Με αναφορά στη συγκυρία, στο ράλι των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που απειλεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και στα σχετικά μέτρα που ανακοινώνονται σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκίνησε την ομιλία του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο «Renewable and Storage Forum» που διοργάνωσε για άλλη μία χρονιά το energypress.gr και πραγματοποιείται υβριδικά στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του:
Η σημερινή ακρίβεια ειδικά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έρχεται ακριβώς ως κεραυνός εν αιθρία, όπως προσπαθεί να μάς πείσει η κυβέρνηση, καθότι οι αυξήσεις αποτέλεσαν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ, εκκινώντας με την πολιτική της απόφαση να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι αυξήσεις αυτές στέρησαν από τους καταναλωτές και την αγορά τα οφέλη από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6% της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), σε νέα χαράτσια σε ΑΠΕ, καταναλωτές, πετρέλαιο κίνησης, κλπ, ενώ δεν ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.
Αυτή η στρατηγική βρίσκεται στην αντίθετη στρατηγική από τη στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε εν μέσω κρίσης και μνημονίων να μην αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 12%.
Η στρατηγική υψηλού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συνεχίστηκε το 2020 όταν η κυβέρνηση ΝΔ ανέχτηκε φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αφού οι προμηθευτές πουλούσαν ακόμη και τέσσερις (4) φορέας πάνω από τη χονδρική που είχε καταρρεύσει. Καμία ελάφρυνση τότε για τους καταναλωτές, ενώ με τη λειτουργία του Target Model ανέχτηκε «παιχνίδια» εκατοντάδων εκατομμυρίων στην αγορά εξισορρόπησης και χειραγώγηση τιμών, όλα αυτά με συμμετοχή της ΔΕΗ, την οποία καταγγέλλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία.
Οφείλουμε βέβαια να σημειώσουμε και τα σοβαρά ελλείμματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας, καθώς όλοι τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν τα κενά, με πυροσβεστικά μέτρα και παρεμβάσεις. Η Ευρώπη πολύ νωρίς δε στηρίζει το σύνθημα “Κανείς δεν θα μείνει πίσω” ενώ η χρεωκοπία πολλών εταιρειών ενέργειας χτυπάει καμπανάκι στο νεοφιλεύθερο μοντέλο και τα συμμετοχικά, συμπεριληπτικά, πλουραλιστικά μοντέλα με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, π.χ. Ενεργειακές Κοινότητες, αποδεικνύονται πιο ελκυστικά.
Σε σχέση με τα ελληνικά μέτρα «ελάφρυνσης» των αυξήσεων, δεν είναι δυστυχώς ούτε συγκεκριμένα ούτε επαρκή, δεν περιλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της αγοράς και δεν αφορούν όλους τους καταναλωτές. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι η πολιτεία θα καλύψει το 80% των αυξήσεων για όλους, έχει διαψευσθεί πλήρως, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εφαρμογή των μέτρων που τροποποιούνται διαρκώς.
Η κυβέρνηση «αναγκάστηκε» ακόμη να ζητήσει από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να απορροφήσουν ποσοστό των αυξήσεων, τις οποίες την ίδια στιγμή ιδιωτικοποιεί, κίνηση που αποδεικνύει τα εγκληματικά λάθη της πολιτικής της ΝΔ.
Οι πόροι όμως που θα διαθέσει η κυβέρνηση για τη μείωση ποσοστού των αυξήσεων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων ρύπων θα στερήσουν κονδύλια από έργα εξοικονόμησης, ανθεκτικότητας και προσαρμογής της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή και θα τεθεί για μία ακόμη φορά σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, τον οποίο οδήγησε ο κος Χατζηδάκης σε χρεοκοπία το 2020.
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αναδεικνύει όμως και τα σοβαρά προβλήματα στρατηγικής, εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λόγω της απόφασης με τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση» να δεσμεύσει την Ελλάδα στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και της καθυστέρησης στο θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης που αναμένουμε ακόμη.
Η Πράσινη Μετάβαση όμως δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ η έλλειψη κανόνων και διαφάνειας και οι συγκρούσεις στις οποίες οδήγησε η «υπερθέρμανση» στις επενδύσεις ΑΠΕ με τη δήθεν απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου με τον 4685, στοιχεία που απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» τη μετάβαση της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΡΑΕ, κ. Δαγούμα σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου όπου αναγνώρισε τα προβλήματα και τις αντιθέσεις, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, εξαιτίας του μοντέλου ανάπτυξης των ΑΠΕ και σημείωσε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Η κυβέρνηση ΝΔ όμως έχει «παγώσει» και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Περιοχές Προστασίας Natura 2000, που θα ξεκαθάριζε και τις χωροθετήσεις στις προστατευόμενες περιοχές.
Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς κανόνες και διαφάνεια κινδυνεύουμε να βρούμε την κοινωνία απέναντι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Πράσινη Μετάβαση της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά δεν αποτελεί υπόθεση της αγοράς αλλά συλλογική υπόθεση, με ευθύνη της πολιτείας, με τη διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Εμείς προτείνουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή να κάνει η χώρα μια μεγάλη στροφή και να τροποποιήσει σε αυτήν την κατεύθυνση το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα σχέδιο που θα προωθεί την ενεργειακή δημοκρατία και τις Ενεργειακές Κοινότητες, την πράσινη μετάβαση για τα νοικοκυριά, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση μέσω του εξηλεκτρισμού των δημόσιων μεταφορών και την κυκλική οικονομία.