Την υποτίμηση του ρόλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γενικότερα την υποβάθμιση της πολιτικής περιβάλλοντος και της δασοπροστασίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκης ανέδειξε ο τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει με ανοχύρωτα δάση και κυβερνητική αδιαφορία».
Επεσήμανε την ανεπάρκεια και την άρνηση της κυβέρνησης ΝΔ να εφαρμόσει σύγχρονες πολιτικές για τα δάση και την προστασία τους, όπως είναι η Εθνική στρατηγική για τα δάση, η οποία είναι θεσμοθετημένη από το 2018 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρνηση στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αλλά και η διακοπή του εμβληματικού κοινωφελούς προγράμματος πυροπροστασίας που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 5.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, που είχε ως αποτέλεσμα το 2019 να έχουμε κατά δήλωση και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη τις λιγότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων.
Ο Σ. Φάμελλος απέδειξε, με βάση τα έγγραφα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν παγώσει οι προγραμματισμένες προσλήψεις, ενώ, μετά τις επίμονες ερωτήσεις στη Βουλή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν οι προκηρύξεις έργων και οι αναθέσεις για τη δασοπροστασία, αλλά και αυτές μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και μετά τη μεγάλη πυρκαγιά σε Σχίνο-Αλεποχώρι-Γεράνια που έκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και μεγάλη έκταση προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Επεσήμανε ότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν ανάγκη από μόνιμη στελέχωση και ότι η πρόληψη απαιτεί έργα διαχείρισης και καθαρισμού στα δάση και όχι επικοινωνιακές κινήσεις ενώ συσσωρεύεται παράλληλα καύσιμη ύλη στα δάση.
Στην δευτερολογία του ο βουλευτής επεσήμανε το επιτελικό μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις αρμοδιότητες μεταξύ ΥΠΕΝ και Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα τις εικόνες ντροπής στο Σχινιά όπου, στην προσπάθεια τους να δείξουν ότι κάνουν κάτι, καταστρέφουν το σπάνιο δάσος Κουκουναριάς και κάλεσε τον Υφυπουργό να προστατεύσει την πολιτική περιβάλλοντος και να επαναφέρουμε την ορθότητα που επιβάλει η περίοδος κλιματικής κρίσης στην οποία ζούμε. Για απόδειξη των λεγομένων, κατέθεσε επιστολή μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων πανελλήνιας εμβέλειας που ανέδειξαν την αυθαιρεσία και την περιβαλλοντική καταστροφή στο Σχινιά.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του Σέιχ Σου όπου στην παρέμβαση του – κατά δήλωσή του – ανεύθυνου κ. Χαρδαλιά απουσίαζαν οι δασικές υπηρεσίες τις οποίες υποτιμά και αγνοεί και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και κάλεσε τον κ. Αμυρά να συμβουλεύεται τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών και να ακολουθεί τους θεσμικούς και επιστημονικούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος γιατί με επιλογή της πολιτικής ηγεσίας οδηγούν το ΥΠΕΝ σε «κλείσιμο».
Ο Υφυπουργός κ. Αμυράς για να αποφύγει την κριτική κατέφυγε σε χυδαίες αναφορές για το Μάτι και το δημοψήφισμα του 2015 (!) για να λάβει την απαιτούμενη απάντηση από τον Σ. Φάμελλο, ο οποίος του υπενθύμισε ότι οι χυδαιότητες της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταρρεύσει προ πολλού αφού: πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΟΗΕ αναφέρθηκε σε ακραίο κλιματικό φαινόμενο στο Μάτι το οποίο δεν αναγνώριζαν μέχρι τότε, δεύτερον, ότι τον τότε Αρχηγό της Αστυνομίας, που είχε την ευθύνη της διαχείρισης στο Μάτι, τον διόρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέπειτα Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τρίτον, ότι τον διαψεύδει το μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένο πόρισμα του ανακριτή που δεν αποδίδει ευθύνες στην τότε κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη και ότι οφείλει ως Υφυπουργός να μην εμπλέκεται σε μία δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται.
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