«Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Αντιπροέδρου, κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά, εχθές στη Βουλή για την ανάγκη αλληλεγγύης, δίκαιου καταμερισμού των βαρών στην Ευρώπη, αναθεώρησης του Δουβλίνου και διάρκειας στο μέλλον του φαινομένου της προσφυγικής κρίσης, είναι σε αναντιστοιχία ή ακόμη και σε αντίθεση, με την άποψη που εξέφρασε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν έχει, προσωπικά ο ίδιος, καμία υποχρέωση να δέχεται στην Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τελικά, δεν ήταν προετοιμασμένη και για αυτό προχώρησε, προχθές, στην επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Παρότι η Νέα Δημοκρατία, όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα προεκλογικά, έσπειρε το φόβο και δημιούργησε ένταση στους Έλληνες πολίτες γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, επιστρέφει τώρα, στην επιλογή επανασύστασης Υπουργείου την οποία κατέκρινε, αλλά οι παλινωδίες της έχουν οδηγήσει στην συγκέντρωση άνω των 42.000 προσφύγων στα νησιά σε άθλιες συνθήκες για όλους, και τους πρόσφυγες και τους νησιώτες», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ1, την εκπομπή «10», και τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη.
Αναφερόμενος ακόμη, στα εθνικά θέματα, διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι, ως οφείλει, να συμβάλλει προς την ενίσχυση των συμφερόντων της χώρας. Επισήμανε σε αυτή την κατεύθυνση, πως ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ασκεί αντιπολίτευση με στόχο να διορθώνει λάθη και καθυστερήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ώστε, η χώρα να μην «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις. «Αυτό έκανε με την παράνομη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας και τον Αγωγό φυσικού αερίου East Med, όταν ζητήσαμε η χώρα να συμμετέχει στη συζήτηση για την επίλυση του Λιβυκού θέματος αλλά και ο κος Τραμπ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον αγωγό EastMed. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρεί στατικές τις γεωπολιτικές και διπλωματικές σχέσεις αλλά, να δουλεύει για να ενισχύει διαρκώς το ρόλο της Ελλάδας. Η ενισχυμένη θέση της χώρας μας το 2019 ήταν αποτέλεσμα της πολυπαραμετρικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η χθεσινή αναφορά του κυρίου Μητσοτάκη στο δικαίωμα βέτο (αρνησικυρίας) της Ελλάδας έγινε για να ακουστεί, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση ή κάποια χώρα της ΕΕ αποδεχτεί την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Αλίμονο εάν χρειαστεί να ασκήσουμε το δικαίωμα αρνησικυρίας, γιατί αυτό θα σημαίνει σοβαρά προβλήματα αλλά και ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά.
Καλούμενος να τοποθετηθεί τέλος, για την επιλογή της ΝΔ να προτείνει την κυρία Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε προτείνει και επιλέξει την κυρία Σακελλαροπούλου για την Προεδρεία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τάχθηκε ακόμη υπέρ των τοποθετήσεων της για τα κοινωνικά δικαιώματα, την ιθαγένεια παιδιών μεταναστών και τα περιβαλλοντικά θέματα και υπογράμμισε ότι στην πράξη θα δούμε κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία συμμερίζεται αυτές τις θέσεις. Έθεσε ως παράδειγμα την επαναφορά από την κυβέρνηση του θέματος της εκτροπής του Αχελώου, ένα έργο που έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2014, υπόθεση στην οποία εισηγήτρια ήταν η κυρία Σακελλαροπούλου. «Πρόκειται για ένα θέμα από το οποίο θα κριθεί αν το περιβαλλοντικό προφίλ της ΝΔ είναι πραγματικό ή όχι», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.
Τέλος κλείνοντας σημείωσε την εξαιρετική Προεδρία του κου Προκόπη Παυλόπουλου που μπορούσε σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή να εκφράσει και να στηρίξει τα εθνικά συμφέροντα, όπως ένωσε και εξέφρασε όλους τους Έλληνες πολίτες κατά της διάρκειας της προεδρίας του, και εκ τούτου πρέπει ο κος Μητσοτάκης να δικαιολογήσει την επιλογή του, αλλά όπως είπε «σήμερα με την επιλογή και την στήριξη της κας Σακελαροπούλου η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα και όλοι οι πολιτικοί χώροι οφείλουν να συμβάλλουν στην άσκηση των καθηκόντων της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας».