«Είναι μεγάλη η αγωνία του κόσμου για την ακρίβεια στην ενέργεια, ρεύμα και φυσικό αέριο, των νοικοκυριών, αγροτών, επαγγελματιών, δήμων, βιομηχανίας. Η κυβέρνηση κάνει λανθασμένες επιλογές που πληρώνει όμως όλη η κοινωνία. Πληρώνουμε την επιλογή η Ελλάδα να είναι εξαρτημένη πάνω από 50% στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, εισαγόμενο, πανάκριβο, φυσικό αέριο, και την επιλογή παράδοσης της πλειοψηφίας της ΔΕΗ και ενεργειακών φορέων σε ιδιώτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης, επιλογές που καθιστούν την Ελλάδα πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο, Νίκο Γιώτη.
Σημείωσε στη συνέχεια ότι μεσούσης της ακραίας κρίσης ακρίβειας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει εδώ και οκτώ μήνες και ακόμη και σήμερα να παράγονται ουρανοκατέβατα, άδικα κέρδη, και μάλιστα δεν κάνει κάτι για να το σταματήσει.
«Ακόμη και σήμερα πρέπει να μπει ένα ανώτατο όριο κέρδους στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά, ακόμη και στην παραγωγή από το ακριβότερο καύσιμο, το φυσικό αέριο. Ενώ το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο είναι έως 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, η χονδρική φτάνει και στο 300, 350, 400 ευρώ τη μεγαβατώρα. Δεν υπάρχει κυβέρνηση και ελεγκτικοί φορείς για να ερευνήσουν αν υπάρχει αισχροκέρδεια; Θα μπορούσε άραγε για παράδειγμα το ψωμί να κοστίζει ένα ευρώ και να πουλιέται δύο; Η κυβέρνηση όφειλε να ελέγξει την αγορά αλλά δεν το κάνει. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι υπεύθυνες να διασφαλίζουν την ομαλή και υγιή λειτουργία της αγοράς αλλά δεν το κάνουν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Είτε λοιπόν δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω και έλλειψης προσωπικού, είτε δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να επιτελέσουν το έργο τους. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και οι Ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν αμέτοχες το πάρτι που γίνεται στην αγορά. Και για αυτό οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση».
Τόνισε πως η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ουρανοκατέβατα, άδικα κέρδη εν μέσω κρίσης. Κέρδη που ακόμη και η Κομισιόν προβλέπει τη φορολόγηση και αναδιανομή τους.
Ο Σ.Φάμελλος πρόσθεσε πως η ανησυχία σχετικά με το εάν υπάρχει έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς αφορά και στους υπόλοιπους κλάδους εκτός ενέργειας. «Είτε μιλάμε για τη δημόσια υγεία, είτε για τον έλεγχο της αγοράς καταναλωτικών προϊόντων, είτε για την ενέργεια, η λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ισχυρίζεται ότι όλα θα τα λύσει η αγορά, έχει διαψευσθεί πλήρως και είναι κάτι που αντιλαμβάνεται πλέον και η κοινωνία. Στην αντίθετη κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή σύγχρονη και ανθρώπινη πολιτεία που θα φροντίζει ότι κανείς δε θα μείνει μόνος του».
Χαρακτήρισε ως ανησυχητική εξέλιξη την πιθανότητα ο κος Πούτιν να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο πόλεμος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας της Ουκρανίας. «Η Ευρώπη κάθε μέρα του πολέμου γυρίζει χρόνια πίσω. Η Ευρώπη φάνηκε αδύναμη και απροετοίμαστη, δεν κατάφερε να παρέμβει για να προλάβει τον πόλεμο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή ενεργειακή κρίση».
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, σημείωσε πως: «Πρέπει από το εγχώριό μας καύσιμο, το λιγνίτη να μεταβούμε όσο γρηγορότερα γίνεται σε καθαρές μορφές ενέργειας. Η προσωρινή αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής θα μπορούσε να καλύπτει τους τελευταίους μήνες το 20% της ηλεκτροπαραγωγής. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να θεσπίσει πλαίσιο για την αποθήκευση που είναι προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Δεν έχουμε εθνικό κλιματικό νόμο και δεν έχει αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα βάσει των νέων ευρωπαϊκών στόχων. Αυτές είναι προτάσεις που προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια και χαμηλό κόστος ενέργειας».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ ώστε να είναι ξεκάθαρο το τι μπορεί να χωροθετηθεί και πού, ανατέθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 και θέσπισε τις Ενεργειακές Κοινότητες, ώστε να μπορούν αν συμμετέχουν και οι τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Όλα αυτά έχουν είτε μπλοκαριστεί είτε παγώσει από την κυβέρνηση ΝΔ. Η δήθεν απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ αλά ΝΔ δημιούργησε μπάχαλο στην αγορά και ενέτεινε τις κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις».
Ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε κλείνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε καταφέρει με επίδοση 19,6% να υπερκαλύψει το στόχο 18% της Ελλάδας έναντι της ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ για το 2020. Κατάφερε να ισοσκελίσει το έλλειμμα των 800 εκατ. ευρώ που παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ και θέσπισε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ που τις έκαναν φτηνές, κάτι που εκτιμάται ειδικά σήμερα.