Στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα με τη χθεσινή έκδοση παράνομης NAVTEX για «σεισμικές έρευνες» από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου, στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου και στην σημαντική μείωση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε εχθές στις Βρυξέλλες, επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό της Κοζάνης “FlashTv”.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οφείλουν να σταθούν ενωμένες απέναντι στον μοναδικό αντίπαλο, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Αυτό εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθαρίζουμε πάνω από τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες ή τις διαφωνίες σχετικά με χειρισμούς. Είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι όσον αφορά στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν, ούτε κατά ένα χιλιοστό, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ειρήνης, σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι μία επιθετική και αναθεωρητική δύναμη. Οφείλουμε όμως να αναλαμβάνουμε εμείς πρωτοβουλίες για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα.
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, η αύξηση υπερπτήσεων, το OrucReis που «παρασύρθηκε» από τον άνεμο, η ένταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον Έβρο, η αύξηση παραβιάσεων στα νησιά μας, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και, τώρα, η έκδοση παράνομης NAVTEX. Η κυβέρνηση όφειλε να είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών καιρό τώρα, όπως είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυριανή ενημέρωση, κατά μόνας, των πολιτικών αρχηγών από τον κύριο Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στη Βουλή καθώς, είναι απαράδεκτο ο τουρκικός στόλος να έχει βγει στο Αιγαίο, να μην υπάρχει καμία ενημέρωση και η κυβέρνηση να “θρέφει” το διχασμό στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή. Επιπλέον, η αυριανή συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αναιρεί την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Δε γίνεται να συνεχίζεται το κλίμα “μυστικοπάθειας” καθώς, ακούμε αλλά δε γνωρίζουμε τίποτα για την κρυφή συνάντηση στο Βερολίνο, όπως και τι συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, ούτε γνωρίζουμε αν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε στη Σύσκεψη Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να διεκδικήσει μία ξεκάθαρη θέση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και όχι άλλο ένα φιλικό “χτύπημα” στην πλάτη, όπως κατά την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στις Καστανιές του Έβρου. Χρειάζονται οικονομικές κυρώσεις εκ μέρους της Ε.Ε. αλλιώς, ο κύριος Ερντογάν θα συνεχίσει να τραβάει το σχοινί και εμείς θα συνεχίσουμε να τρέχουμε από πίσω. Να θέσει τώρα ο κύριος Μητσοτάκης ζήτημα έκτακτης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τη μείωση της χρηματοδότησης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
Πρώτη αρνητική εξέλιξη αποτελεί ότι ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας δεν αποτελεί υποχρεωτικό κριτήριο χρηματοδότησης, κάτι που εμείς θεωρούμε αναγκαίο. Ειδικά στο Next Generation EU, δηλαδή το Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης, φαίνεται ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη μείωση πόρων, τα 30 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μειώνονται τώρα στα 10 δισ. ευρώ, όπως μειώνονται και οι πόροι του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου από τα 10 στα 7,5 δισ. ευρώ. Επιστρέφουμε συνεπώς στα παλιά δεδομένα του Ιανουαρίου του 2020, όταν συζητούσαμε για το αναιμικό ποσό των 294 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη που συνδεόταν με εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ. Περιμένουμε να δούμε πόσα τελικά από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα αντιστοιχούν τελικώς στην Ελλάδα. Η προοπτική πάντως των πόρων τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, για την οποία η κυβέρνηση πανηγύριζε ενώ, είχαμε προειδοποιήσει να μη βασίζεται σε αρχικές προτάσεις προς διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει πια.
Δυστυχώς για τη χώρα μας, η διαπραγμάτευση του κυρίου Μητσοτάκη δεν είχε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας. Αναμένεται ισχυρή μείωση των πόρων σε σχέση με το 1,7 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί το Μάιο. Εμείς επιμένουμε να ληφθεί υπόψη, ως κριτήριο της χρηματοδότησης, ο χρονικός ορίζοντας του κλεισίματος μονάδων, καθώς η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τη χώρα και τις λιγνιτικές περιοχές σε μία βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανένα σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, έως το 2023. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο βαθμός εξάρτησης της ενεργειακής παραγωγής από το λιγνίτη αλλά και οικονομικής εξάρτησης των περιοχών από τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ.
Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι δεν είναι εφικτό οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών να απασχοληθούν σε άλλους τομείς έως το 2023. Και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που δεν λύνει ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν είναι δίκαιο, ακόμη, άλλες ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά από το Ταμείο παρότι δεν έχουν δεσμευτεί για κλείσιμο μονάδων σε τόσο “μικρό” χρονικό ορίζοντα. Ζητάμε τέλος να μάθουμε εάν υπάρχουν τα εδαφικά σχέδια ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης ώστε, το 2021, να αρχίσει η συζήτηση για την αξιοποίηση των μειωμένων πλέον πόρων. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κανένα πλάνο, παρότι το 2023 πρέπει το 40% της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας των λιγνιτικών περιοχών να έχει αλλάξει κατεύθυνση και απασχόληση.
Αυτό αποδεικνύει ότι η απολιγνιτοποίηση ανακοινώθηκε χωρίς κανένα σχέδιο και ότι η κυβέρνηση έχει περιοριστεί, μέχρι τώρα, μόνο σε επικοινωνιακές κινήσεις.