«Αυτό που χρειαζόμαστε ακόμη και σήμερα είναι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα και ρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και στην επιστήμη και στην πολιτική. Όπως έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους τις πολιτικές που απαντούν στις προκλήσεις της πανδημίας και όχι να παραιτηθεί. Θα ήταν τρελός όποιος μιλούσε για εκλογές ενώ ένας τόσο μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, πολλοί είναι διασωληνωμένοι και δυστυχώς μετράμε κάθε μέρα δεκάδες ανθρώπινες απώλειες. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί φυσικά ότι ασκούμε και οφείλουμε να ασκούμε δριμεία κριτική καθώς είναι πλέον αυταπόδεικτη και για την ελληνική κοινωνία η αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα Radio» και στο δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη.

Η συνολική αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση, που απαντούν, σε μεγάλο ποσοστό, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε στη συνέχεια. Ανέφερε το παράδειγμα των εμπόρων στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κοζάνη, όπου κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει και να καταλάβει γιατί τους ταλαιπώρησε τόσο άδικα η κυβέρνηση. Γιατί έφτιαχναν βιτρίνες, προμηθεύτηκαν προϊόντα και σταμάτησαν την αναστολή στους εργαζόμενους τους, για να τους ανακοινώσει τελικά η κυβέρνηση ότι δε θα ανοίξουν;

Ενώ χρειαζόμαστε σοβαρότητα και εμπιστοσύνη στην επιστήμη, έχουμε τελικά αλαλούμ με τους χειρισμούς και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Αφού ήταν αρνητικά τα δεδομένα για το άνοιγμα του εμπορίου τότε γιατί ο κύριος Γεωργιάδης εδώ και 2-3 εβδομάδες έχει καλλιεργήσει επικοινωνιακά ένα κλίμα ότι ανοίγει η αγορά και έρχεται στη συνέχεια η κυρία Πελώνη να το «μαζέψει»; Φαίνεται πως η κυβέρνηση προώθησε ένα σχέδιο ανοίγματος ως απάντηση στην αγωνία των επαγγελματιών, αντί να λύσει τα προβλήματά τους και να στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις τους καλύπτοντας το κόστος της πανδημίας και μόνο.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε επιπλέον ότι η κυβέρνηση πιέζει και εργαλειοποιεί την Επιτροπή Επιδημιολόγων και διαχειρίζεται με πολιτικούς όρους και κομματικά κριτήρια τις εισηγήσεις της. «Τη μία μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι έχουμε παρέμβαση από τον κύριο Γεραπετρίτη, την άλλη από τον κύριο Σκέρτσο, παρεμβάσεις που φθείρουν δυστυχώς και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην επιστήμη και στην Επιτροπή».

Παρουσίασε ακόμη τα βασικά σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την έναρξη της πανδημίας που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισακουστεί από την κυβέρνηση. Την άρνηση της ΝΔ να στελεχώσει και να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) καθώς αυτό αντιτίθεται στο δικό της πολιτικό σχέδιο, που δεν είναι άλλο από την αποδυνάμωση του ΕΣΥ και την παράδοση μέρους του σε ιδιώτες. Αλλά και την άρνησή της, ακόμη και τώρα που είναι γεμάτα τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να επιτάξει ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Σχολίασε ακόμη πως: «τελικά έχουμε φτάσει στο σημείο να απολύονται αντί να προσλαμβάνονται γιατροί».

Σχετικά με την ιχνηλάτηση, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν επέλεξε, δυστυχώς, από την αρχή της πανδημίας το δρόμο των μαζικών και δωρεάν τεστ παντού από το δημόσιο σύστημα, όπως έχουμε προτείνει, και πως η αξιοπιστία και η δυνατότητα ιχνηλάτησης των self tests που προωθεί τώρα η κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως χαμηλή. Πρόσθεσε ότι τα self tests θα δημιουργήσουν ένα νέο αλαλούμ αφού πρόκειται για ένα σύστημα με κάτω από 40% αξιοπιστία, όπου η δήλωση θετικότητας επαφίεται στον κάθε πολίτη. «Δεν μπορούμε με αυτόν τον τρόπο, δυστυχώς, να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων  και να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Και μάλιστα όταν σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκουμε τα ανήλικα παιδιά και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση. Για να μην αναφερθώ στις πληροφορίες ότι το ίδιο τεστ το προμηθεύεται η πολιτεία σε τέσσερις διαφορετικές τιμές».

Ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας έκανε ένα σχόλιο για το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή λέγοντας ότι: «Μέχρι τώρα, φαίνεται πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η πιο μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Ενώ το Ταμείο έπρεπε να στοχεύει και να εξασφαλίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης κατευθύνεται στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, στην πραγματικότητα όσα έχουν εξαγγελθεί δεν αντιστοιχούνται στις ανάγκες και στους εθνικούς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους. Διαβλέπουμε ότι πρόκειται για ένα Ταμείο που σχεδιάζεται για να στηρίξει μόνο κάποιους, «μεγάλους», που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Print Friendly, PDF & Email