Κάντε κάτι κύριε Μητσοτάκη για τη Γάζα! Δεν μπορούμε να σιωπούμε στην ανθρωπιστική τραγωδία. Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι! Είναι επιτακτική ανθρωπιστική ανάγκη η εκεχειρία, η προστασία των αμάχων και η επιστροφή όλων των ομήρων.
Απάνθρωπη, αναχρονιστική, αντιδημοκρατική και ακροδεξιά η τοποθέτηση Βαρτζόπουλου, που νομιμοποίησε τις γυναικοκτονίες συνδέοντάς τις με βιολογικά αίτια. Πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα!
Έχετε ξεκινήσει μία οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης για να συνδέσετε ξανά μία τραγωδία με κομματικά σας οφέλη ή να κρύψετε τα μεγάλα σκάνδαλα στο κράτος δικαίου που σας βαραίνουν και να νομιμοποιήσετε το σχέδιο συγκάλυψης στα Τέμπη.
Διαψεύδω κατηγορηματικά τον κ. Μητσοτάκη!
Να το ξεκαθαρίσουμε: Καμία αλλαγή στους κώδικες το 2019 δεν δημιούργησε ευνοϊκότερο περιβάλλον στη δίκη για το Μάτι. Αντίθετα εμείς είχαμε νομοθετήσει καταργώντας την εξαγορά, που ο υποκριτής κ. Φλωρίδης ξαναέφερε πρόσφατα.
Και από τη άλλη η Ρένα Δούρου δεν επικαλέστηκε καμία ασυλία και ζήτησε και επίσπευση της δίκης. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσετε για τα πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ που κρύβονται πίσω από ασυλία και το νόμο ευθύνης Υπουργών. Ιδού λοιπόν αν δεν θέλετε 2 μέτρα και 2 σταθμά να συμφωνήσετε ώστε Καραμανλής, Καραγιάννης και οι 4 ελεγχόμενοι για το μπάζωμα να πάνε να ελεγχθούν απευθείας από τη δικαιοσύνη!
Για το νομοσχέδιο
Η Δικαιοσύνη σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιφέρει ακόμη ένα χτύπημα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 70% των πολιτών αμφισβητεί την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.
Αντί να έχουμε δικαστικό χάρτη έχουμε διχαστικό χάρτη, που τροφοδοτεί πολλές τοπικές αντιθέσεις: Λειβαδιά εναντίον Θήβας, Αμαλιάδα εναντίον Πύργου, Αγρίνιο εναντίον Μεσολογγίου. Αυτό είναι το κοινωνικό αποτέλεσμα του Νομοσχεδίου της κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Φλωρίδης καταργώντας δικαστήρια επιβαρύνει με περιττό κόστος και κόπο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία – ένα θεσμό που παρέχει άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη και λειτουργεί στις μικρές κοινωνίες.
Κλείνουν δικαστικές μονάδες σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, δημιουργώντας μία Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων. Πολίτες, δικηγόροι και δικαστικοί δύο ταχυτήτων, εφόσον στην Αττική η αλλαγή θα εφαρμοστεί το 2026!
Οφείλουμε να στηρίξουμε την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και να εμφυσήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, μέσα από την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στη δαπάνη του κράτους για τη Δικαιοσύνη, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στη Ευρώπη. Στους εργαζόμενους, δικαστικούς υπαλλήλους, στην αναλογία σε σχέση με τους δικαστές είμαστε μόλις στο 1/3 των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης: 1,3 υπάλληλοι ανά δικαστές σε σχέση με 3,3 που είναι ο μέσος όρος σε αυτές τις χώρες.
Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα λέει ο ΔΣΑ! Οι 8.821 που προσήλθαν στις κάλπες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών απέρριψαν με το εντυπωσιακό ποσοστό του 90,14% το νέο δικαστικό χάρτη. «Είναι η φωνή μας απέναντι στην προχειρότητα και την αλαζονεία τους», όπως είπε και ο πρόεδρός του κ. Βερβεσός.
Με διαστρεβλωμένα στοιχεία, με προσβλητικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους δικαστικούς, επιχειρεί η κυβέρνηση να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους. Με τον κοινωνικό αυτοματισμό επιδιώκετε να περάστε την πολιτική σας κ. Φλωρίδη;
Δεν στηρίζετε τους υπαλλήλους. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανακαταθέτει την τροπολογία για την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, μια αδικία από το 2011.
Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη ώστε να διαλυθούν οποιεσδήποτε υπόνοιες για ατιμωρησία, έλλειψη αμεροληψίας, ιδιαίτερη μεταχείριση των λίγων και ισχυρών.
Η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη για τα Τέμπη: Από τη μία δηλώνει ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, από την άλλη σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ απορρίπτει το αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, παρότι η δικογραφία για τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο ήρθε από την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία μπλοκάρει τη δυνατότητα να ερευνηθούν οι ευθύνες των υπουργών.
Η κοινωνία δεν μπορεί να σβήσει από την μνήμη της τα χειροκροτήματα προς τον κ. Καραμανλή μετά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας. Ήταν μία ημέρα ντροπής.
Αλλά η ντροπή συνεχίζεται με τον κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ, που δήλωσε ότι το μπάζωμα είναι θεωρία συνωμοσίας και ότι μετά το έγκλημα το μόνα λάθη που έγιναν ήταν στην προπαγάνδα.
Είναι τελικά «για τα μπάζα» κ. Φλωρίδη και η εισαγγελική παραγγελία που θα έρθει στη Βουλή; Έχετε πολιτικό μέγεθος να πείτε μια συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων;
Έχει αποκαλυφθεί ότι τουλάχιστον 300 κυβικά μέτρα χώματος και υλικών απομακρύνθηκαν τη 2η και 3η ημέρα μετά το δυστύχημα. Και ακολούθησε επίστρωση με πίσσα και χαλίκια! Δηλαδή, αυθαίρετη επέμβαση στον τόπο του εγκλήματος, παραβιάζοντας και περιορίζοντας το ρόλο του ανακριτή!
Περιμένει η κοινωνία μία απάντηση: Θα συμφωνήσετε να γίνει προκαταρκτική για το μπάζωμα που να στείλει το θέμα στη Δικαιοσύνη ή θα το κουκουλώσετε και αυτό και θα επιχειρήσετε να αθωώσετε τον κ. Τριαντόπουλο;
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα ζητήματα του κράτους δικαίου αποτελεί καταπέλτη για τη χώρα μας, διαπιστώνει: Σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με πιέσεις στις ανεξάρτητες Αρχές, εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, ότι η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται αμεροληψίας, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παράνομη χρήση και εξαγωγή παράνομου λογισμικού.
Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας προστίθεται η χθεσινή έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου, όπου εντοπίζονται: Κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, αποκλεισμός μέσων ενημέρωσης από χρηματοδοτήσεις, καταχρηστικές αγωγές, απόπειρες λογοκρισίας, σωματικές επιθέσεις, απειλές, εκφοβισμό, υψηλό συγκεντρωτισμό στα ΜΜΕ και υψηλές πολιτικές δαπάνες διοχετευμένες σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.
Και πλέον έχουμε και ένα νέο σκάνδαλο: Το κυβερνητικό κόμμα έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή του για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων εκλογέων για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Και μάλιστα αυτό γινόταν για πάνω από επτά μήνες.
Καταθέσαμε αίτημα να έρθει η κ. Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει απαντήσεις.
Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι οι δημοκράτες πολίτες πρωτοβουλία για μία δημοκρατική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Και ανάλογη πρωτοβουλία οφείλουν να αναλάβουν και οι δικαστικοί. Απαιτείται ανατροπή αυτής της κατάστασης και ένα πρώτο μήνυμα ανατροπής θα δώσουν και οι ευρωεκλογές!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Την ίδια στιγμή, στη Μέση Ανατολή εκτυλίσσεται μία τραγωδία.
Και θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Προφανώς και καταδικάζουμε και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Όμως δεν μπορούμε να σιωπούμε μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα. Μία τραγωδία χωρίς τέλος.
Συμπληρώνονται σχεδόν επτά μήνες, περίπου 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή, ενώ σχεδόν το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά! Παράλληλα ο πλήρης αποκλεισμός από το Ισραήλ του παλαιστινιακού πληθυσμού από ανθρωπιστική βοήθεια, καθιστά ορατό τον κίνδυνο ενός καθολικού λιμού.
Πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις παγκόσμια, ιδίως της νέας γενιάς μετατρέπονται σε ένα φιλειρηνικό κίνημα για το αγαθό της ζωής! Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι και ως πολίτες και ως χώρα.
Κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, κύριε Πρωθυπουργέ, κάντε κάτι! Είναι επιτακτική ανάγκη η οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα η προστασία των αμάχων, η επιστροφή όλων των ομήρων και βεβαίως η μόνιμη λύση ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους.
