Σ. Φάμελλος: “Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει γιατί η μεγαβατώρα Μητσοτάκη είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη”

«Η Ελλάδα καταγράφει άλλη μία αρνητική πρωτιά. Αναδεικνύεται πρώτη με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη από την αρχή του νέου έτους μέχρι σήμερα 10/02. Μία πρωτιά που δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες αλλά στην ακρίβεια Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει γιατί η μεγαβατώρα Μητσοτάκη είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Πρέπει να τεθεί ανώτατος συντελεστής κέρδους στο ρεύμα για να μειωθούν οι τιμές ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους, Β. Κεχαγιά και Ν. Σβέρκο.

Σχετικά με τα υπερκέρδη στο ρεύμα σημείωσε πως: «η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρύψει τα στοιχεία για τα υπερκέρδη που έχει διαβιβάσει στο αρμόδιο Υπουργείο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα οποία υπολογίζονται συνολικά στο ρεύμα σε 3,5  δισ. ευρώ με την επίκληση, εκ μέρος του κ. Σκρέκα, εμπορικού απορρήτου. Είχε προηγηθεί το μαγείρεμα των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών που είχε δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης, μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι θα φορολογήσει κατά 90% και θα επιστρέψει στους καταναλωτές. Μόλις 373,5 εκατ. ευρώ έχει βεβαιώσει το Υπουργείο Οικονομικών ως έκτακτη εισφορά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022, έχοντας προσδιορίσει τα υπερκέρδη στο αδιανόητα χαμηλό ποσό των 415 εκατ. ευρώ, ενώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, βάσει αδιαμφισβήτητων στοιχείων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ. Αυτό σημαίνει 1,8 δισ. ευρώ «κλοπή» από τους καταναλωτές για την πρώτη περίοδο της αισχροκέρδειας μέχρι τον Ιούνιο του 2022».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη νέα γενιά υπερκερδών, όπως τη χαρακτήρισε, στην προμήθεια ρεύματος: «μετά την τάχατες κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού ενσωματώθηκε πλήρως και φούσκωσε περαιτέρω τα κυμαινόμενα πλέον τιμολόγια, δημιουργήθηκε νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια ρεύματος αυτήν τη φορά. Και ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τα φορολογήσει έως το τέλος του 2022, φαίνεται τελικά ότι η φορολόγηση μετατίθεται χρονικά ενώ η επιστροφή τους στους καταναλωτές αγνοείται. Ταυτόχρονα, τα δύο διυλιστήρια της χώρας έχουν 3 δισ. ευρώ υπερκέρδη για το 2022 ενώ τα καύσιμα έχουν μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας».

Σχετικά με τις επιδοτήσεις στην ενέργεια για το μήνα Φεβρουάριο ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι: «Έχει μειωθεί το επίδομα θέρμανσης στο πετρέλαιο και η έκπτωση από τα διυλιστήρια, δεν υπάρχει καμία επιδότηση στο φυσικό αέριο τον Φεβρουάριο, καθώς και έχει μειωθεί σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Το ποσό επιδότησης μάλιστα έχει συσχετιστεί με μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, τον πιο κρύο μήνα. Η κυβέρνηση επιλέγει να «τιμωρήσει» δηλαδή όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για να θερμανθούν, ακόμη και αντλίες θερμότητας. Προβληματικός είναι επίσης ο στόχος «εξοικονόμησης» που θέτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το μήνα Φεβρουάριο αφού, δεν υπάρχουν έξυπνοι μετρητές και η καταμέτρηση γίνεται συνήθως ανά τετράμηνο ή και ανά περισσότερους μήνες. Το εξοικονομώ του 2021 είναι κυριολεκτικά παγωμένο ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις και το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια που ήταν έτοιμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρά. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν και την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλάει για εξοικονόμηση».

Σχολίασε τέλος ότι η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της ενέργειας είναι πρόχειρη, κοντόφθαλμη και αποσπασματική και αυτό φαίνεται τόσο από τις επιδοτήσεις, αλλά και από κεντρικά ζητήματα στρατηγικής: «τη δήθεν απολιγνιτοποίηση που πήρε πίσω ο κος Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που επιμένει εμμονικά στην πρόσδεση της Ελλάδας στο φυσικό αέριο σε αντίθεση μάλιστα με το στόχο κλιματικής ουδετερότητας το 2050. Η πρόχειρη αυτή πολιτική συνοδεύεται δυστυχώς με το πλάνο ιδιωτικοποίησης των πάντων. Το 100% του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), το 49% στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) όπου συνδέεται μεγάλος όγκος έργων ΑΠΕ, μικρά και μεσαία, η παράδοση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Εσχάτως, με Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε Δεκαπενταύγουστο και τροποποιήθηκε πάλι, με άλλη φωτογραφική Υπουργική Απόφαση η προτεραιότητα σύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο έχει μετατραπεί σε γαλάζιο ρουσφέτι. Αυτή είναι η ενεργειακή πολιτική αλά ΝΔ».