Εκφράζοντας ευχές για ταχεία ανάρρωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, για το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2018 για την ενεργειακή απόδοση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σχολίασε στη συνέχεια το πλαίσιο ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία στο οποίο πραγματοποιείται η σημερινή συζήτηση. Στο ντόμινο διαψεύσεων και αβεβαιότητας, όπως είπε, που πλήττει τον πυρήνα της ζωής και της κοινωνίας, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ανασφάλεια για την υγειονομική κρίση με πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων και χαμηλό εμβολιασμό, εξέλιξη που αναδεικνύει τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, με πληρότητα στις ΜΕΘ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμη χωρίς ενίσχυση, μονοθεματικό και με τους «στρατιώτες» υγειονομικούς «άοπλους» στο «μέτωπο». Αλαλούμ στην οικονομία και τους επαγγελματίες, ένα Σαββατοκύριακο χωρίς μουσική και διακοπή κυκλοφορίας, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά από μια εβδομάδα εφαρμόζονται απολύτως αντίθετες ρυθμίσεις.
Ανασφάλεια και με την αποτυχημένη διαχείριση για τις φυσικές καταστροφές, με τους πολίτες απροστάτευτους στις πυρκαγιές, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να απουσιάζει, να έχει καταργήσει την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, να έχει σταματήσει το πρόγραμμα δασοπροστασίας 5.000 εργαζομένων, το αλαλούμ έως και απουσία πυρόσβεσης και τις επικοινωνιακές φωτοβολίδες για κήρυξη αναδασωτέων και μεταφορά Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ που προφανώς δεν έχει υλοποιηθεί.
«Πού είναι τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που σάς παραδώσαμε και δεν έχετε επικαιροποιήσει, ως οφείλουμε έναντι της ΕΕ, μέχρι τις 31.12.2021; Πού είναι τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική κρίση που έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει οι Περιφέρειες; Εφαρμόζονται; Πού είναι ο νέος κλιματικός νόμος που είχε δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ψηφιστεί πριν τη διεθνή διάσκεψη της COP;» ρώτησε ο Σ.Φάμελλος.
Στάθηκε στο ράλι ακρίβειας στην ενέργεια που πλήττει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 ενώ οδήγησαν παράλληλα σε έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε νέα χαράτσια, όπως είναι το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης για να καλυφθεί η «τρύπα».
«Η κυβέρνηση ΝΔ ανέχτηκε στη συνέχεια κερδοσκοπία εκ μέρους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, και της ΔΕΗ, το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συνθηκών στην αγορά ηλεκτρισμού και άφησε αρρύθμιστη την αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για την ακρίβεια στο ρεύμα. Αποφάσισε ακόμη να πουλήσει όλες σχεδόν τις ενεργειακές εταιρείες και φορείς. Την ιδιωτικοποίηση του 100% των Δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και εσχάτως προωθεί το σχέδιο εκχώρησης ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ με διαδικασίες «εξπρές». Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίου, κατάφερε να διατηρήσει τους ενεργειακούς φορείς υπό δημόσιο έλεγχο και οι τιμές ηλεκτρισμού να μην αυξηθούν ούτε κατά ένα ευρώ. Αυτές είναι και οι διαφορές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέφερε ότι η ακρίβεια αναδεικνύει τα κενά και τα ελλείμματα πολιτικής αφού «τρέχουμε» τώρα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πυροσβεστικά μέτρα, η Ευρώπη «προδίδει» το σύνθημα “Κανείς δεν θα μείνει πίσω” στην πράσινη μετάβαση, ενώ η χρεωκοπία πολλών εταιρειών χτυπάει καμπανάκι στο νεοφιλεύθερο μοντέλο. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και από την αγορά, αλλά απαιτεί ισχυρό ρόλο για την πολιτεία και αναδεικνύει τη σημασία του δημοσίου ή δημοτικού ελέγχου στα δίκτυα και εταιρείες ενέργειας».
