«Η κλιματική ουδετερότητα είναι μονόδρομος αλλά και ένας τεράστιος, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μετασχηματισμός, η μεγαλύτερη τεχνολογική, κοινωνική και αναπτυξιακή πρόκληση της εποχής μας. Ο συνδυασμός αυτού του τεράστιου μετασχηματισμού με τη σημερινή κρίση πλήττει, αμφισβητεί το δικαίωμα πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας. Συνεπώς οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους, και παράλληλα να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις έναντι των κλιματικών μας στόχων, που είναι και ο μόνος δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον» δήλωσε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως η πράσινη μετάβαση επιτάσσει ακόμη την αλλαγή τόσο του τρόπου που παράγουμε, όσο και του τρόπου που καταναλώνουμε. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον αν δεν τα αλλάξουμε όλα. Για αυτό εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάμε για την ανάγκη μίας «πράσινης» επανάστασης αλλιώς θα οδηγηθούμε στην κλιματική καταστροφή».

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να μειώσουμε τα λόγια και να κάνουμε πράξεις, όπως είπε. «Δεν μπορούμε πλέον να αδρανούμε. Όπως τελικά κατέληξε η πρόσφατη Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο, φάνηκε ότι δεν έχουμε την απαιτούμενη ωριμότητα για αυτήν την τεράστια αλλαγή. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος η ανεπάρκεια των πολιτικών σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο να οδηγήσει στη δυσφήμιση της πράσινης μετάβασης στα μάτια της κοινωνίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν αφενός, ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας σε προσιτές τιμές και αφετέρου, ότι θα συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή ΑΠΕ, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων και της αυτοκατανάλωσης».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι η διασφάλιση πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις παραγωγικές δυνάμεις αποτελεί ευθύνη της πολιτείας, όπως και η διασφάλιση ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω στη διαδικασία της μετάβασης. «Η πολιτεία δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη τις συνθήκες Άγριας Δύσης στην αγορά ενέργειας».

«Η Ελλάδα όμως αναδεικνύεται δυστυχώς πρωταθλήτρια ακρίβειας και τον τρέχοντα μήνα, αφού ο Νοέμβριος έκλεισε με την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Είμαστε για άλλον ένα μήνα οι πιο ακριβοί στη χονδρεμπορική ενώ στη λιανική, η διαφορά μεταξύ λιανικής και χονδρικής, τον Οκτώβριο για παράδειγμα, ήταν τεράστια. Με 595 ευρώ/MWh  τιμή λιανικής για τη ΔΕΗ όταν η χονδρεμπορική ήταν στα 232 ευρώ/MWh. Δεν γίνεται να συνεχίζουμε με αισχροκέρδεια. Δεν μπορεί να επιτρέπονται απαράδεκτα υπερκέρδη εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας στις πλάτες των καταναλωτών».

Στάθηκε στο ότι χρειάζεται παρέμβαση και έλεγχος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και αναμόρφωση του Target Model με την εισαγωγή εργαλείων που θα προλαμβάνουν την αισχροκέρδεια με έλεγχο χρονοσειρών προσφορών και πραγματικού κόστους και κέρδους, ex ante ex post της προημερήσιας της ημερήσιας και της εξισορρόπησης, καθώς και με διμερή συμβόλαια. Χρειάζεται όμως και η θέσπιση ενός ανώτατου, εύλογου κέρδους για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε επίσης ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει με διαφανείς κανόνες και όρους ασφάλειας δικαίου, με προστασία βιοποικιλότητας, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ και χώρο στο δίκτυο για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ και όχι με ρουσφετολογική λογική που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Δήλωσε κλείνοντας: «Για εμάς η πολιτική αλλαγή την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα συμπεριλαμβάνει και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ως συστατικό στοιχείο της ενεργειακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη ημέρα. Σε όλους αρέσουν τα ωραία λόγια αλλά πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε συγκεκριμένες πράξεις. Δεν μπορεί τέλος σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να «βαφτίζει» πράσινο και φιλικό για το κλίμα το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια».

Print Friendly, PDF & Email