Στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και στην αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και των λειτουργιών της πολιτείας, εις βάρος των εργαζομένων και με αποτέλεσμα τη γενικευμένη εργασιακή και κοινωνική επισφάλεια, επικεντρώθηκε στην ομιλία του για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Ανέδειξε τις αποτυχίες της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού, στη διαχείριση της πανδημίας, στις πυρκαγιές, στη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, κάτι που εκφράστηκε και στο φιάσκο του ανασχηματισμού.

Αντί η Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει τις δημόσιες πολιτικές, υλοποιεί ένα σχέδιο που μειώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις αμοιβές, κάνει την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη, ενώ παράλληλα προχωράει την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως με την πώληση του δικτύου φυσικού αερίου, του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Όπως τόνισε ο Σ.Φάμελλος, η κυβέρνηση -κατά τη συνήθη τακτική της- μεταφέρει όλα τα προβλήματα στην ατομική ευθύνη και ζητάει από τους πολίτες να λύσουν μόνοι τους το θέμα της υγείας, τις ανάγκες για παιδεία, την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία και τώρα την συνταξιοδοτική τους κάλυψη. Ο βασικός στόχος είναι να παραχωρήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε χρηματιστηριακές εταιρείες για διαχείριση με παράλληλο στόχο να αποδομήσει και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνταγματικές υποχρεώσεις της πολιτείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σ.Φάμελλος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία πως με την πολιτική της εντείνει και το δημογραφικό πρόβλημα, γιατί είναι αδύνατο τα νέα παιδιά να κάνουν οικογένεια, μειώνει συνεχώς τον ενεργό εργατικό πληθυσμό και οδηγεί σε αναθέρμανση του brain drain, πολλαπλασιάζει τις μη εκκαθαρισμένες συντάξεις και οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους εκτός κοινωνίας.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στα αρνητικά του νομοσχεδίου, καθώς αυτό πλήττει και τους σημερινούς, αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους και κυρίως τη νέα γενιά, εφόσον οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο τζογαρίσματος και χωρίς ουσιαστική εξασφάλιση για το ύψος των συντάξεων που θα λάβουν και την κάλυψή τους, δημιουργεί δημοσιονομικό κενό, γιατί απαιτεί συμπληρωματική χρηματοδότηση, άρα αυξάνει τη δημοσιονομική αστάθεια και θέτει τη χώρα εκ νέου σε περιπέτειες μνημονίων και περικοπών.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι για άλλη μία φορά υπέρ των κολλητών του συστήματος εξουσίας του κ.Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι κερδισμένα τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα, οι μη παραγωγικές οικονομικές επιχειρήσεις και τα golden boys της κυβέρνησης που θα προσληφθούν για να διαχειριστούν τους ασφαλιστικούς πόρους, εφόσον προβλέπεται το «τζογάρισμα» εισφορών των επικουρικών συντάξεων.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε επίσης στην ομιλία του πως η ίδια αντιλαϊκή πολιτική ακολουθήθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, καταργώντας το 8ωρο, με επιβολή της 10ωρης εργασίας με μείωση αποδοχών, ατομικές συμβάσεις, σπαστό ωράριο, μείωση αμοιβών στις υπερωρίες, αναγκαστικές άδειες εις βάρος των εργαζομένων, κατάλυση συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην απεργία.

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια και το περιβάλλον. Εκτός από τα συνεχή περιστατικά αυξήσεων και χαρατσιών, στην ενέργεια, η εικόνα της χώρας προσιδιάζει καλύτερα σε εικόνα Άγριας Δύσης -ιδιαίτερα στις ΑΠΕ- με κατάργηση διαφάνειας, ελλιπή εποπτεία εκ μέρους της πολιτείας, ξεπούλημα προς όφελος λίγων, αλλά εις βάρος της χώρας, που μένει χωρίς ενεργειακά εργαλεία (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ) και στο περιβάλλον έχουμε κατάργηση δασικών χαρτών, ολιγωρίες στο Κτηματολόγιο, κατάργηση ΦΔΠΠ Natura 2000.

Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κυβέρνησης ΝΔ σημαίνει συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, 20% τον Σεπτέμβριο του 2019 για τη ΔΕΗ και σχεδόν 50% το επόμενο διάστημα, ενώ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ. Η αγορά ενέργειας έχει μείνει αρρύθμιστη από μια κυβέρνηση που τα αναθέτει όλα στην αγορά και υποτιμά την επιστήμη, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2021 η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email