Οφείλω επίσης να αναφερθώ στην απάνθρωπη, αναχρονιστική, αντιδημοκρατική και ξεκάθαρα ακροδεξιά τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, κ. Βαρτζόπουλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να συνδέσει τις γυναικοκτονίες με βιολογικά χαρακτηριστικά, νομιμοποιώντας τις εμμέσως.
Δεν θα σχολιάσω τα νέα απαράδεκτα σχόλιά του και την αφωνία της κυβέρνησης. Έχετε ευθύνη! Θεσπίστε τον όρο της γυναικοκτονίας με βάση τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς δεν είναι μόνο ο κ.Βαρτζόπουλος, ούτε μόνο ο κ.Φλωρίδης που έσπευσε σήμερα να τον υπερασπιστεί.
Οφείλετε όμως άμεσα να αποπέμψετε τον κ. Βαρτζόπουλο! Είναι απαράδεκτο ότι δεν είπε μία κουβέντα ο κύριος Μητσοτάκης και έφυγε από τη Βουλή μόλις τελείωσε την ομιλία του.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ενώ η Δικαιοσύνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης, με το 70% των πολιτών να αμφισβητεί την αξιοπιστία της σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο κύριος Φλωρίδης επέλεξε να δημιουργήσει ένα πραγματικό διχασμό με τον δικαστικό χάρτη, που στην κυριολεξία εξελίσσεται σε ένα διχαστικό – και όχι δικαστικό – χάρτη που τροφοδοτεί πολλές τοπικές αντιθέσεις, Λειβαδιά Θήβα, Μεσολόγγι Αγρίνιο, χωρίς λόγο. Αυτό το ονόμασε σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης κοινωνικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου! Ποιο ακριβώς είναι αυτό, να μαλώνουν οι πολίτες και οι φορείς γειτονικών πόλεων;
Θέτει σε ταλαιπωρία και κόστος τους πολίτες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για να επιλύσουν υποθέσεις τους.
Κλείνει δικαστικές μονάδες σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα από τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα και δημιουργεί μία δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, εφόσον αυτές οι αρνητικές ρυθμίσεις ισχύουν για όλη την Ελλάδα αλλά όχι για την Αθήνα.
Στην Αθήνα δίνει παράταση μέχρι το 2026, οπότε αλλιώς θα δικάζει όλη η Ελλάδα και αλλιώς η Αθήνα, πολίτες, δικηγόροι και δικαστικοί δύο ταχυτήτων. Κατά τα άλλα στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθούμε, οι προοδευτικοί πολιτικοί να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν φταίει για όλα το «αθηνοκεντρικό κράτος».
Και με αυτό το νομοσχέδιο, η δικαιοσύνη, της οποίας το κύρος βάλλεται για πολλούς λόγους, δέχεται ακόμα ένα χτύπημα από την κυβέρνηση.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το πρόβλημα απόδοσης και αξιοπιστίας της δικαιοσύνης είναι δομικό πρόβλημα της κοινωνίας μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και να εμφυσήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό αυτό.
Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζονται πράγματι αλλαγές, ομως οι αλλαγές αυτές δεν είναι η συρρίκνωση, αλλά η προώθηση μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Και όλα αυτά στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αλλιώς οποιαδήποτε αλλαγή θα μείνει στα χαρτιά.
Και εδώ έχουμε ένα σχέδιο που έχει διαμορφωθεί κρυφά από τους λειτουργούς οπως με ενημέρωσαν και προσωπικά οι δικαστικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν εορτής έμαθαν για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Από την άλλη ποια είναι το πραγματικά προβλήματα της δικαιοσύνης;
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στη δαπάνη του κράτους για τη δικαιοσύνη, στην Ελλάδα είμαστε στις τελευταίες θέσεις, όχι μόνο στις χώρες της ΕΕ αλλά και των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και στους εργαζόμενους, δικαστικούς υπαλλήλους, στην αναλογία σε σχέση με τους δικαστές είμαστε μόλις στο 1/3 των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης: 1,3 υπάλληλοι ανά δικαστές σε σχέση με 3,3 που είναι ο μέσος όρος σε αυτές τις χώρες.
Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα ψηφιακού εκσυγχρονισμού, στελέχωσης, κατάρτισης των στελεχών και υποδομών.
