«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί με νομοθετική ρύθμιση να παρακάμψει δολίως απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το δημόσιο έλεγχο στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ και να κάνει ένα νομοθετικό by pass, προσβάλλοντας και το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και τη Βουλή. Και η Βουλή οφείλει να αποφασίσει αν τα άρθρα αυτά είναι σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί, αυτό προκύπτει και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων 119 και 120 του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε στη συνέχεια: «Ας ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το αντικείμενο των αποφάσεων του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ποιο είναι το συνταγματικό ζήτημα που συζητάμε. Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι, στην περίπτωση των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, τα θέματα του δημόσιου ελέγχου και του δημόσιου χαρακτήρα αφορούν παράλληλα και τα ζητήματα του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή της ιδιοκτησίας, τον ορισμό της διοίκησης, την εποπτεία της διοίκησης, δηλαδή το μάνατζμεντ και τα κέρδη, δηλαδή τα μερίσματα. Και μάλιστα παίρνει θέση και για το σκοπό της λειτουργίας, δηλαδή, στη μη κερδοσκοπική λειτουργία, εφόσον η προτεραιότητα των εταιρειών αυτών είναι το κοινό όφελος και για το λόγο αυτό υποχρεούται η πολιτεία να εξασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα και το δημόσιο έλεγχο».

«Αντίθετα όμως, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα νομοθετικό by pass προσβάλοντας το Συμβούλιο της Επικρατείας και τη Βουλή και, αντί να συμμορφωθεί, αγνοεί τη δικαστική απόφαση και ετοιμάζει και την υφαρπαγή των μερισμάτων. Και δεν υλοποιεί την απόφαση και, με τα άρθρα που προτείνει, κρατάει τις ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ στην περιουσία του Υπερταμείου», τόνισε. «Και αυτό ενώ εκκρεμεί στις 21.9.2021 η εξέταση συμμόρφωσης της πολιτείας σε αποφάσεις του ΣτΕ που εκδόθηκαν μετά από σχετικό αίτημα που είχαν κατέθεσαν κοινωνικοί φορείς. Η στάση αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσβάλλει τόσο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού όσο και το συνταγματικό δικαίωμα της πρόσβασης στο αγαθό του νερού και μάλιστα την πρόσβαση σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό».

«Αν η κυβέρνηση εισάγει κερδοσκοπικά κριτήρια στη διαχείριση του νερού, τότε αγνοεί και ακόμα χειρότερα συνειδητά παρακάμπτει τις συνταγματικές επιταγές για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, αλλά και τις αρχές του κοινωνικού οφέλους και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις» επισήμανε στη συνέχεια.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να μετατραπούν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε αποκλειστικά κερδοσκοπικές εταιρίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ, η οποία επί κυβέρνησης ΝΔ λειτουργεί ως κερδοσκοπικός μηχανισμός και «γονατίζει» το σύνολο της κοινωνίας με υπέρογκα χαράτσια. Μιας και το τελευταίο χρόνο έχει αποκομίσει το 75% των 2,2 δισ. ευρώ υπερκερδών στην ηλεκτρική ενέργεια που η κυβέρνηση δεν φορολογεί και δεν αναγνωρίζει. Και αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης στο νερό θα αποβούν εις βάρος όλων», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου είναι αυτή που το 2013-14 είχε βάλει την υπογραφή της στη διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ», υπενθύμισε ο Σ.Φάμελλος στη συνέχεια. «Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και ενισχυμένης εποπτείας, σταμάτησε αυτήν την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, δεν προκηρύχτηκε κανένας διαγωνισμός, σεβάστηκε την απόφαση ΣτΕ του 2014 και έθεσε θέματα και αρμοδιότητα διαχείρισης στο Υπερταμείο και όχι πώλησης των εταιρειών ύδατος».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να πουλήσει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στα σχέδια της όμως αυτά θα έχει απέναντι την κοινωνία και την αντιπολίτευση και το Συμβούλιο της Επικρατείας», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email