Πριν από τριακόσιες ογδόντα πέντε ημέρες το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη άφησε ένα ανεξίτηλο και βαθύ σημάδι στην ελληνική κοινωνία. Στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας μας σταμάτησε ο χρόνος για πενήντα επτά ανθρώπινες ζωές, στη μετωπική σύγκρουση του Intercity με την εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ η σύγκρουση και η ανάφλεξη στη συνέχεια προκάλεσαν και τον τραυματισμό, τουλάχιστον άλλων ογδόντα πέντε συνανθρώπων μας.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της τραγωδίας, αυτού του εγκλήματος, όπως δυστυχώς είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της τοποθέτησης της κ. Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία, το έγκλημα των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα, εξαιτίας της συντονισμένης και οργανωμένης προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών από τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί και αυτό είναι έγκλημα.

Η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, του κυρίου Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνει και το σχέδιο συγκάλυψης, αλλά και τη βαθύτατη προσβολή της μνήμης των θυμάτων, αλλά και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και τη βαθύτατη προσβολή του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα, επιλέγει να απέχει από τη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη. Αυτό επέλεξε σήμερα. Και μην επιχειρήσετε -το λέω εκ των προτέρων- να κάνετε οποιονδήποτε συμψηφισμό με άλλες περιπτώσεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας μας και ο Πρωθυπουργός επέλεξε να λείπει, ενώ υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών.

Το ξέρετε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια σας. Δεν σας πιστεύει κανείς πλέον στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι μόνο οι 1.350.000 υπογραφές. Το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και οφείλουμε ως  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να καταθέσουμε το μέγιστο σεβασμό από τη μια μεριά στη μνήμη των θυμάτων, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται, ενώ πενήντα επτά άνθρωποι λείπουν από τη ζωή, αλλά και στον αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς τους για την απόδοση δικαιοσύνης.

Και οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα. Να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν ανεχόμαστε αυτή τη ρετσινιά της συγκάλυψης. Δεν ανεχόμαστε ένα αλισβερίσι, χωρίς όρια χωρίς αξίες χωρίς κανόνες, με μόνο στόχο να διατηρήσει ο κ. Μητσοτάκης την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Κυρίες κύριοι Βουλευτές, η ελληνική κοινωνία μας παρακολουθεί σήμερα με μεγάλη δυσπιστία. Οι πολίτες αναρωτώνται: Έχει η ελληνική Βουλή το πολιτικό ανάστημα, αλλά και το ήθος, να συνδράμει στο καθολικό αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών; Υπάρχει αμεροληψία στη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών; Τηρούν οι Βουλευτές τον όρκο τους για υπακοή στο σύνταγμα και τους νόμους; Υπάρχει ελπίδα η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει τη στάση της και να αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της; Αυτό το αίτημα υπάρχει, να αφήσετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Μπορούμε να περιμένουμε κάτι από μια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία ανέχτηκε να παρακολουθούνται οι μισοί υπουργοί της και ο αρχηγός του στρατεύματος, χωρίς να κάνει τίποτα; Μπορούμε να περιμένουμε κάτι από ένα κόμμα που παραβίασε το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων -την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία- και αντί να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα, επέτρεψε στα κεντρικά του γραφεία, τα κεντρικά του στελέχη, να διαχειρίζονται παράνομα  τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων; Μπορούμε να  περιμένουμε κάτι από ένα τέτοιο κόμμα;

Ή μπορεί να περιμένουμε κάτι από ένα κόμμα το οποίο επέτρεψε την απευθείας επίθεση σε προέδρους και μέλη ανεξάρτητων αρχών γιατί έκαναν το καθήκον τους; Και το βασικό ερώτημα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές είναι: Αρκεί η υπεροψία του 41% για να συγκαλύψετε ένα έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πενήντα επτά ζωές; Πρέπει να δώσετε απάντηση σ’ αυτό.

Καταλαβαίνετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης ότι έχετε όλοι μια ευθύνη πολύ μεγάλη για το αν θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή για το αν θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει όλη την ελληνική Βουλή, αλλά βαρύνει και την ελληνική δικαιοσύνη.

