«Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της. Η κατάσταση αυτή άλλαξε χάρη στην αποφασιστικότητα και στην επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα τον Μάιο του 2019 να έχει αναρτήσει το 55% της έκτασής της σε δασικούς χάρτες, να έχει κυρώσει το 44% και να είναι ανατεθειμένοι όλοι οι καινούργιοι δασικοί χάρτες, έτσι ώστε φέτος να είχαμε όλους τους χάρτες της χώρας σε ανάρτηση».
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο κύριος Χατζηδάκης επέλεξαν να ανακόψουν την πρόοδο ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας, καθώς με το άρθρο 48 του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, το περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων της χώρας, συνεχίζεται κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, με ένα από τα θύματα να είναι οι δασικοί χάρτες. Ακυρώνονται ουσιαστικά όλοι οι δασικοί χάρτες για να αναμορφωθούν και να αναρτηθούν εκ νέου», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη χθεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με θέμα «Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να δυναμιτίσει το έργο των δασικών χαρτών και το κράτος δικαίου;».
Αναδείχθηκαν ακόμη, για άλλη μια φορά, η αδιαφορία του Υπουργού ΠΕΝ για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών, καθώς και οι ασάφειες, η θεσμική ανεπάρκεια των αναφερόμενων πράξεων και οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα, για την διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών.
«Παραπέμπετε στις καλένδες τους δασικούς χάρτες. Πρακτικά, οδηγείτε όλη την ιστορία στο να μην έχει η Ελλάδα δασικούς χάρτες αφού ζητάτε να ενταχθούν στους δασικούς χάρτες διοικητικές πράξεις αμφιβόλου εγκυρότητας, κάτι που έχει διαπιστώσει και το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Συνήγορος του Πολίτη», είπε στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος.
Τόνισε πως, είναι βέβαιο, ότι ακόμα και η νέα παράταση δε θα είναι επαρκής και οι υπηρεσίες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, διότι ο κύριος Χατζηδάκης, την ίδια στιγμή, επέλεξε να παγώσει τις προσλήψεις διακοσίων (200) μόνιμων δασολόγων και δασοπόνων, των οποίων η πρόσληψη ήταν εγκεκριμένη στον προγραμματισμό του 2019, και άλλων τριακοσίων πενήντα (350) που θα ήταν για το έργο πρόληψης των πυρκαγιών.
Στις αιτιάσεις αυτές ο κύριος Χατζηδάκης, δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση, αναμασώντας τα περί χιλιάδων αντιρρήσεων που καθυστερούσαν το έργο των δασικών χαρτών και την ύπαρξη αποφάσεων της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου που δεν καταχωρούνταν στους δασικούς χάρτες. Η στάση αυτή πυροδότησε την αντίδραση του κυρίου Φάμελλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων το 93% των αναρτημένων δασικών χαρτών κυρώθηκε χωρίς αντιρρήσεις και το 7% είχε αντιρρήσεις και σημείωσε: «Αντί να προσλάβετε δασολόγους για το 7% των αντιρρήσεων ώστε, να γίνει γρήγορα η εξέταση των αντιρρήσεων, σταματάτε τις προσλήψεις και ακυρώνετε το 93% που είναι κυρωμένο χωρίς αντιρρήσεις;».
Εγκάλεσε επιπλέον τον κύριο Χατζηδάκη επειδή είπε, ψευδώς, ότι οι διοικητικές πράξεις δεν καταχωρούνται στους δασικούς χάρτες, αφού στο άρθρο 20, παράγραφος 1 του ν. 3889/2010, προβλέπεται η διαδικασία ενσωμάτωσης των νόμιμων πράξεων της διοίκησης στο δασικό χάρτη. «Ο κύριος Χατζηδάκης ακυρώνει και το κυρωμένο τμήμα στο οποίο δεν υπήρχαν αντιρρήσεις, με τη δικαιολογία των αντιρρήσεων που αφορούν το μη κυρωμένο τμήμα. Επιλέγετε, λοιπόν, να εξαιρέσετε περιοχές από τους δασικούς χάρτες χωρίς τεκμηρίωση, κόντρα σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για έναν πολύ απλό λόγο, κύριε Χατζηδάκη. Θέλετε να μην υπάρχουν χάρτες. Για αυτό σας κατηγορώ. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εσείς προσωπικά, για να χαϊδέψετε τους τοπικούς σας πολιτευτές, ζητάτε να μην έχει η χώρα μας δασικούς χάρτες και άρα και κτηματολόγιο», επισήμανε ο Σ. Φάμελλος.
Κι ενώ γίνονται δεκτές μια σειρά από αμφιβόλου εγκυρότητας πράξεις για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, στην αναμόρφωση των χαρτών δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠ.ΕΑ), δηλαδή, όπως εξήγησε, εκεί που δύο δασολόγοι και ένας νομικός έχουν επεξεργαστεί τη γεωπληροφορία, έχουν δει δηλαδή τους ορθοφωτοχάρτες, έχουν τεκμηριώσει αν είναι δασικό ή όχι, η απόφαση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη από τον κ. Χατζηδάκη.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του και μη έχοντας λάβει απάντηση, ο Σ. Φάμελλος είπε: «Σας ρωτάω λοιπόν ξανά κύριε Χατζηδάκη. Για ποιον λόγο επιλέχθηκε η αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ιδιαίτερα των κυρωμένων, με πράξεις οι οποίες είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας; Πότε θα αποκτήσει δασικούς χάρτες η Ελλάδα; Για ποιον λόγο τινάζετε στον αέρα και τους νέους και τους παλιούς και τους κυρωμένους, αλλά και τις περιοχές που έχουν εξεταστεί αντιρρήσεις; Οι μεθοδεύσεις του κυρίου Χατζηδάκη θα αφήσουν, δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, ακάλυπτους και τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα, διότι δυναμιτίζει τον πυρήνα του κράτους δικαίου, καθώς η Ελλάδα δε θα έχει ποτέ δασικούς χάρτες ούτε κτηματολόγιο. Ποτέ, βέβαια, όσο είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Διότι όλα αυτά προφανώς θα ανατραπούν από την επόμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