Την απουσία απολογισμού για το κυβερνητικό έργο συνολικά αλλά και ειδικότερα για τα πεπραγμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλα έργα και παρεμβάσεις υποχωρούν ή είναι παγωμένα, αλλά και τον κίνδυνο εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη που φτάνει ακόμα και στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flashfm» και στο δημοσιογράφο, Γιάννη Μαγκριώτη.

«Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε πράγματι τίποτα για την πραγματική οικονομία, όπως ορθά διαπιστώνουν οι παραγωγικοί φορείς, και για την ανάπτυξη. Τίποτε δεν είπε και για τη μεσαία τάξη που κορόιδεψε για να εκλεγεί και την οποία έχει φορτώσει με υπέρογκο ενεργειακό κόστος και με υπεραπόδοση φόρων. Ο κόσμος βλέπει στην τσέπη του την ανάπτυξη Μητσοτάκη».

«Είναι προφανές ότι είναι η τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργού, είναι έτοιμος να κλείσει την πόρτα και να φύγει. Υπάρχει πλέον στη χώρα πολιτική  αστάθεια με επίκεντρο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Προσπαθεί να αποφύγει το σενάριο των εκλογών επειδή έχει μεγάλη φθορά στην κοινωνία αλλά και προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του. Έχει δεσμεύσει την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια στο προσωπικό του παιχνίδι».

Σχολίασε ακόμη ότι, εκτός από την επικοινωνιακή χρυσόσκονη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πλιάτσικο δημόσιας περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνδυασμό με περιορισμό της δημοκρατίας και της πληροφόρησης.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε συνοπτικά τις προτάσεις της Κομισιόν και τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πράγματι ένα εξωγενές αίτιο που άρχισε όμως να επηρεάζει την ελληνική αγορά ενέργειας από τον Μάϊο και μετά. Βρήκε όμως την Ελλάδα πιο ευάλωτη και αδύναμη εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ήδη είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν, με επιλογή της κυβέρνησης, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Η εκκίνηση της νέας δομής της αγοράς, του Target Model, τον Νοέμβριο του 2020, έγινε χωρίς ρύθμιση και έλεγχο, με αύξηση του ποσοστού του ορυκτού, πανάκριβου και εισαγόμενου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή πίσω από τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση», προχώρησε η ιδιωτικοποίηση ενεργειακών φορέων, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ, και η παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ΔΕΗ την οποία η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε μία οποιαδήποτε κερδοσκοπική εταιρεία. Αυτό ήταν και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο «πάτησε» η ουκρανική κρίση».

«Καλώς η Ευρώπη, αν και πολύ καθυστερημένα, κάνει λόγο για παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για φορολόγηση των υπερκερδών, ένα ζήτημα το οποίο αναδεικνύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο) αλλά και στα πετρελαιοειδή. Μόνο τα υπερκέρδη προστατεύονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα οποία και δεν έχει αποδώσει ακόμη στους καταναλωτές. Πρωταθλήτρια δε υπερκερδών είναι η ΔΕΗ που έχει το 75%, με ευθύνη της προκλητικά αμειβόμενης Διοίκησής της, η οποία συμμετέχει στο καρτέλ αντί να το «σπάει» για να ρίξει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών».

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη και στην πορεία των έργων τα τρία τελευταία χρόνια:

«Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι τάχατες προχωρούν έργα για τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε, παραπληροφορώντας, στη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου. Ένα έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα συνέδεε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια που, με απόφαση της δικής του κυβέρνησης, έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια. Έχει άγνοια και μάς είπε ότι προχωράει ή λέει με επιλογή του ψέματα ο κ. Μητσοτάκης στους πολίτες της Θεσσαλονίκης; Ακόμη και η μελέτη σύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι ακυρώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα προκηρύσσεται πάλι. Σταμάτησαν ακόμη και έτοιμα έργα για την πόλη».

«Βλέποντας τα τριάντα έργα για τη Θεσσαλονίκη που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός πραγματικά αναρωτιέμαι αν μάς περνάει για ιθαγενείς και μάς δίνει καθρεφτάκια και χάντρες. Η Θεσσαλονίκη είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα τα έργα που ανέφερε ο κος Μητσοτάκης, ακόμη και η έναρξη λειτουργίας του μετρό τελικά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση. Ο νέος κίνδυνος δε, για την πόλη λέγεται ξεπούλημα της Θεσσαλονίκης. Η Περιφερειακή Οδός γίνεται με ΣΔΙΤ, η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται με ΣΔΙΤ και μάλιστα στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Κορώνειας, η λειτουργία του Μετρό θα δοθεί σε ιδιώτη, ο ΟΑΣΘ κινδυνεύει από ιδιωτικοποίηση, όπως με ΣΔΙΤ σχεδιάζεται να γίνουν τα έργα των αναπλάσεων στο παράκτιο μέτωπο, καθώς και η ΔΕΘ και το Υπερταμείο αφήνει ανοιχτό και το θέμα της ΕΥΑΘ».

Στάθηκε ειδικότερα στο ζήτημα ανάπλασης της ΔΕΘ: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προχωρήσει την ανάπλαση της ΔΕΘ. Είχαμε ολοκληρώσει και τη δημόσια διαβούλευση που ήταν ευρεία και ανοιχτή φυσικά σε όλες και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι μελέτες και η χρηματοδότηση είχαν συζητηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ πέρυσι, πράγματι. Η αρχική μας δέσμευση ήταν για μία Έκθεση που θα μείνει στην πόλη, στον Δήμο, στην Περιφέρεια, στους παραγωγικούς φορείς, και όχι να δοθεί δώρο σε κάποιον ιδιώτη. Η κυβέρνηση τώρα αρνείται να εντάξει την ανάπλαση της ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη συνολικά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στηρίζει ουσιαστικά τη μετατροπή της ΔΕΘ σε ένα ιδιωτικό εκθεσιακό κέντρο που δεν θα έχει πλέον τα χαρακτηριστικά του δημόσιου φορέα. Η αίσθησή μας είναι η ότι η κυβέρνηση αλλάζει το αρχικό σχέδιο για μια ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης».

«Όπως δεν διεκδίκησαν τίποτε για τη Θεσσαλονίκη εδώ και τρία χρόνια, έχουν αφήσει «μόνο του» τον εκθεσιακό φορέα της πόλης και τον στρέφουν προς ιδιωτικοποίηση». Αναρωτήθηκε ακόμη γιατί το πολιτικό δυναμικό της αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης δεν διεκδικεί για την πόλη τα τελευταία τρία χρόνια, λέγοντας επιπλέον ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει ρυθμιστικό σχέδιο και μητροπολιτική διοίκηση και κανένας/καμία δεν ασχολείται.

Κλείνοντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασιών και συγκλίσεων με άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις: «Η Ελλάδα μπορεί να έχει προοδευτική, σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Αν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις πλειοψηφήσουν δε θα χρειαστεί να μπούμε σε έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Εμείς θα βάλουμε πλάτη για να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Η συζήτηση για το πρόγραμμα της προοδευτικής αυτής διακυβέρνησης δεν πρέπει να γίνει μόνο μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων, όπως προτείνει ο κος Βαρουφάκης, αλλά πρέπει να γίνει και με την κοινωνία ώστε να στηρίξει αυτές τις αλλαγές. Γιατί αν δεν το θέλει η κοινωνία δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Λέμε ναι λοιπόν στις πολιτικές συγκλίσεις για να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή αλλά μετά από διάλογο με την κοινωνία».

Print Friendly, PDF & Email