Αυτό απαιτούν οι συγγενείς των θυμάτων. Αυτό ζητούν και οι πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συναισθανόμενος την ιστορική ευθύνη που μας βαρύνει και τον κίνδυνο να στιγματιστεί όλο το πολιτικό σύστημα -γιατί πρέπει να απολογηθούμε αύριο και στα παιδιά μας και στην ιστορία, για την πιθανή περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής- καταθέσαμε από την πρώτη μέρα, από τις 15 Νοεμβρίου,  όταν συζητήσαμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την άποψή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ για να ψηφίσει θετικά σε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, ανεξαρτήτως ποιος θα τα προτείνει, για να λάμψει η αλήθεια.

Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γιατί δεν είναι όλοι στην ίδια θέση. Εμείς ψηφίζουμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία για τα Τέμπη. Και για την εξεταστική επιτροπή, παρ’ όλο που είχαμε επιφυλάξεις, και για τις δύο προτάσεις προκαταρκτικής επιτροπής. Θέλω να πω ότι και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης εξ αρχής δήλωσε ότι συμφωνεί με την άρση ασυλίας του, ότι δέχεται οποιονδήποτε έλεγχο και οποιαδήποτε ευθύνη, κάτι το οποίο επανέλαβε ξεκάθαρα χθες μετά το νέο αίτημα των συγγενών και των γονέων των θυμάτων.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν ούτε καν την ευθιξία οι πρώην Υπουργοί, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουν το ίδιο; Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Καραμανλή, στον κ. Καραγιάννη, που ήταν Υφυπουργός και στον κ. Τριαντόπουλο. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί δεν έχουν πει ότι τίθενται στη διάθεση της δικαιοσύνης; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Από ό,τι φαίνεται πάρα πολλά.

Εμείς την ίδια στάση τηρήσαμε και σε όλη τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής παρά τις επιφυλάξεις μας. Σας το είχαμε πει τότε ότι η Κυβέρνηση θα εργαλειοποιήσει την πρότασή του ΚΚΕ. Δεν θεωρώ ότι είχε το ΚΚΕ τέτοιο κίνητρο στην υποβολή της πρότασης. Αλλά γνωρίζετε την πολιτική πραγματικότητα. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Κυβέρνηση θα το εργαλειοποιήσει για να συγκαλύψει. Εμείς συμμετείχαμε με συνέπεια. Πρέπει να το πω αυτό, παρ’ όλη την αρνητική στάση του προεδρείου η οποία ήταν και προκλητική στις συνεδριάσεις.. Δεν βοηθήσατε τη συζήτηση στην εξεταστική. Πρώτα από όλα δεν βοηθήσατε γιατί δεν επιτρέψατε να έρθουν μάρτυρες. Και δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μπορούμε να υπηρετήσουμε το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία όταν αποκλείετε έναν μάρτυρα. Τι φοβάστε; Φοβάστε την αλήθεια; Να μιλήσει κάποιος στη Βουλή;

Ζητήσαμε την κλήση μαρτύρων. Επεξεργαστήκαμε στοιχεία παρότι ήρθε η δικογραφία καθυστερημένα και μισή. Καταθέσαμε μία πρόταση η οποία ανταποκρίνεται στο αίσθημα της κοινωνίας αλλά και στους νόμους και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ανταποκρίνεται και στις περίπου 1.400.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Να μην υπάρχει περιορισμός από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών στη διαδικασία ελέγχου της δικαιοσύνης. Να δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ελέγξει όλα όσα έγιναν σε σχέση με τα Τέμπη, πριν και μετά, χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς καμία σκοτεινή πλευρά, να ελέγξει όλα τα αδικήματα  που τελέστηκαν δια παραλείψεως από τους υπουργούς χωρίς να εμπίπτουν αυτά στις διατάξεις περί ευθύνης Υπουργών. Αυτή είναι μια πρόταση που υποστηρίζεται από πολλούς συνταγματολόγους. Δεν κωλύεται από το Σύνταγμα.