Τα λύνει αυτά το νομοσχέδιο; Δυστυχώς όχι. Και επιπρόσθετα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
Ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζουν ως εμβληματικό αυτό το νομοσχέδιο. Φτάνουν σε μεγαλοστομίες μίας μεγάλης μεταρρύθμισης. Υποστηρίζουν ότι θα φέρει πιο γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Και είναι ντροπή να επιχειρείται ένας παραλληλισμός με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπως αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και επαναλαμβάνουν οι βουλευτές της ΝΔ σύμφωνα με το non paper. Είναι ντροπή να επιχειρεί να συγκριθεί με τον Ελ. Βενιζέλο ο πρωθυπουργός που βαρύνεται με σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και του Συντάγματος, έγκλημα Τεμπών, Διαρροή προσωπικών δεδομένων, Υποκλοπές, κλπ.
Όμως οι περισσότεροι φορείς έχουν αντίθετη άποψη. Από τους 8.821 δικηγόρους που προσήλθαν στις κάλπες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το εντυπωσιακό ποσοστό του 90,14% απέρριψαν το νέο δικαστικό χάρτη. Όπως είπε και ο Πρόεδρος του κ. Βερβεσός, «Είναι η φωνή μας απέναντι στην προχειρότητα και την αλαζονεία» των κκ Φλωρίδη Μητσοτάκη προσθέτω εγώ.
Στην επιτροπή οι δικαστικοί μας είπαν ότι τα περί συντόμευσης του χρόνου έκδοσης αποφάσεων της δικαιοσύνης δεν ευσταθούν. Γιατί, τις γρήγορες και ποιοτικές αποφάσεις, τις εκδίδουν περισσότεροι δικαστές, καλύτερα καταρτισμένοι δικαστές και περισσότεροι δικαστικοί υπάλληλοι.
Με περισσότερα τεχνολογικά εργαλεία στα χέρια τους και φυσικά με υποδομές.
Και ενώ από αυτά ξεκινά και η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν τα τολμάτε!
Οι πρόχειρες ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο αυτό, δεν θα επιφέρουν επιτάχυνση αλλά επιβράδυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Ξεχνάτε – γιατί δεν σας συμφέρει – τους άμεσα ενδιαφερόμενους τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, καθώς και τους δικαστικούς υπαλλήλους που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτή την μεταρρύθμιση.
Η Πρόεδρος Εφετών, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε στις επιτροπές ότι «Δεν είμαι βέβαιη ότι θα έχει αποτελεσματικότητα».
Αλήθεια ψάχνω το λόγο που φέρνετε στη Βουλή με εσπευσμένες διαδικασίες μια τόσο πρόχειρη αλλαγή και ενώ διαφωνούν δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και τοπικές κοινωνίες; Ενώ παινεύεστε για ανάπτυξη μας φέρνετε μνημονιακά προαπαιτούμενα;
Καταργείτε τα ειρηνοδικεία, παρά το γεγονός ότι ο θεσμός των ειρηνοδικείων είναι ένας θεσμός που παρέχει στον πολίτη άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη, και λειτουργεί στις μικρές κοινωνίες.
Τα στοιχεία στα οποία στηριχτήκατε για να υποστηρίξετε τις προωθούμενες αλλαγές, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οικονομικών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που τοποθετήθηκε στην Επιτροπή είναι «διαστρεβλωμένα έως και σχεδόν ανύπαρκτα στατιστικά στοιχεία …μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και … με απαξιωτικές δημόσιες δηλώσεις, μειωτικούς, για τους Ειρηνοδίκες, χαρακτηρισμούς. …όπως «μεσίτες ακινήτων» και «ψαράδες στη νησιωτική περιφέρεια».
Με τον κοινωνικό αυτοματισμό επιδιώκετε να πείσετε για τις μεταρρυθμίσεις σας κ. Φλωρίδη;
Το γιατί απεχθάνεται τη διαβούλευση και την επιστήμη δικαίου ο κ. Φλωρίδης το ξέρουμε. Έχει επανειλημμένα απαξιώσει τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και κρίνει ότι αρκούν οι δικοί του στενοί συνεργάτες να συντάσσουν εν κρυπτώ μεγάλες αλλαγές, όπως έκανε με το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες συσπειρώνοντας όλους τους φορείς εναντίον του.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ανέδειξε και μια άλλη επίπτωση του νομοσχεδίου: «Συγκεντροποίηση της δικηγορικής ύλης σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, ώστε να αλλάζει και ο δικηγορικός χάρτης σε βάρος των μικρών και μεσαίων δικηγορικών γραφείων και βεβαίως, των νέων δικηγόρων».
