«Ξεκινάμε σήμερα τη συζήτηση ενός πολυνομοσχεδίου σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διακοσίων εξήντα τριών (263) άρθρων που περιλαμβάνει ουσιαστικά τρία νομοσχέδια. Η κυβέρνηση με το ψευδεπίγραφο πρόσχημα ασφυκτικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης και ενσωμάτωσης Οδηγιών της ΕΕ, επιχειρεί να νομοθετήσει στο πόδι μεγάλες αρνητικές αντιμεταρρυθμίσεις για τα δημόσια αγαθά του νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και για την ενεργειακή δημοκρατία με υποβάθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων, του νόμου 4513/2018 του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις όπως είναι αυτές για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για την απαλλοτρίωση της Ακρινής. Περιλαμβάνει και το γνωστό «σκούπισμα» διατάξεων, με φωτογραφικές ρυθμίσεις, ρουσφέτια, αλλά και διορθώσεις λαθών σε πρόσφατους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας ΥΠΕΝ: Ενέργεια, Περιβάλλον, Φύση, Απόβλητα, Χωροταξία-Πολεοδομία», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΝ.
Πρόσχημα πρόσθεσε είναι η ικανοποίηση ενός ορόσημου–μεταρρύθμισης που έχει εισάγει η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης, η αντιμεταρρύθμιση δημιουργίας ρυθμιστικής αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, κρυφά μάλιστα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Αυτή η αντιμεταρρύθμιση είχε εισαχθεί και τη μνημονιακή περίοδο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2016 να την αναιρέσει εφόσον, καμία σχέση δεν έχει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας και καμία συνάφεια με την ευρωπαϊκή οδηγία πλαίσιο 2000/60. Στρώνει μόνο το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων και την τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών με παχυλούς μισθούς στη νέα υπεραρχή. Η κυβέρνηση αποδομεί τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής της».
Στάθηκε ειδικότερα στο «πρώτο» από τα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη μετατροπή και μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της στους τομείς υδάτων και αποβλήτων.
«Λίγο πριν το «τελευταίο σφύριγμα» για τις εκλογές, η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει το τελικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων. Με μηδαμινή διαβούλευση, καμία συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΔΕ, ΦΟΔΣΑ, Ένωση ΔΕΥΑ ως παραδείγματα) διαλύεται και τάχατες επανασχεδιάζεται η εποπτεία νευραλγικών και μονοπωλιακών τομέων της χώρας που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο (ύδατα και απορρίμματα). Προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πάντα το ξεπούλημα. Ήταν οξύτατη η αντίδραση έντεκα (11) περιβαλλοντικών ΜΚΟ που ζήτησαν με κοινή τους ανακοίνωση χρονική παράταση και έκαναν λόγο για προσχηματική διαβούλευση. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους πάντες καθώς ορίζει να γίνεται αξιολόγηση των νομοθετικών της ρυθμίσεων μετά τη νομοθέτηση και μάλιστα μετά από δύο (2) έτη!!», σχολίασε.
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση παραδέχεται τη δική της ανεπάρκεια με τη δημιουργία της ΡΑΑΕΥ. «Η κυβέρνηση που κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ παραδέχεται ότι είναι ανεπαρκής στο να ελέγξει την ποιότητα και γενικά τις υπηρεσίες του νερού κτλ». Ξεκαθάρισε ακόμη πως η κυβερνητική αυτή επιλογή θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα απομακρύνει την Ελλάδα από τον στόχο της κοινωνίας της ανακύκλωσης, εφόσον μοναδικό κριτήριο στη διαχείριση νερού και απορριμμάτων θα είναι το κέρδος ενός ιδιώτη.
Κατέθεσε έγγραφο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης που κάνει λόγο για μία πολύ αρνητική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίσταται αγορά νερού και άρα δεν υπάρχει ανάγκη ρυθμιστικής αρχής. Αναφέρει τέλος πως παραβιάζει πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.
Αναφέρθηκε επίσης συγκεκριμένα στα βήματα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ΡΑΑΕΥ και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων:
– Στο ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ που απορρίφθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)
– Στο σχέδιο συγχωνεύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ),
-Στη μελέτη για εφαρμογή των ΣΔΙΤ ακόμα και στη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων (πχ βιολογικοί καθαρισμοί) που ήδη λειτουργούν υπό την εποπτεία της αυτοδιοίκησης
-Στις ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων που προωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
-Στη μετατροπή σε έργα ΣΔΙΤ μεγάλων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεντάξει στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα (πχ. Δυτική Θεσσαλονίκη)
-Στην ένταξη σε ΣΔΙΤ μεγάλων αρδευτικών έργων (ταμιευτήρες και δίκτυα) που ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε ως δημόσια έργα για να μην ανέβει το κόστος του αρδευτικού νερού και για να μην ελέγχει ένας ιδιώτης το νερό άρδευσης και τις καλλιέργειες
-Στη χρεωκοπία ΔΕΥΑ και ΦΟΔΣΑ με το ενεργειακό κόστος και το φόρο ταφής, κλπ.
«Τελικά μόνο χαράτσια, μόνο κόστος είναι αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη» δήλωσε ο Σ.Φάμελλος στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλει ερωτήσεις και έχει βγάλει ανακοινώσεις για όλα τα παραπάνω θέματα στα οποία όμως η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της τακτική, δεν απαντά ή ρίχνει τη μπάλα στις ΔΕΥΑ, και μάλιστα με δηλώσεις που τις δυσφημεί.
Κλείνοντας τόνισε πως το νομοσχέδιο επιτυγχάνει παράλληλα και τη σημαντική αποδυνάμωση της λειτουργίας της ΡΑΕ όσον αφορά στην εποπτεία και στον έλεγχο του ενεργειακού τομέα, για να εξυπηρετούνται πιο άνετα τα συμφέροντα λίγων στο χώρο της ενέργειας, να κρύβονται τα υπερκέρδη «κάτω από το χαλί» και να επικρατήσουν απόλυτα συνθήκες «φαρ ουεστ».
Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος: «Κατά τα άλλα είναι “μεγάλη μεταρρύθμιση” το να δημιουργείται ένα άκρως δυσλειτουργικό σχήμα, με μόνη σίγουρη την θέση του Ειδικού Συμβούλου ως μετακλητού, στο πλάι του νέου Υπερ-Προέδρου της ΡΑΑΕΥ. Ποιο άραγε γαλάζιο παιδί θέλουν πάλι να βολέψουν; Δεν επιλύεται όμως κανένα πρόβλημα της υφιστάμενης ΡΑΕ, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια υποστελέχωση που την εμποδίζει να επιτελέσει καλύτερα το ρόλο της σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο αντικείμενο και σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία».
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