Όμως στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής απορρίψατε ακόμη και αυτό. Τι φοβάστε; Την ελληνική δικαιοσύνη; Απορρίψατε τη δυνατότητα να πούμε στην κοινωνία ότι υπάρχουν θεσμοί στη χώρα, ότι υπάρχει Βουλή, ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ότι στόχος μας, κοινός μας στόχος είναι να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Μάλιστα μία μέρα μετά από τη συζήτηση της εξεταστικής όταν απορρίψατε την πρόταση να ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη όλα, ο κ. Μητσοτάκης με προκλητική υποκρισία σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Τον τελικό λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη». Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Μία μέρα πριν οι Βουλευτές του στην Εξεταστική απέρριψαν τη δυνατότητα να αποδοθούν ευθύνες από τη δικαιοσύνη. Και βγήκε μία μέρα μετά να πει ψέματα ότι έχει τον λόγο η δικαιοσύνη; Μα αφού εσείς αποκλείσατε τη δικαιοσύνη από τη δυνατότητα να ελέγξει τα αδικήματα που τελέστηκαν δια παραλείψεως από τους Υπουργούς. Πώς θα διερευνήσει η δικαιοσύνη ενώ δεν της δίνεται αυτή η δυνατότητα;. Κι εγώ λέω ελάτε να βρούμε μία πρόταση έστω και  τώρα εκ των υστέρων. Να υπάρχει η δυνατότητα αυτή, με μια δική μας νομοθετική πρόταση για να ελέγχει η δικαιοσύνη τα αδικήματα δια παραλείψεως των Υπουργών. Δεν καταλαβαίνετε ότι πέρα από το να εκθέτετε την χώρα διεθνώς εντείνετε και την απαξίωση της πολιτικής; Μπορεί να το επιλέγετε κιόλας, να σας πω την αλήθεια, γνωρίζοντας πολύ καλά το πολιτικό σας σχέδιο, κύριε Βορίδη. Την απαξίωση της πολιτικής έναντι της κοινωνίας. Έτσι όμως αφήνετε χώρο για τις ακραίες, φασιστικές, μισαλλόδοξες, σκοταδιστικές απόψεις.

Αναρωτιέμαι: Είναι το σχέδιο όλης της Νέας Δημοκρατίας αυτό; Είναι όλοι της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο;

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι γεγονός ότι από την πρώτη μέρα δεν έδωσε καλά δείγματα γραφής. Θυμάστε τις δηλώσεις του όταν πήγε στα Τέμπη την επόμενη ημέρα και μιλούσε για ανθρώπινο λάθος; Αναγκάστηκε να τα μαζέψει μετά από τη λαϊκή κατακραυγή που οδήγησε στην παραίτηση-καρατόμηση του κ. Καραμανλή. Πόσο υποκριτική παραίτηση ενώ λίγους μήνες μετά ήταν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και είναι συνάδελφος σας τώρα;

Αλλά η απαξίωση και προσβολή της δικαιοσύνης φάνηκε και από την απόρριψη εδώ στη Βουλή της έκθεσης της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής που ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν κακουργηματικές ευθύνες του κ. Καραμανλή για την παραβίαση των κανόνων διαχείρισης ευρωπαϊκού χρήματος στη  σύμβαση 717.

Πρόσφατα η Ευρωπαία Εισαγγελέας η κ. Λάουρα Κιόβεσι σε συνέντευξή της είπε αυτολεξεί για το πόρισμα της Πλειοψηφίας της Εξεταστικής: «Θολώνουν τα νερά, πνίγουν την υπόθεση. Όσα θέσαμε στο κατηγορητήριο στηρίζονται σε αποδείξεις, σε έρευνα και σε όσα ανακαλύψαμε ψάχνοντας». Και συμπληρώνει: «Ο ρόλος μας είναι να ερευνούμε και να αποδεικνύουμε ότι ο νόμος εφαρμόζεται εξίσου για όλους. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν συνέβη. Δεν συνέβη. Κυβερνητικές αποφάσεις δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν την απονομή δικαιοσύνης». Και η απάντηση της Κυβέρνησης ποια είναι; Ευθεία επίθεση στην ευρωπαία εισαγγελέα ακόμα και από Υπουργούς, όπως ο κ. Γεωργιάδης. Τόσο σέβεστε τελικά τη δικαιοσύνη, τόσο σέβεστε τελικά την Ευρώπη.

Βέβαια την απόφασή σας εμείς την ξέραμε. Την είχε εξαγγείλει εδώ ο κ. Βορίδης στις 15.11.2023  πριν καν δει τη δική μας αίτηση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που κατατέθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας. Είπε τότε: «Και σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε για να το ξεκαθαρίσουμε». Έτσι με καθαρές δουλειές. Τσεκουράτα τα λόγια σας, κύριε Βορίδη.

