Για άλλη μία φορά, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, απουσία του αρμόδιου Υπουργού ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη, δύο αναπάντητες ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εδώ και μήνες, προς το ΥΠΕΝ. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στο πάγωμα και τις καθυστερήσεις των δρομολογημένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στη ζώνη αιγιαλού, παραλίας, σε δασικές περιοχές και δρυμούς, καθώς και στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στη Μακρόνησο, καθυστερήσεις τις οποίες παραδέχτηκε ο κύριος Οικονόμου. Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε στην υποχρέωση εφαρμογής κανόνων ορθής διαχείρισης, περιορισμού απωλειών και διαφανούς κοστολόγησης των τιμολογίων ύδρευσης σε όλους τους δήμους της χώρας.
Για τις κατεδαφίσεις
Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε σε τέσσερα δεδομένα που αποδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης, εκ μέρους του ΥΠΕΝ, ώστε, να προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες που είχε λάβει και δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
– Με Απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΝ, Γ.Σταθάκη, στις 29.03.2019, χορηγήθηκε έγκριση για τη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, για τη εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων-πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις και εθνικό δρυμό. Στο έργο περιλαμβάνονται και αυθαίρετα από την περιοχή της Μάνδρας και της Ανατολικής Αττικής. Ενώ τον Αύγουστο, με απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη, ματαιώθηκε συνολικά ο διαγωνισμός, διότι απέβη άγονος, έως σήμερα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για να τον επαναπροκηρύξει.
-Την ίδια περίοδο, με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, και έκανε δεκτή το ΥΠΕΝ, δόθηκε «περίοδος χάριτος» σαράντα πέντε (45) ημερών, για αναστολή των κατεδαφίσεων, μέχρι τις 15.10.2019.
-Τον Ιούνιο του 2019 υπογράφηκε Απόφαση διενέργειας ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, κάτι ακόμη που έχει κολλήσει.
-Στο σχεδιασμό του τότε υπουργού ΠΕΝ, τον Ιούνιο του 2019, είχε ενταχθεί και το πρόγραμμα χρηματοδότησης κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει στις περιφέρειες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τα έτη 2019-2020, με βάση τα αιτήματα που υπέβαλαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο Πράσινο Ταμείο.
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι: “Πρέπει να ενημερώσετε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την κοινωνία αν έχετε την πολιτική βούληση να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις κατεδαφίσεις. Το θέμα του διαγωνισμού των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ που αφορά στα αυθαίρετα στη Μάνδρα και στην Ανατολική Αττική, συνδέεται με τις δύο μεγάλες καταστροφές, δεν χρειάζεται καμία νέα γνωμοδότηση από τους δήμους, όπως λανθασμένα αναφέρατε. Χρειάζεται μόνο η επαναπροκήρυξή του. Ξεκινήσαμε, με συναίνεση, μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο, δύο πλατφόρμες για τις καταγγελίες αυθαιρέτων, και όλα αυτά δεν προχωρούν. Έχετε καθυστερήσει πολύ, ακόμη και να εφαρμόσετε όσες μεταρρυθμίσεις είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Για τους κανόνες κοστολόγησης υπηρεσιών ύδατος
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος, μία απαίτηση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται μόλις το 2017, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαφάνειας στην τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος (ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση/επεξεργασία λυμάτων). Η κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος μπορεί να αποτρέψει αναίτιες και αυθαίρετες αυξήσεις, να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο νερό κοινωνικά ευπαθών ομάδων, αλλά ταυτόχρονα να δώσει κίνητρα για εξοικονόμηση, επαναχρησιμοποίηση και μείωση απωλειών στα δίκτυα. Οι φορείς που υποχρεούνται να προβούν στην παροχή στοιχείων και στον εξορθολογισμό των τιμολογίων τους είναι οι ΔΕΥΑ, οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ αλλά και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, και προς το σκοπό αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα για τους φορείς που έχουν εφαρμόσει το νέο πλαίσιο.
Σημείωσε ότι παρατηρούνται αναιτιολόγητες αυξήσεις σε επίπεδο ΔΕΥΑ, ενώ η έκθεση των θεσμών (Φεβρουάριος 2020) έχει εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα των δεδομένων (π.χ. έλλειψη στοιχείων για το κόστος ενέργειας), αλλά και απουσία στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο παρόχων υπηρεσιών ύδατος (προγραμματισμός νέων επενδύσεων, παρεμβάσεις για μείωση απωλειών, κλπ.).
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε τέλος, ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ έχει σαφείς επιπτώσεις στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, αφού πλέον δεν υπάρχει αντίστοιχη επιτελική δομή, εντός του Υπουργείου.
Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της ερώτησης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, σημειώνοντας επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εισαγωγή στοιχείων από τους φορείς στο Μηχανισμό Παρακολούθησης που προβλέπεται για την εφαρμογή της απόφασης κοστολόγησης/τιμολόγησης και σημείωσε ότι η διαδικασία κατάρτισης ετήσιων εκθέσεων από πλευράς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Υπουργείου θα έχει ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2020.
Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της επίκαιρης για τις “Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων” εδώ
Παρακολουθείστε την συζήτηση της επίκαιρης για τις “Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων” εδώ
Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της επίκαιρης για την “Εφαρμογή των κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος” εδώ
Παρακολουθείστε την συζήτηση της επίκαιρης για την “Εφαρμογή των κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος” εδώ