Την άποψη πως η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση των ακραίων κλιματικών και καιρικών φαινομένων, εξέφρασε, το πρωί της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM της Θεσσαλονίκης και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως στην Ελλάδα οι ακραίες επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, αντιπλημμυρικών έργων αλλά και στην πληθώρα αυθαίρετων παρεμβάσεων και μπαζωμένω ρεμάτων. Την τρέχουσα περίοδο οι πλημμύρες επηρεάζονται και από τις εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς η χώρα μας δεν έχει θωράκιση και καθυστερούν οι απαραίτητες δράσεις αλλά και δεν υλοποιούνται οι θεσμοθετημένες δράσεις πρόληψης.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι το 2015 η Ελλάδα δεν είχε σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, μια υποχρέωση που καλύφθηκε με εκπόνηση και κύρωση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας το 2018. Το ίδιο συνέβη και με τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που νομοθετήθηκαν το 2016 και ξεκίνησαν να υλοποιούνται σε όλες τις Περιφέρειες κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα σήμερα είναι ότι αυτά τα σχέδια δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν υλοποιούνται με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται η ανθεκτικότητα των υποδομών και γενικά της κοινωνίας μας.
Σχετικά με τη Μάνδρα Αττικής, όπου υπήρξαν επίσης μεγάλης έντασης και έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα το 2017, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε πως η κακοδαιμονία των καθυστερήσεων και των αυθαιρεσιών αποδεικνύεται και από την έγκριση και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τη δεκαετία 2000-2010, πολεοδομικού σχεδίου οικισμού με κάλυψη του κεντρικού ρέματος που διερχόταν από τον οικισμό της Μάνδρας.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η κλιματική κρίση είναι υπαρκτή, πως οι κυβερνήσεις πέρα από τις δηλώσεις πρέπει να περάσουν και σε έργα και πως παράλληλα απαιτείται αλλαγή της καθημερινότητας και της συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον και σχολίασε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία και ως πολίτες χωριστά είναι να μειώσουμε τα ορυκτά καύσιμα και την κατανάλωση νερού, να αυξήσουμε την ανακύκλωση, να αλλάξουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε και που μετακινούμαστε».
Συζητώντας για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ο Σ.Φάμελλος ανέφερε πως από όσα έχουν ανακοινωθεί από τον κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τίποτα δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμη, ούτε τα 9€ ή 18€ που έχει ανακοινωθεί ως επιδότηση στα τιμολόγια, γιατί ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αλλά και πάλι η επιδότηση αυτή είναι πολύ μικρή για να καλύψει την αύξηση, σε αντίθεση με τη δέσμευση Μητσοτάκη.
Οι αυξήσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2019, με την επιλογή της ΝΔ να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι την περίοδο Αυγούστου Σεπτεμβρίου 2021 υπάρχουν 39% σε σχέση με την τιμή λιανικής “ουρανοκατέβατα κέρδη” των προμηθευτών, πολύ πάνω από το δίκαιο κέρδος. «Όλα μαρτυρούν την αισχροκέρδεια που επιτρέπει η κυβέρνηση, την απροθυμία της να ρυθμίσει την αγορά και τον σκοπό της να ξεπουλήσει απροκάλυπτα τη μοναδική δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην Ελλάδα, ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αυξηθεί το κόστος της ενέργειας, γεγονός που οδηγεί πολλές μικρές επιχειρήσεις, από αρτοποιεία ή καταστήματα λιανικής μέχρι βιοτεχνίες, σε οριστικά λουκέτα», σχολίασε ο Σ.Φάμελλος.
Σχετικά με την πανδημία, ο Σ.Φάμελλος έκανε λόγο για την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη διαχείρισή της επειδή, όχι μόνο δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εδώ και 20 μήνες, αλλά δε φροντίζει να στελεχώσει ούτε τις καινούργιες κλίνες ΜΕΘ που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ξεχνώντας όπως φαίνεται τα τραγικά αποτελέσματα του Νοεμβρίου 2020, αλλά ταυτόχρονα αδιαφορώντας και για την ιχνηλάτηση και τον έλεγχο των κρουσμάτων.
Τέλος, αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως θα έπρεπε πρώτα η κυβέρνηση να αξιολογήσει την κατάσταση με τα κρούσματα και στη συνέχεια να ανακοινώσει τη διεξαγωγή τους, ενώ σχετικά με τις δημοσκοπήσεις δήλωσε πως «τις χρησιμοποιούμε, αλλά προσέχουμε πάρα πολύ μήπως οι δημοσκοπικές εταιρίες λαμβάνουν κρατικό χρήμα και επηρεάζονται».