Στη μεγαλειώδη χθεσινή συγκέντρωση χιλιάδες κόσμου στη Θεσσαλονίκη για να δηλώσει την αντίθεσή του στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στη δημοσιογράφο, Κατερίνα Ακριβοπούλου.
«Πράγματι πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό γεγονός. Πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμος, και ιδιαίτερα νέοι και νέες, έδωσαν εχθές το παρών στην πλατεία Αριστοτέλους στη συναυλία που διοργανώθηκε από το σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ για να αναδείξει τη σημασία αλλά και το κοινωνικό αίτημα προστασίας του κοινωνικού αγαθού του νερού. Το μήνυμα που έστειλε η κοινωνία ήταν ότι απορρίπτει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ηχηρή αυτή διαφωνία δείχνει και την μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των αναγκών της κοινωνίας που θα την οδηγήσει και στην πολιτική αλλαγή την 21η Μαΐου. Οι πολίτες και οι καλλιτέχνες δήλωσαν με ένταση ότι τα δημόσια αγαθά είναι πάνω από τα κέρδη τους».
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε στη συνέχεια ότι πρόκειται για μία διαχρονική κοινωνική αντίθεση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού: «είχε προηγηθεί δημοψήφισμα την 18η Μάιου του 2014 στη Θεσσαλονίκη όπου, πάνω από 218.000 πολίτες, η συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία το 98%, ψήφισε να μη προχωρήσει το σχέδιο της τότε συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Σύσσωμη και η αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη είχε ταχθεί ενάντια σε αυτά τα σχέδια».
Θύμισε ακόμη ότι και το 2014 το σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν η ιδιωτικοποίηση και της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ο κος Μητσοτάκης υπηρετούσε τότε ως Υπουργός της κυβέρνησης.
Στάθηκε στη συνέχεια στα ψεύδη που προσπαθεί να διακινήσει για το θέμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ενημερωτικά σημειώματα που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου. «Οι δύο Αποφάσεις 190 και 191/2022 του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) αποδεικνύουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, οι οποίες και το απορρίπτουν. Η πρώτη απόδειξη των επιδιώξεων Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού είναι η προσπάθεια να παρακάμψει τις Αποφάσεις του ΣτΕ με τα άρθρα 114 και 115 που πρόσθεσε, με τροπολογία, το περασμένο καλοκαίρι ο κος Σταϊκούρας στον ν. 4964/2022. Η κυβέρνηση αγνοεί τις Αποφάσεις του ΣτΕ που ζητούν επιστροφή των μετοχών του δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο. Και για το λόγο αυτό με πολύ αυστηρή ορολογία η επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ ζήτησε την άμεση αλλαγή των άρθρων και την επιστροφή των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο».
«Η δεύτερη απόδειξη του σχεδίου Μητσοτάκη είναι η με αριθμό 1886 του 2022 απόφαση του ΣτΕ που απορρίπτει το σχέδιο ΣΔΙΤ, δηλαδή το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ που ήταν σχέδιο του κυρίου Καραμανλή»
«Από τον Οκτώβριο όμως που εκδόθηκε η εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του εξωτερικού υδραγωγείου, δηλαδή το αφήνουν χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση για να το απαξιώσουν».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης σε επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα επιστολή του Δ/ντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ που εστάλη προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, και θέτει ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ανάγκη εκτέλεσης έργων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο Υδραγωγείο του Μόρνου και στο επισφαλές, πλέον, όπως το χαρακτηρίζει, Ενωτικό Υδραγωγείο, έχει επισημανθεί ήδη από το 2019.
Δήλωσε τέλος πως: «Είναι εμφανές ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλήγει μόνο σε επιδείνωση των υπηρεσιών ύδρευσης και δημιουργία σοβαρών ζητημάτων στην ασφάλεια της υδροδότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για τη στήριξη των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε όλη τη χώρα. Θέλουμε η διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων να παραμείνουν όπου και ανήκουν, δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το νερό να παραμείνει κοινωνικό αγαθό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες και όλοι. Η Θεσσαλονίκη έστειλε το μήνυμα εχθές, εμείς, ως κορμός της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης της Ελλάδας, πρέπει να δομήσουμε το σχέδιο, τη νέα πραγματικότητα της προκοπής και της προόδου που χρειάζεται η χώρα μας για την επόμενη μέρα».