Στην ίδια κατεύθυνση, όμως κινήθηκαν και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της πλειοψηφίας με μια σειρά από προκλητικές μεθοδεύσεις. Οφείλω να τις αναφέρω, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτον, αρνηθήκατε να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες με απαράδεκτες δικαιολογίες. Αρνηθήκατε να καλέσετε τον κ. Κατσιούλη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής ETCS, της τηλεδιοίκησης δηλαδή, που είχε παραιτηθεί με επιστολή προειδοποίησης, τον κ. Σπηλιόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ που έστειλε επιστολή με προειδοποίηση στον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Τσαλίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επίσης παραιτήθηκε το 2011 με επιστολή προς τον κ. Kαραμανλή. Γιατί αρνηθήκατε να τους καλέσετε; Υπηρεσιακοί παράγοντες και ανώτατα στελέχη. Για ποιο λόγο; Δεν γνώριζαν την υπόθεση; Τον κ. Γενιδούνια, τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, τους πραγματογνώμονες του δικαστηρίου δεν τους καλέσανε. Για να μην πω ότι κρύψατε από την Εξεταστική Επιτροπή τον κ. Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό που με εντολή του, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Αγοραστού, έγινε το μπάζωμα στα Τέμπη, όπου κρύφτηκαν πειστήρια του δυστυχήματος.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή προσπάθησε να συσκοτίσει αξιόποινες πράξεις. Όπως, παραδείγματος χάριν, τη ρουσφετολογική πρόσληψη του σταθμάρχη, την παράνομη πρόσληψη του σταθμάρχη της τραγωδίας, όπου τροποποίησε ο κ. Καραμανλής τα ηλικιακά όρια είκοσι μέρες μετά τη μετάταξη. Ενώ το όριο ήταν 48 έτη η μετάταξη έγινε με ένα σταθμάρχη 57 ετών, δηλαδή χωρίς τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Ταυτόχρονα, συσκοτίσατε κι άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως την αποσάθρωση του στελεχιακού δυναμικού του ΟΣΕ αλλά και την εντολή και την εξαφάνιση στοιχείων από τον τόπο της τραγωδίας.

Προσπαθήσατε ακόμη να αποπροσανατολίσετε για το ζήτημα αν λειτουργούσε ή όχι το κέντρο τηλε-ελέγχου, η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα και το σύστημα GSMR, όπως και το σύστημα αυτόματης πέδησης. Κρύψατε το ότι δεν έχουν οριστεί εθνικοί κανόνες για την ασφάλεια και μια σειρά άλλες παραμέτρους του δυστυχήματος. Ποιος ξεχνάει την επεισοδιακή και αποτυχημένη επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου στη Λάρισα όπου ο σταθμάρχης του έλεγε live, on air, μπροστά σε όλη την Ελλάδα ότι δεν λειτουργεί και δεν αφορά παρά λίγα χιλιόμετρα πριν και μετά τη Λάρισα και κόπηκε στον αέρα από γαλάζιο στέλεχος, μπροστά στα μάτια όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων; Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό;

Και φυσικά κλείσατε βιαστικά και χωρίς καμία αιτιολογία τις εργασίες της Εξεταστικής. Σε πρώτη φάση επιλέξατε να το κάνετε χωρίς τη δικογραφία. Επιμείναμε σε αυτό. Και ήρθε τελικά μόνο ένα τμήμα της δικογραφίας. Και παρά ταύτα πάλι επιμείνατε στο να κλείσει τις εργασίες της η Επιτροπή στερώντας πολύτιμα στοιχεία από την έρευνα. Ποιος ήταν ο λόγος που δεν επιμείνατε να έρθει όλη η δικογραφία; Να σας το πούμε εμείς. Να κρύψετε την αλήθεια.

