«Οι λογαριασμοί ρεύματος-ηλεκτροσόκ που παίρνουν τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της επιλογής δηλαδή να στηρίξει την αισχροκέρδεια και να επενδύσει μόνο στην προπαγάνδα και στην επικοινωνία. Δεν πρόκειται για απλό λάθος ή αμέλεια, αλλά και για ξεκάθαρη πολιτική επιλογή», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ.Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.
Αναλύοντας την παραπάνω τοποθέτηση, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι από την αρχή, το Σεπτέμβριο του 2019, η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής, με στρατηγικές επιλογές όπως η ψεύτικη απολιγνιτοποίηση, όπου οι λιγνιτικές μονάδες αντικαθίστανται με νέες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και όχι με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, επιλογές που συντηρούν το ολιγοπώλιο και τελικά τα υπερκέρδη των λίγων στο χώρο της ενέργειας. «Σήμερα οι πολίτες της χώρας πληρώνουν το λογαριασμό αυτών των επιλογών, την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου συμμετέχει και η ΔΕΗ και όπου τα γαλάζια παιδιά αμείβονται καλά όχι μόνο για να την ξεπουλήσουν αλλά και για να συσσωρεύονται υπερκέρδη για λίγους», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.
Παρουσιάζοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α.Τσίπρας, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις επιπλέον χρεώσεις που προκύπτουν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μετά την αφαίρεση των όποιων επιδοτήσεων και εκπτώσεων, οι οποίες, όπως είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φαίνεται και στην πράξη, είναι ανεπαρκείς για να στηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία. «Οφείλουμε να περιμένουμε το αποτέλεσμα της έκβασης των υποθέσεων στη δικαιοσύνη, καθώς, όπως έχει διαπιστώσει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, τα οποία αφορούν και τη διαφάνεια και την ορθή ενημέρωση, αλλά και το γεγονός ότι μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής οι προμηθευτές περνούν στους καταναλωτές όλο το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, όπου υπάρχει αισχροκέρδεια, και όλα τα βάρη», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι αυτά είναι έτοιμα θεσμικά και νομοθετικά: «Μπορούμε να μειώσουμε άμεσα τους λογαριασμούς ρεύματος κατά 50% τουλάχιστον, με μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, ως εξής: Πρώτον με την οριοθέτηση ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά, που είναι μέτρο που δεν ζημιώνει τους πολίτες, δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και στοχεύει στο να μην υπάρχουν υπερκέρδη. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ανώτατος συντελεστής κέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια, που είναι βασικό κοινωνικό και παραγωγικό αγαθό, όταν υπάρχει ανάλογος σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα. Τόσο η ΡΑΕ όσο και η κυβέρνηση έχουν τα στοιχεία για το μεταβλητό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» επισήμανε.
Δεύτερον, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει την εξαίρεση Ισπανίας-Πορτογαλίας, ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της χονδρεμπορικής από το φυσικό αέριο, κάτι που καταπολεμά άμεσα τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Το τρίτο μέτρο αφορά τα υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και παρόχων, ώστε να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών στις διακυμάνσεις της προημερήσιας αγοράς. Σε αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το μέτρο της αναδρομικής φορολόγησης ουρανοκατέβατων κερδών και υπερκερδών, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να ανέρχονται μέχρι και σε 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
«Στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επίσης ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα, η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ αλλά και η διασφάλιση δημόσιων υποδομών για την αποθήκευση ενέργειας. Πιστεύουμε ότι ο δημόσιος έλεγχος πρέπει να ενισχυθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μονοπωλιακές υποδομές, τα φυσικά μονοπώλια και τα κοινωνικά αγαθά. Η ενεργειακή κρίση, όπως και η κρίση της πανδημίας, μας απέδειξαν ότι δεν μπορούμε να λύσουμε κρίσιμα θέματα χωρίς το Δημόσιο, χωρίς την Πολιτεία. Ακόμη και ο κ. Μακρόν, στο νέο του πρόγραμμα περιλαμβάνει πρόταση για την ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου και του δημόσιου ρόλου στην ενέργεια. Ο δημόσιος έλεγχος, η ενίσχυση της δημόσιας ευθύνης, ο ισχυρός ρόλος της Πολιτείας παράλληλα με ένα σχέδιο προώθησης των ΑΠΕ μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων και με ορθό χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, και της εξοικονόμησης αποτελούν τα βασικά συστατικά της προοδευτικής πράσινης μετάβασης που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος.