα γιατί επιμένει να λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια και να μην ακούσει τους επιστήμονες. Πολλές φορές οι Υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να στείλουν το μήνυμα ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, για να το κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά. Και ενώ έπρεπε να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, να πούνε στον κόσμο ότι πρέπει να προσέχει, να είναι σε εγρήγορση γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η κυβέρνηση είχε τα στοιχεία που επέβαλαν να είναι η χώρα σε επιδημιολογικό συναγερμό τουλάχιστον από τις 20 Δεκεμβρίου. Όμως τότε προανήγγειλε μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου και εκτέθηκε γιατί αναγκάστηκε να αλλάξει τις αποφάσεις της. Όμως αυτή τη διάψευση της κυβέρνησης η κοινωνία την πληρώνει με κρούσματα, διασωληνώσεις και ζωές», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” Θεσσαλονίκης και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε καταρχάς την πολύ μεγάλη καθυστέρηση και τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, όταν υπήρχαν ήδη δεδομένα που έδειχναν μεγάλη έξαρση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτή η αργοπορία της κυβέρνησης οδήγησε στο να έχουμε πλέον διασπορά χωρίς έλεγχο. «Είναι σαφές ότι από τότε θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αυξημένη υγειονομική επιτήρηση και ιχνηλάτηση, με δημόσιο κόστος και ευθύνη της Πολιτείας. Από τις 20/12 έπρεπε να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί τουλάχιστον ένα πρόγραμμα αναλύσεων. Και όμως, ακόμα και προχθές, τη Δευτέρα, 3/1, δεν υπήρχε κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για δωρεάν (rapid) τεστ σε κανένα Δήμο της Β’ Θεσσαλονίκης. Βγάλαμε ανακοίνωση για το θέμα αυτό, επικοινωνήσαμε με τους Δημάρχους, ζητήσαμε στήριξη από τον ΕΟΔΥ προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Γίνεται σαφές ότι παρά τα δεδομένα για έξαρση κρουσμάτων, δεν υπήρξε σχεδιασμός και μέριμνα ούτε για επαρκές δίκτυο ελέγχου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο για όλες και για όλους, με rapid ή μοριακά τεστ, τα οποία θα συνταγογραφούνται μέσω του ΕΟΠΠΥ, με μηδενική οικονομική συμμετοχή των πολιτών. Σχολιάζοντας ιδιαίτερα τις χθεσινές ανακοινώσεις για το νέο πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ, επεσήμανε ότι το κόστος για μία μέση τετραμελή οικογένεια, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 180 ευρώ το μήνα, και ίσως και ανά 15ήμερο, εξακολουθεί να είναι αποτρεπτικό.

Επιπλέον ένα νέο θέμα που δημιουργείται για όσους πλέον έχουν νοσήσει, είναι ασυμπτωματικοί  και θέλουν να υποβληθούν σε τεστ προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους, αντιμετωπίζουν και πάλι το ίδιο αποτρεπτικό κόστος. «Εφόσον αναγνωρίζουμε ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν πρέπει να υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί. Η αναβαθμισμένη επιδημιολογική παρατήρηση είναι δημόσια υποχρέωση της Πολιτείας, είναι μια δημόσια υπόθεση, η οποία οφείλει να παρέχει όλα τα εργαλεία προς τους πολίτες, και να άρει τα όποια εμπόδια εμποδίζουν την ορθή υγειονομική επιτήρηση», τόνισε.

Ο Σ.Φάμελλος χαρακτήρισε ακραία ανεύθυνη και αντιεπιστημονική την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων από τις 10/01, με εφαρμογή και πάλι του κριτηρίου του 50%+1 κρουσμάτων για να κλείσει ένα τμήμα. Πρόκειται για ακόμα μια μεθόδευση μίας απόφασης που η κυβέρνηση την εισηγήθηκε πολιτικά, δηλαδή με πολιτικά κριτήρια, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα ότι έγινε και με την απόφαση να κλείνει μία τάξη με 50%+1 κρούσματα, που ήρθε στην επιτροπή επιδημιολόγων από την κυβέρνηση. Όμως το μέτρο αυτό, του ανοίγματος των σχολείων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τη χθεσινή ανακοίνωση των 50.000 κρουσμάτων αλλά και με τα άλλα μέτρα που λαμβάνοντας, όπως την κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης των δημοσίων υπηρεσιών ώστε να καλύψουν τις αυξημένες απουσίες λόγω ασθένειας και την επέκταση της τηλεεργασίας σε ποσοστό 50%. Ενώ λοιπόν ισχύουν όλα αυτά η κυβέρνηση καλεί τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν στο 100%, σχεδόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως έκλεισαν το Δεκέμβριο. Στην πραγματικότητα, η η κυβέρνηση είναι και πάλι απροετοίμαστη για το άνοιγμα των σχολείων, όπως ακριβώς ήταν και το 2020 και το 2021. Υπήρξε πολύς χρόνος να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, για να διαμορφωθεί κατάλληλο δίκτυο επιτήρησης, να αυξηθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών,  για να λυθούν τα όποια προβλήματα συγχρωτισμού και μεγάλου αριθμού μαθητών στις τάξεις, με συνεργασία και της αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ταχθεί σταθερά υπέρ του καθολικού εμβολιασμού όλων των πολιτών, κάτι που περιλαμβάνει και τους μαθητές των σχολείων. Και βέβαια υπέρ της διαθεσιμότητας δωρεάν αναλύσεων και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια, κλείνοντας και ελέγχοντας όλα τα μέλη μιας τάξης όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε καμία από τις 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ανοίξουν τα σχολεία και δεν δέχεται αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια με τους επιδημιολόγους στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής. Σε αυτό το επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει να γίνει και συζήτηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα, με θετικά κίνητρα και οφέλη και χωρίς να θίγει άλλα ατομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία ή να θέτει θέμα οικονομικής ασφυξίας από τις ποινές που επιβάλλονται στους πολίτες. «Έχουμε καλέσει πολλές φορές την κυβέρνηση να συζητήσουμε το θέμα της καθολικότητας και της υποχρεωτικότητας στη Βουλή, σε συνδυασμό με κίνητρα που δεν θα παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και δεν θα θέτουν θέμα οικονομικής επιβίωσης. Η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόσκληση», υπογράμμισε.

Print Friendly, PDF & Email