Σ. Φάμελλος: “Η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνεχώς τις Ενεργειακές Κοινότητες γιατί εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα στην ενέργεια”

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει το 50% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως αποφασίσαμε και στην Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη, να καλύπτεται από αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση, από αγροτικές ΑΠΕ και από Ενεργειακές Κοινότητες, από το νόμο τομή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Σχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ που, από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρότι ψήφισε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, βάζει συνεχώς εμπόδια στην ανάπτυξή τους και υποβαθμίζει τις Κοινότητες γιατί εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για την απουσία των Ενεργειακών Κοινοτήτων και χρηματοδότησης για την ενεργειακή φτώχεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρουσίασε στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση ΝΔ βάζει πρακτικά εμπόδια στην ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Με την κατάργηση της προτεραιότητας σύνδεσής τους στο Δίκτυο, με το πάγωμα της χρηματοδότησης που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις Ενεργειακές Κοινότητες ύψους 25 εκατ. ευρώ μέσω ΕΠΑνΕΚ, με τιμωρητικές διατάξεις για τη μετοχική τους σύνθεση, τις οποίες πήρε, εν μέρει πίσω, με την γνωστή τακτική της κυβέρνησης «ψηφίζω-ξεψηφίζω» και με την απόφασή της να τις εντάξει στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς από την 1η Ιανουαρίου 2022 ώστε να ανταγωνίζονται επενδύσεις μεγάλου μεγέθους, κάτι που, όπως έχουν σημειώσει και περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η REScoop.eu, WWF Ελλάς, Greenpeace και Electra Energy, πρόκειται στην ουσία να «σκοτώσει» τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να παρουσιάσει μία «περίληψη» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη Βουλή, χωρίς να κάνει ουσιαστική διαβούλευση για μία τόσο μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε ακόμη σε επιστολή ογδόντα τριών (83) Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προς τον κ. Σκυλακάκη, στις 23 Μαρτίου 2021, που κάνουν λόγο για έλλειψη συμμετοχής και διαφάνειας στο σχεδιασμό.

«Κάνατε μια τυπική διαβούλευση για τις κατευθύνσεις του Σχεδίου και όχι για το περιεχόμενό τους που τελικά εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την έλλειψη διαβούλευσης έχουν στηλιτεύσει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα τίποτα για τα δάνεια που προβλέπετε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και στην πορεία ανακαλύπτουμε διάφορες ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνετε, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Υδάτων και η Ανεξάρτητη Αρχή Αποβλήτων με τις οποίες ανοίγετε το δρόμο για νέες ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.

Υπενθύμισε επιπλέον ότι, ενώ το κόστος ηλεκτρισμού διατηρήθηκε σταθερό και μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12% την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019, υπό το ασφυκτικό μάλιστα πλαίσιο των μνημονίων, επί ΝΔ το κόστος ηλεκτρισμού αυξάνεται διαρκώς και εκτινάσσει τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.

Σχετικά με τις αιτιάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, περί λαθών στη νομοθέτηση του 4513/2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι αφενός η ΝΔ υπερψήφισε το 2018 το νόμο και αφετέρου ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει προχωρήσει, εδώ και δύο χρόνια, σε καμία νομοθετική βελτίωση παρά τις δεσμεύσεις της το Δεκέμβριο του 2019, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Με τις ρυθμίσεις σας μένουν παρά μόνο λίγοι μήνες ζωής για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Μετά την πίεσή μας και τις αποκαλύψεις μας για το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρήσατε σε δημοσιοποίηση ενός προγράμματος μικρής κλίμακας για Ενεργειακές Κοινότητες σε κάποιους Δήμους. Παρότι ακόμα δεν έχετε αποκαλύψει τα χαρακτηριστικά και στα κριτήρια αυτού του προγράμματος εμείς σάς ζητάμε να προβλέψετε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων σε κάθε Δήμο της ελληνικής επικράτειας ώστε να αυξηθεί η αποδοχή των έργων ΑΠΕ, καθώς και να δοθεί ένα «εργαλείο» στους Δήμους για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Είναι ακόμη πολύ μακριά από τα όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου στην Γερμανία για παράδειγμα το 42% της ηλεκτροπαραγωγής καλύπτεται από αυτοπαραγωγή, από αγρότες και από Ενεργειακές Κοινότητες».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