Και οφείλω να επισημάνω τα ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηριστικά στην ύπαιθρο. Έχω πολλαπλές καταγγελίες και από τη Θεσσαλονίκη, όπου πάτε σε κατάργηση ειρηνοδικείων σε μεγάλες περιοχές, πχ. Κουφάλια, Βασιλικά, Λαγκαδάς, αντί να προχωρήσετε σε ιδρύσεις δικαστηρίων σε περιοχές υψηλής πληθυσμιακής συγκέντρωσης όπως στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Δεν προχωράτε σε αυτά που έχει ανάγκη η δικαιοσύνη και δεν στηρίζετε τους υπαλλήλους, για το λόγο αυτό εμείς καταθέσαμε τροπολογία για την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δικαστικούς υπαλλήλους. Στηρίζουμε το αίτημά τους αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η καταβολή της αποζημίωσης αυτής είναι απαραίτητη για να μπορούν να ασκούν το έργο τους. Και με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται μια μακροχρόνια αδικία, που υφίστανται οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας από το έτος 2011.
Το επίδομα αυτό, αποτελούσε κάποια ελάχιστη ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στα δικαστήρια. Περιμένουμε την τοποθέτησή σας όπως και των υπόλοιπων κομμάτων για την πρότασή μας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Απαιτείται όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα για τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα στη δημοκρατία μας. Το αίτημα για δικαιοσύνη επανέρχεται όλο και πιο συχνά στη δημόσια σφαίρα. Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη ώστε να διαλυθούν οποιεσδήποτε υπόνοιες για ατιμωρησία, έλλειψη αμεροληψίας, ιδιαίτερη μεταχείριση των λίγων και ισχυρών.
Ο ρόλος της δικαστικής εξουσίας είναι πολύτιμος για κάθε πολιτεία καθώς αυτή έχει την ευθύνη να τιμωρεί την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Αλλά και να θέτει όρια στην αυθαίρετη άσκηση της εκτελεστικής λειτουργίας.
Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης μας εκθέτουν σε διεθνείς θεσμούς αλλά και προκαλούν την κοινή γνώμη.
Στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, οι πολίτες είναι βέβαιοι για το σχέδιο συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης.Ενώ από τη μία ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, από την άλλη σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ απορρίπτει το αίτημα για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής, παρότι η δικογραφία για τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο ήρθε από την ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία μπλοκάρει τη δυνατότητα να ερευνηθούν οι ευθύνες των υπουργών. Και αποδεικνύεται η υποκρισία του κυρίου Μητσοτάκη.
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, κ. Λάουρα Κιοβέσι, σε συνέντευξή της είπε αυτολεξεί για το πόρισμα της Πλειοψηφίας της Εξεταστικής: «Θολώνουν τα νερά, πνίγουν την υπόθεση». Και συμπληρώνει: «Ο ρόλος μας είναι να ερευνούμε και να αποδεικνύουμε ότι ο νόμος εφαρμόζεται εξίσου για όλους. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν συνέβη».
Και στη συνέχεια -λόγω των δηλώσεων της- οι υπουργοί της ΝΔ στράφηκαν εναντίον της γιατί τόλμησε να πει ότι σταμάτησε η έρευνα για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων γιατί η έρευνα για τους υπολοίπους προχωρά κανονικά.
Εσείς αποδείξατε ότι δεν σέβεστε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε το δίκαιο. Εδώ αρνηθήκατε να έρθουν κρίσιμοι μάρτυρες οι οποίοι ήταν επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ επί ΝΔ!
Οι καταγγελίες για μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος των Τεμπών και για μοντάζ στα ηχητικά αρχεία αποτέλεσαν δικαίως αντικείμενο της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.Η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη των βουλευτών της αλλά έχει χάσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.
Και δεν μπορεί να σβήσει κανείς από την μνήμη μας τα χειροκροτήματα προς τον κύριο Καραμανλή μετά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας.Ήταν μία ημέρα ντροπής.
Αλλά η ντροπή συνεχίζεται. Ο κύριος Μητσοτάκης στο ΣΚΑΙ θεωρεί ότι το μπάζωμα είναι θεωρία συνωμοσίας παρότι αποκαλύπτονται συνεχώς στοιχεία και προκαλεί την κοινωνία όταν σε ερώτηση αν έγινε κάτι λάθος μετά το έγκλημα απαντά προκλητικά ότι έγιναν λάθη στην επικοινωνία. Εννοώντας ξεκάθαρα ότι έγιναν λάθη στην προπαγάνδα που έπρεπε να κουκουλώσει το σχέδιο συγκάλυψης και την καταστροφή στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος.
