«Η Νέα Δημοκρατία διαχειρίζεται το κράτος, αλλά δυστυχώς και το σχολείο, ως εργαλείο του κόμματος, όχι ως ένα εργαλείο της κοινωνίας ή ως πηγή δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε. Η αντιδημοκρατική της κουλτούρα την ωθεί να ενισχύει την ιεραρχία, την εξουσία ενός προσώπου κομματικά διορισμένου, αλλά και να προσπαθεί να αποδυναμώσει κάθε συλλογική έκφραση και κάθε συλλογικότητα στην εκπαίδευση. Πρακτικά η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας και τις ταξικές ανισότητες και μέσα στο σχολείο, να καταστείλει κάθε απόπειρα συλλογικότητας και ελεύθερης σκέψης, ώστε κανείς να μην αντιδρά. Γι’ αυτόν τον λόγο καθιερώνει αυτήν την αυστηρή ιεραρχική διοικητική δομή κι ένα ακραίο αξιολογικό εργαλείο με τιμωρητική αξιολόγηση», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολίασε στη συνέχεια ότι το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με τον τίτλο του, υποβαθμίζει την εκπαίδευση και αποδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς. «Κλασική συνταγή πολιτικής εξαπάτησης. Βάζουμε ένα όμορφο περιτύλιγμα, ένα ψεύτικο τίτλο, για να ντύσουμε ένα πολύ αρνητικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο».

Το νομοσχέδιο για την παιδεία, όπως σημείωσε, αποτυπώνει τρεις βασικές αρχές της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

-Αναπαράγει ταξικές ανισότητες και διακρίσεις, εις βάρος όλων των οικογενειών που έχουν χαμηλά εισοδήματα

-Εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα των κολλεγιαρχών και τους σχολαρχών. Υπηρετεί την προεκλογική συμφωνία της ΝΔ με τον περιορισμό των εισακτέων που τροφοδοτεί τα ιδιωτικά κολέγια και απομακρύνει από την παιδεία και τη μόρφωση τις φτωχές οικογένειες και τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, στέλνοντάς τα είτε στην επαγγελματική κατάρτιση ή ακόμα και στο περιθώριο.

-Επιβάλλει τον αυταρχισμό στην καθημερινότητα, στη δουλειά και στο σχολείο. Αυτό θέλει να επιβάλλει στη νέα γενιά, το φόβο στους νέους, μίας κοινωνία ανασφάλειας με μεγάλη κοινωνική πίεση και περιορισμό έκφρασης και ελευθεριών.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι η ΝΔ θέλει μία κοινωνία όπου θα επικρατεί η υπερεκμετάλλευση, οι άνθρωποι θα είναι φοβισμένοι, θα εργάζονται πολλές ώρες με μειωμένους μισθούς και με έναν διαρκή φόβο «μη μιλάς και πολύ, μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου» και πρέπει τελικά να υποταχθείς στο σύστημα.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν τολμάει να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ του ν. 4547 με τα περιφερειακά κέντρα εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για να αναβαθμίσει το σχολείο. Δεν αξιοποιεί τη διεπιστημονικότητα, δεν εμπλέκει τη σχολική κοινότητα, τους γονείς, τους καθηγητές, τους μαθητές. Δεν αξιοποιεί το σύλλογο διδασκόντων, τον φοβάται γι’ αυτό και τον φιμώνει. Επαναφέρει τον ατομικό έλεγχο, δηλαδή τον επιθεωρητή απ’ έξω ο οποίος δεν είναι σύμβουλος εκπαίδευσης, αλλά αυστηρός κριτής χωρίς να ξέρει τη σχολική κοινότητα. Η ΝΔ αποκλείει την πιθανότητα αναβάθμισης του σχολείου και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ασφυκτικός έλεγχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο ακυρώνει τον αξιοκρατικό τρόπο επιλογής στελεχών, ώστε να έχουμε συνεχώς νέους ανθρώπους στη διοίκηση των σχολείων. Αντιθέτως, προωθεί τη αναπαραγωγή των ίδιων κομματικών στελεχών, με μικρή μοριοδότηση στην εμπειρία από την εκπαίδευση, αλλά μεγάλη μοριοδότηση στην εμπειρία σε θέσεις διοίκησης, ώστε οι «κολλητοί» του συστήματος να παίρνουν και μόρια για να μπορέσουν να αποτελέσουν και τα επόμενα στελέχη. Εκπαραθυρώνονται οι αιρετοί εκπρόσωποι, εισάγονται πολλά εργαλεία αναξιοκρατικών κρίσεων, με έλλειψη λογοδοσίας με υπερεξουσίες του διευθυντή και τιμωρητική αξιολόγηση.

Αυτό που λέτε πολύ απλά στους νέους είναι: Δε δικαιούσαι να έχεις άποψη, δε δικαιούσαι να έχεις όνειρα, δε δικαιούσαι να διεκδικείς να προοδεύσεις. Πρέπει να υποταχθείς και το πολύ-πολύ να γίνεις ψυκτικός στο Περιστέρι. Αν είσαι βέβαια στέλεχος της ΔΑΠ μπορείς να γίνεις και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ με 360 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στις τροπολογίες που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιχορήγηση των ΑΕΙ, για τη στήριξη των εκπαιδευτικών με αναπηρία, για τη στήριξη μαθητών που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία, για τη στήριξη των αποφοίτων των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων, για την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και για την ανάκληση της ελάχιστης βάση εισαγωγής. Έξι τροπολογίες που αποδεικνύουν ότι εμείς δεν κάνουμε μόνο αντιπολίτευση, αλλά κάνουμε και προτάσεις.

Δήλωσε τέλος κλείνοντας την τοποθέτησή του: «Δεν μας αρέσει ένα σχολείο όπου οι ευκαιρίες δεν μπορεί να είναι ίδιες για όλους. Δε θέλουμε αυτό το σχολείο γιατί αυτό το σχολείο δεν αξίζει στα παιδιά μας. Και ξέρετε κάτι; Είναι αυτά τα παιδιά, είναι αυτή η νέα γενιά που θα δώσει το μήνυμα για να πέσει αυτή η Κυβέρνηση και να έχουμε μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση που νοιάζεται για τον τόπο και τη νέα γενιά».

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email