«Είναι αναγκαίο σε συνθήκες ακραίας ενεργειακής κρίσης να υπάρχει ενισχυμένος δημόσιος έλεγχος στην ενέργεια που θα περιλαμβάνει και το θέμα επάρκειας και τα δίκτυα αλλά και τις τιμές. Θα πρέπει επίσης να μπει ένας ανώτατος συντελεστής κέρδους είτε στις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής είτε στη ΔΕΗ,  5% είναι το ανώτατο εύλογο κέρδος  που μπορεί να τεθεί γενικά, αλλά σε συνθήκες κρίσης μπορεί να είναι και χαμηλότερο», ανέφερε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ.Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» και στον δημοσιογράφο Ν.Γιώτη, απαντώντας για το ζήτημα της ενεργειακής αστάθειας και των υπερκερδών στην ενέργεια.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε εισαγωγικά στο έλλειμμα πολιτικής της Ευρώπης και έναντι της εισβολής στην Ουκρανία αλλά και στην ενεργειακή εξάρτηση. Όπως τόνισε « μια ισχυρή και επαρκής Ευρώπη θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα το θέμα της ειρήνης και να έχει το πολιτικό δυναμικό να προλάβει την εισβολή και να παρέμβει διπλωματικά είτε για την αποτροπή της είτε για την άμεση διακοπή της και τον αφοπλισμό που είναι η μόνη πραγματική λύση. Όμως η Ευρώπη δεν έχει δώσει προτεραιότητα στην πολιτική ενοποίηση αλλά μόνο στην οικονομική ενοποίηση και στην ενίσχυση του κέρδους των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων. Το ίδιο βλέπουμε και στην ενέργεια. Η Ευρώπη μείωσε την ενεργειακή της ασφάλεια και εξαρτήθηκε πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο βάζοντας μόνο κριτήρια οικονομικού κέρδους, χωρίς να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια και την πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο συμπέρασμα της ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η αγορά μόνο με το κριτήριο του κέρδους δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της ενεργειακής ασφάλειας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της πανδημίας. Απαιτούνται δημόσιες πολιτικές και έλεγχος του δημοσίου στα ενεργειακά δίκτυα και στις τιμές και την αγορά της ενέργειας».

Ο Σ.Φάμελλος, στη συνέχεια, επισήμανε ότι παράλληλα με τον έλεγχο των υπερκερδών,  θα έπρεπε να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα και οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής, το ενεργειακό μείγμα δηλαδή να έχει στόχο την ενεργειακή ασφάλεια. Ακριβώς, το αντίθετο δηλαδή από ό,τι έκανε ο κ Μητσοτάκης με την  πρόωρη απολιγνιτοποίηση πριν από 2,5 -3 χρόνια  που μας δέσμευσε στο φυσικό αέριο και τώρα δεσμευμένοι στο πανάκριβο, εισαγόμενο και ρωσικό σε ένα ποσοστό και σε έλλειψη αέριο,  είμαστε ενεργειακά ανασφαλείς. «Η  επίπτωση της τιμής του φυσικού αερίου είναι άμεση στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα είναι δεσμευμένη σε ποσοστό πάνω από 40% στην ηλεκτροπαραγωγή από αέριο επομένως ό,τι συμβαίνει εξαιτίας, πιθανά και της ουκρανικής κρίσης, στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά της Ελλάδας. Πρακτικά πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά το ρεύμα γιατί ο κ. Μητσοτάκης μας δέσμευσε πριν 3 χρόνια στο φυσικό αέριο και ανέβασε λανθασμένα τη συμμετοχή του στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα» σημείωσε.

«Τα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζητήθηκαν σε ειδική επιτροπή στην Βουλή παρουσία του Υπουργού και των αρμόδιων φορέων, γεγονός που δυστυχώς δεν έλαβε την αντίστοιχη δημοσιότητα, καθώς έλαβε χώρα την τελευταία μέρα των εργασιών της Βουλής στο τέλος Ιουλίου. Αυτό που προέκυψε από την συνεδρίαση αυτή είναι ότι σε όλα τα σενάρια διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, η  Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπή με έλλειμα στην ενέργεια το οποίο δε θα μπορεί να καλυφθεί σε κανένα σενάριο στο 100%», τόνισε.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Σ.Φάμελλος, μέμφθηκε την κυβέρνηση γιατί έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στο να λάβει μέτρα εξοικονόμησης στην Ελλάδα ενώ το ίδιο διάστημα στην Ευρώπη αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της κοινωνίας και της αγοράς για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης και την αντιμετώπιση της πιθανής μείωσης  της παροχής του φυσικού αερίου. «Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα της επάρκειας που είναι μπροστά μας, μας δίνει την αίσθηση ότι ζει σε άλλο κόσμο. Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις λειτουργούν διαφορετικά. Αλλά στην Ελλάδα δεν έχει αναληφθεί εδώ και 3 χρόνια καμία νέα πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας, τέλος την είδηση για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι δεν μπορούμε να συνδέουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια με αυτό το κοίτασμα γιατί ανεξάρτητα του μεγέθους του δεν υπάρχει η δυνατότητα  να μας στηρίξει τα επόμενα 2-3 χρόνια. Αναφέρθηκε στην πιθανότητα το ζήτημα του κοιτάσματος να οδηγήσει σε γεωπολιτική ένταση και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι πιθανός αναθεωρητισμός ή παρεμβάσεις της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν άμεσα με κυρώσεις, και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα το διεκδικήσει και θα το διασφαλίσει, κάτι που δεν έχει κάνει τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε, ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης θα πρέπει να στηριχτεί στην πράσινή ενέργεια και όχι στα ορυκτά καύσιμα καθώς τα ορυκτά καύσιμα, δυστυχώς ακόμη και το φυσικό αέριο, συμβάλλουν στην  κλιματική κρίση και ότι θα  πρέπει πολύ σύντομα  η Ελλάδα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας να απεξαρτηθεί πλήρως από αυτά. «Για αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο δεν μπορεί να μας δώσει λύση το κυπριακό αέριο,  έχουμε έλλειμα ενέργειας το 2022 και το 2023 και για αυτό το διάστημα πρέπει να βρούμε λύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας στο εγχώριο ενεργειακό δυναμικό» τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email