Τώρα, που η εισαγγελέας εφετών Λάρισας διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη μήνυση γονέα θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προκειμένου να αποσταλεί στην Βουλή, για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες τεσσάρων υπουργών, τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία;
Θα επιτρέψετε τη διερεύνηση των ευθυνών ή θα σταματήσετε ξανά τον έλεγχο;
Τελικά είναι θεωρία συνωμοσίας το μπάζωμα;
Ή είναι εικονική πραγματικότητα οι έρευνες που διεξάγουν πραγματογνώμονες σε ιδιωτικό οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τόνοι χώματος και αποδεικτικό υλικό;
Είναι τελικά για τα μπάζα κύριε Φλωρίδη και η εισαγγελία εφετών Λαρίσης; Ή θα αισθανθείτε επιτέλους την ανάγκη να ζητήσετε μία συγνώμη από τους γονείς των θυμάτων;
Και ενώ πλέον έχει αποκαλυφθεί ότι η μεταφορά τουλάχιστον 300 κυβικών μέτρων χώματος και υλικών έγινε τη 2η και 3η ημέρα μετά το δυστύχημα. Και ακολούθησε επίστρωση με πίσσα και χαλίκια! Δηλαδή αυθαίρετη επέμβαση στον τόπο του εγκλήματος, παραβιάζοντας και περιορίζοντας το ρόλο του ανακριτή! Εφόσον ο χώρος δεν έμεινε ανέπαφος για την απρόσκοπτη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.
Περιμένουμε μία απάντηση. Θα συμφωνήσετε να δώσουμε στη δικαιοσύνη τη δυνατότητα να κρίνει και αν χρειαστεί να αποδώσει τις πρέπουσες ποινές; Θα συμφωνήσετε να γίνει προκαταρκτική που να στείλει το θέμα στη δικαιοσύνη; Ή θα το κουκουλώσετε και αυτό; Και θα επιχειρήσετε να αθωώσετε τον κ. Τριαντόπουλο παρότι πλέον η Εισαγγελία στέλνει τη δικογραφία;
Οι κυβερνητικές επιλογές μέχρι σήμερα έχουν επιφέρει πλήγματα στο κράτος δικαίου στη χώρα μας. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα ζητήματα του κράτους δικαίου αποτελεί καταπέλτη για τη χώρα μας καθώς διαπιστώνει πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Θα σταθώ στις επισημάνσεις για πιέσεις στις ανεξάρτητες αρχές, εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας τους Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ράμμο. Αλλά και ότι η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται αμεροληψίας.
Το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει επίσης και το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παράνομη χρήση και εξαγωγή παράνομου λογισμικού. Και παρότι έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την έναρξη των δικαστικών ερευνών ακόμη δεν έχουν ασκηθεί διώξεις από τη δικαιοσύνη.
Δεν είναι απλό πράγμα, σε μία χώρα της Ευρωζώνης, να βρέθηκε παρακολουθούμενο το μισό υπουργικό συμβούλιο και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Και είναι δεδομένο ότι το σκάνδαλο αυτό συνδέεται με ευθύνες της κυβέρνησης εφόσον η ευθύνη της ΕΥΠ ήταν απευθείας στον Πρωθυπουργό.
Οι πολίτες κατανοούν ότι η καθυστέρηση συνδέεται με την έλλειψη βούλησης να αποδοθούν ευθύνες όταν όσοι ελέγχονται βρίσκονται ψηλά. Η συγκάλυψη έχει πλέον αποκαλυφθεί και βεβαιωθεί στην κοινωνία. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να υποτιμήσουν το ψήφισμα και να λοιδορήσουν τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που το στήριξαν, η πραγματικότητα και οι επίσημες εκθέσεις τους διαψεύδουν.
Και επειδή ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε και πάλι να στραφεί κατά των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραποιώντας την πραγματικότητα, οφείλω να του απαντήσω: Είμαστε περήφανοι και για τον Κώστα Αρβανίτη και για την Έλενα Κουντουρά, γιατί συνέβαλαν στη σύνταξη του ψηφίσματος υπηρετώντας την αλήθεια, αλλά και γιατί συνέβαλαν στη μη εφαρμογή άμεσων κυρώσεων στη χώρα, παρότι το ψήφισμα μπορεί να οδηγούσε εξαιτίας των παραβιάσεων δικαίου του κ. Μητσοτάκη.