Ο Σ.Φάμελλος ανέδειξε τα ψέματα και τις ανακολουθίες στις σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχινά, σχετικά με τα μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια, αφού αφενός το μέτρα δεν είναι ήδη νομοθετημένα, όπως ισχυρίστηκε ο κος Μητσοτάκης, ούτε καν οριστικοποιημένα, και δεν είναι στην κατεύθυνση των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ενώ η Επιτροπή προτείνει μέτρα για όλους, προτείνει κριτήρια ευαλωτότητας καθώς και μειώσεις φόρων στα καύσιμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει εκτός των μέτρων τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους ΟΤΑ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, δεν αποδέχτηκε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και δεν αποδέχτηκε τέλος τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να διασφαλιστεί η πρόσβαση ειδικά των πιο ευάλωτων νοικοκυριών στην ενέργεια και νερό. Σημείωσε ακόμη ότι η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης περί 80% κάλυψης των αυξήσεων για όλους δεν εφαρμόζεται.
Με ανεπαρκή μέτρα για την ακρίβεια η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει αρρύθμιστη και στο έλεος των μεγάλων παικτών της αγοράς. Ο καταναλωτής επιβαρύνεται με τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» 39% των προμηθευτών ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω ανυπαρξίας διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων που θα αντιστάθμιζαν τη χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος, όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Κάπρος, σε Συνέδριο με θέμα την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε εχθές. Αναρωτιόμαστε εάν, έστω και τώρα, η κυβέρνηση ΝΔ προτίθεται να κάνει κάτι για αυτό, τόνισε.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στο παράδοξο η κυβέρνηση ΝΔ να αξιοποιεί τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μία προσπάθεια να απορροφήσει μέρος των υπέρογκων αυξήσεων ενώ την ίδια στιγμή τις ιδιωτικοποιεί. Εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία του, την οποία όπως είπε εκφράζει και η αγορά, για την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει κονδύλια από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων ρύπων μειώνοντας το ποσοστό που διατίθεται στον ΕΛΑΠΕ, τον οποίο η ΝΔ χρεωκοπεί διαχρονικά, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014 και επί κ. Χατζηδάκη το 2020 στο ΥΠΕΝ.
Στάθηκε επιπρόσθετα στην κούφια και πρόχειρη εξαγγελία «απολιγνιτοποίησης» που δεν ενισχύει τις ΑΠΕ, αλλά αντικαθιστά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου που, λόγω του ράλι των τιμών του φυσικού αερίου διογκώνει τα προβλήματα κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την Ελλάδα και επάρκειας του ενεργειακού μας συστήματος.
«Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη δεσμεύει για δεκαετίες τη χώρα μας στο ακριβό, ορυκτό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση και τα θαλάσσια αιολικά καθυστερούν, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Οι ελλείψεις και οι λανθασμένες επιλογές σας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, η καθυστέρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναγνωρίζει την επιτακτική του ανάγκη, η καθυστέρηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura 2000, και η υπερθέρμανση, το μπάχαλο στην αδειοδότηση των ΑΠΕ οδηγούν σε συγκρούσεις, δυναμιτίζοντας ουσιαστικά τη μετάβαση του ενεργειακού μας συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε: «Ανασφάλεια στην κοινωνία και την οικονομία, ρουσφέτια και διαφθορά. Αυτό βλέπουμε και στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Η συνταγή της κλασσικής Δεξιάς, απλά μία πολύ παλιά έκδοσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Πράσινη Μετάβαση της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη αλλά δεν αποτελεί ιδιωτική αλλά συλλογική υπόθεση και δημόσια πολιτική, αλλά πρέπει να αφορά και εμπλέκει όλη την οικονομία και την κοινωνία, με προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διαφανείς κανόνες και πλαίσιο ασφάλειας δικαίου. Για όλα αυτά όμως η Ελλάδα χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο την πολιτική της πράσινης μετάβασης για όλους».
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