Σ. Φάμελλος: “Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία ισχυρή και με δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ”

«Μετά από όλες αυτές τις ώρες συζήτησης, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για την ακρίβεια. Αυτό που δεν έχει καταλάβει η Κυβέρνηση είναι ότι στη σημερινή συζήτηση δεν οφείλει να απαντήσει μόνο στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία που είναι αντιμέτωπη με την ακρίβεια. Ακούσαμε πολλά για τις διεθνείς συνθήκες, υπεκφυγές, δικαιολογίες και ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει καταθέσει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε επιτέλους θα νομοθετηθεί και πότε και πώς θα εφαρμοστεί αυτό το περιορισμένο και πρόχειρο μέτρο των 9 ευρώ επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος το μήνα», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια.

Απάντησε στη συνέχεια στον ισχυρισμό του κ. Σκρέκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στηρίζει τις πολιτικές για το κλίμα λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να σάς θυμίσω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το 2018, ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ, το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες και άλλα πολλά που έχουν παγώσει επί των ημερών σας. Όπως και το νόμο για τους δασικούς χάρτες, για τη βιοποικιλότητα και τους φορείς Natura 2000, για την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και την πλαστική σακούλα. Αλλά είναι ντροπή η Νέα Δημοκρατία να μιλάει για δήθεν κλιματικές πολιτικές που, η κούφια και ψεύτικη απολιγνιτοποίηση που δεν είναι απανθρακοποίηση, πίσω από οποία κρύβεται η αντικατάσταση λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, έχει οδηγήσει ήδη χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Γιατί δεν κάνετε πολιτική για την πράσινη ενέργεια, για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου κάνετε πολιτική και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι».

Υπογράμμισε ότι η χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που πλήττει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας συνεχίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης, κατέθεσε σχετικές ανακοινώσεις την ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία και διάβασε χαρακτηριστικά σημεία των ανακοινώσεων: Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της αγοράς είναι απογοητευτική καθώς αντί για μείωση του κόστους ενέργειας καταγράφεται αύξηση, η οποία οφείλεται στη μεθοδευμένη εκτόξευση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης, σε συγκεκριμένες πρακτικές των παραγωγών, που εκμεταλλεύονται σχεδιαστικές παραλήψεις και λάθη στο σχεδιασμό της αγοράς, μιας αγοράς που δεν υφίσταται σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά και έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά εδραιωμένου ολιγοπωλίου.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στο έγκλημα με διαδικασίες εξπρές, όπως το χαρακτήρισε, της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Είναι εγκληματική μεθόδευση να δώσετε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες και είναι εγκληματικό το ότι αυτό το κάνετε με διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και δεν έρχεστε ούτε καν εδώ να ζητηθεί στην Ελληνική Βουλή με μια διαδικασία εξπρές και κατεπείγοντος. «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Μέσα σε είκοσι μέρες το ελληνικό δημόσιο και οι πολίτες θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας τους και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο ακρίβειας, όταν βασικά αγαθά και ειδικότερα το ρεύμα πλήττονται από υπέρογκες αυξήσεις.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο στη ΔΕΗ. Το ίδιο έγινε με το δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών). Το ίδιο έγινε με την παραχώρηση δικαιωμάτων του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια στον ιδιώτη μέτοχο. Το ίδιο γίνεται με τον ΔΕΔΔΗΕ, με την εκχώρησή σε ένα fund που θα λαμβάνει σταθερή, εγγυημένη απόδοση 6,7%, πολύ υψηλότερη από οποιοδήποτε δανεισμό και οποιοδήποτε ομολογιακό δάνειο.

Ειδικότερα σε σχέση με τη ΔΕΗ σημείωσε ότι, εφόσον η διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει λειτουργική κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα επτά χρόνια, γιατί δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το επιχειρηματικό της πλάνο; Και γιατί ο δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφική του συμμετοχή όταν η Διοίκηση μιλά για κέρδη που οδηγούν και σε κατανομή μερίσματος;  Γιατί να χάσει το δημόσιο και περιουσία και κέρδη και μερίσματα; Και μιλάτε για επιχειρηματικό σχέδιο ενώ την ίδια στιγμή δεν ξέρουμε τελικά με ποιο καύσιμο θα λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα V, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια χαμένα για μία μονάδα που θα φτάσει στο 1,5 δισ ευρώ και θα λειτουργήσει μόλις για τρία χρόνια; Και αυτό όχι σίγουρο…

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι: «Για το έγκλημα που συντελείται στη ΔΕΗ, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά και ευθύνες της Διοίκησης. Για το λόγο αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Διότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν ανάγκη μία ισχυρή δημόσια ΔΕΗ ειδικά τώρα που συντελείται ο μεγάλος αυτός μετασχηματισμός του ενεργειακού μας συστήματος, στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης».

Παρακολουθείστε τη δευτερομιλία εδώ