Στην ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ για το έτος 2022, αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες υποθέσεις παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είχαν αναφερθεί εγκαίρως στην ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος κάνει αναφορά σε σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Αρχής, απειλητικούς υπαινιγμούς ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού́ της Αρχής.
Δεν είναι όμως μόνο το Ευρωκοινοβούλιο. Η ετήσια έκθεση του State Department για την «άσκηση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε χώρες ανά τον κόσμο, για την Ελλάδα υπογραμμίζει πως συμπεριλαμβάνονται αναφορές για «σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, η διαχείριση του μεταναστευτικού και εγκλήματα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα». Παράλληλα γίνεται αναφορά και στις υποκλοπές και στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, επίσης κάνει λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πρόσφυγες και μετανάστες, με εκτενή αναφορά στο ναυάγιο της Πύλου, αλλά και σε υποθέσεις στοχοποίησης ατόμων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνεται ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή του Έβρου τροφοδότησαν τη ρατσιστική ρητορική και την κακομεταχείριση κατά των μεταναστριών/-ών και των προσφυγισσών/-ύγων.
Ενώ για την υπόθεση των υποκλοπών αναφέρεται στην «αιφνίδια αντικατάσταση αρκετών μελών της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολούθησης με λογισμικό. Και σε ότι «ένα νυν και ένα πρώην μέλος της ΑΔΑΕ ήταν αντικείμενα ποινικής διερεύνησης». Καθώς και ότι «μέχρι σήμερα δεν είχε απαγγελθεί κατηγορία σε κανένα για χρήση λογισμικού παρακολούθησης».
Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να αλλάξει την εικόνα για το ψήφισμα του ΕΚ επικαλέστηκε την κατάταξη του Δείκτη Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit σύμφωνα με την οποία η χώρα μας αναβαθμίζεται σε «πλήρη δημοκρατία». Ξέχασε όμως να πει ότι στην κατάταξη αυτή, στον δείκτη της λειτουργία των ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (II Functioning of government) η Ελλάδα βαθμολογείται με 7,14 στα 10, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση ανάμεσα στις 24 χώρες που κατηγοριοποιούνται ως «πλήρεις δημοκρατίες»!
Σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται «στην αδυναμία θεσμών όπως η Βουλή και οι Ανεξάρτητες Αρχές να λειτουργήσουν ως θεσμικά αντίβαρα στην κυβέρνηση».
Ενώ και από τα στοιχεία που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών.
Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί χθες και η έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου όπου εντοπίζονται κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, αποκλεισμός μέσων ενημέρωσης από χρηματοδοτήσεις, καταχρηστικές αγωγές, απόπειρες λογοκρισίας, σωματικές επιθέσεις, απειλές, εκφοβισμό υψηλό συγκεντρωτισμό στα ΜΜΕ και υψηλές πολιτικές δαπάνες διοχετευμένες σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.
Η Ελλάδα σημειώνει τη χαμηλότερη επίδοση της στα πεδία του κράτους δικαίου, της ελευθερίας στις ανθρώπινες σχέσεις και της ελευθερίας έκφρασης.
Και δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι φορείς να είναι ψεύτες. Ή να είναι και οι 330 ευρωβουλευτές Συριζαίοι!
Και πλέον έχουμε και ένα νέο σκάνδαλο που εμπλέκετε και με τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Το κυβερνητικό κόμμα έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή του για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων εκλογέων για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Και μάλιστα αυτό γινόταν πάνω από 7 μήνες.
Και χθες μάθαμε ότι εμπλέκετε και 4ο κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Ενώ η κυρία Κεραμέως δεν προχώρησε σε ΕΔΕ ως όφειλε και ενώ πολλαπλασιάζονται τα απαράδεκτα και περίεργα περιστατικά στο ΥΠΕΣ, όπως η διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή εκλογών!
Για το λόγο αυτό καταθέσαμε σήμερα αίτημα να έρθει η κ. Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει απαντήσεις. Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση στο αίτημα αυτό.
Γιατί βλέπουμε επίσης ότι τα στοιχεία από τις εγγραφές στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά ειδικά για τους Έλληνες του εξωτερικού. Λίγο λιγότερες από 50.000 εγγραφές. Και δεν είναι απίθανο η περιορισμένη εγγραφή να οφείλετε και στο νέο σκάνδαλο της κυβέρνησής σας.
Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να ανακοινώσει την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές ενώ το ΥΠΕΣ και η κυβέρνηση ελέγχονται και βαρύνονται με διαρροή προσωπικών δεδομένων! Που όλα τελικά αποδικνύουν ότι ορθώς είχαμε αμφιβολίες για τη διάταξη που φέρατε επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές!
Με αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης μεγαλώνει η απαξίωση της κοινωνίας για την πολιτική και για τη δικαιοσύνη. Τα τεχνάσματα και οι άστοχοι συμψηφισμοί σας δεν πείθουν κανένα. Ή και τα ψέματα του κυρίου Φλωρίδη για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα σε σχέση με το Μάτι.
Από χθες έχετε ξεκινήσει μία οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης για να συνδέσετε ξανά μία τραγωδία με κομματικά σας οφέλη ή να κρύψετε τα μεγάλα σκάνδαλα στο κράτος δικαίου που σας βαραίνουν και να νομιμοποιήσετε το σχέδιο συγκάλυψης στα Τέμπη.
Διαψεύδω κατηγορηματικά τον κ. Μητσοτάκη!
Να το ξεκαθαρίσουμε: Καμία αλλαγή στους κώδικες το 2019 δεν δημιούργησε ευνοϊκότερο περιβάλλον στη δίκη για το Μάτι. Αντίθετα εμείς είχαμε νομοθετήσει καταργώντας την εξαγορά, που ο υποκριτής κ. Φλωρίδης ξαναέφερε πρόσφατα.
Και από τη άλλη η Ρένα Δούρου δεν επικαλέστηκε καμία ασυλία και ζήτησε και επίσπευση της δίκης. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσετε για τα πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ που κρύβονται πίσω από ασυλία και το νόμο ευθύνης Υπουργών. Ιδού λοιπόν αν δεν θέλετε 2 μέτρα και 2 σταθμά να συμφωνήσετε ώστε Καραμανλής, Καραγιάννης και οι 4 ελεγχόμενοι για το μπάζωμα να πάνε να ελεγχθούν απευθείας από τη δικαιοσύνη!
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η δημοκρατία μας υποβαθμίζεται και μαζί με τη δημοκρατία υποβαθμίζεται και η πρόοδος και το μέλλον των παιδιών μας. Υποβαθμιζεται η οικονομίας μας. Κάνατε 7 εβδομάδες για να δεχτείτε τη συζήτηση για την ακρίβεια. Και τώρα θα κάνουμε τη συζήτηση μετά τις 15/5, αφού έχει περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα των κατναλωτών με ακρίβεια. Και ενώ θα έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από τότε που θέσαμε το ζήτημα της ακρίβειας και των υπερκερδών.
Αλλά υποβαθμίζεται και η χώρα μας. Η ενίσχυση της δικαιοσύνης και των λειτουργών της είναι αναγκαία και αποτελεί ζητούμενο κάθε ευνομούμενης πολιτείας ώστε να έχει ο πολίτης ταχεία, αποτελεσματική και ποιοτική δικαιοσύνη.
Η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη είναι δικαίωμα αλλά η κυβέρνησή σας όλο και περισσότερο το περιορίζει. Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο η δικαιοσύνη υποβαθμίζεται.
Με την πολιτική σας όμως στα μεγάλα σκάνδαλα που ανέφερα, η δικαιοσύνη προσβάλλεται. Και αυτό απαξιώνει έτι περαιτέρω την ελληνική δημοκρατία.
Σε αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι οι δημοκράτες πολίτες πρωτοβουλία για μία δημοκρατική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στα σχέδιά σας. Δεν είναι όλα στη ζωή δούναι και λαβείν! Υπάρχουν και αξίες πιο σημαντικές από τη βουλευτική και υπουργική σας καρέκλα. Και την καρέκλα και την οικογενειοκρατία του κ. Μητσοτάκη.
Ανάλογη πρωτοβουλία οφείλουν να αναλάβουν και οι δικαστικοί. Σε αυτό τον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση πρέπει να ανορθώσουν το ανάστημά τους. Γιατί είναι απροκάλυπτη η προσπάθεια χειραγώγησης και φίμωσης της δικαιοσύνης.
Όμως η φθορά του θεσμού οδηγεί σε φθορά της κοινωνίας και της δημοκρατίας και κανείς δεν θα μείνει βολεμένος. Απαιτείται στην κυριολεξία ένα δημοκρατικό κίνημα για την προστασία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Απαιτείται ανατροπή αυτής της κατάστασης και ένα πρώτο μήνυμα ανατροπής θα δώσουν και οι ευρωεκλογές!
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