Εμείς, αν και υπερψηφίσαμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αν  και είχαμε επισημάνει  τον κίνδυνο να οδηγήσει σε αμνήστευση, ζητήσαμε ξεκάθαρα να υπάρχει έλεγχος για όλα τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν φοβηθήκαμε. Μάλιστα, σε σχέση με την πρόταση προκαταρκτικής εξέτασης του ΠΑΣΟΚ -να το πω και αυτό- εμείς ζητήσαμε να πάμε και πιο πίσω. Τι φοβηθήκατε να διερευνηθεί το 2014 και η αρχική Υπογραφή της Σύμβασης; Δεν το κατανοούμε. Ποιον θέλετε να καλύψετε, τον κ. Χρυσοχοΐδη;

Καταθέσαμε όμως ένα τεκμηριωμένο πόρισμα για το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής παρά όλους τους περιορισμούς που τέθηκαν από την πλειοψηφία, για όλα τα σημεία και τις ευθύνες, για να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη. Ναι, αναφερθήκαμε και στην 717 και έχουμε πει -και το είπε και χθες ο Χρήστος ο Σπίρτζης- να γίνει έλεγχος, χωρίς καμία ασυλία, αλλά αναφερθήκαμε και στο ότι δεν υπάρχουν Εθνικοί Κανόνες Ασφάλειας.

Και προσέξτε λιγάκι εδώ πέρα, την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης -μιλάμε για την Κυβέρνηση των αρίστων: Έρχεται ο 4632, ο νόμος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019, και ενσωματώνει δύο Οδηγίες, την 797/16 και την 798/16 και καλεί ο κ. Καραμανλής τον εαυτό του, τον κ. Καραγιάννη και τους Γενικούς Γραμματείς, να ορίσουν τους επιβεβλημένους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας. Λοιπόν, τέσσερα χρόνια δεν κατόρθωσε να γράψει τους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας και ερχόταν εδώ και μας κουνούσε το δάχτυλο, ο κ. Καραμανλής και τον καλύπτετε τώρα. Φαίνεται ότι όταν έσβησαν τα φώτα της Βουλής ξέχασαν και τις υποχρεώσεις τους. Έτσι είναι, ψηφίζουν μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Μετά την πυρκαγιά στο Τοπικό Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, το 2019, ο κ.Καραμανλής δεν έκανε τίποτα για να αποκαταστήσει τη βλάβη, το οποίο Κέντρο  αν λειτουργούσε -παρά την έλλειψη της 717- θα απέτρεπε το δυστύχημα.

Και προσέξτε: Ποιος διαψεύδει τον κ. Καραμανλή; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος αναλαμβάνει Υπηρεσιακός Υπουργός και μέσα σε έξι μέρες κατόρθωσε να ανακαλύψει αυτό που δεν μπορούσε ο κ. Καραμανλής τέσσερα χρόνια, ότι το δυστύχημα θα προλαμβανόταν εάν υπήρχαν λιγότεροι συρμοί, λιγότερες ταχύτητες και διπλή βάρδια σταθμαρχών. Και κατόρθωσε σε έξι μέρες να κάνει ο κ. Γεραπετρίτης, αυτό που δεν κατόρθωσε να κάνει τέσσερα χρόνια ο κ. Καραμανλής. Ρωτώ λοιπόν: Δεν έχει  ευθύνη γι’ αυτό ο κ. Καραμανλής;

Θυμόμαστε μόνο τον κ. Καραμανλή εδώ, να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, τότε, σε ερώτηση του κ. Μεϊκόπουλου, του Βουλευτή μας από τη Μαγνησία, που μας λοιδορούσε γιατί είχαμε ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας.

Όμως, πέρα, από την τυχόν ποινική ευθύνη και του κ. Καραμανλή και του κ. Καραγιάννη και τη βαθύτατη πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, για το έγκλημα των Τεμπών, υπάρχουν ευθύνες και στη συνέχεια διότι, η Κυβέρνηση διά του Περιφερειάρχη και του κυρίου Τριαντόπουλου, πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο σαρανταοκτάωρο, μετακίνησε το σύνολο των καταλοίπων της σύγκρουσης. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Πλήρως αλλοιωμένα μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις τα κατάλοιπα της σύγκρουσης. Εύλογα η σκέψη μας οδηγείται σε σκόπιμη αλλοίωση. Πρέπει να διερευνηθεί. Θα διερευνηθεί, όμως;. Έχω γίνει, δυστυχώς, κι εγώ μάρτυρας αφηγήσεων των γονέων και των συγγενών για ακραία ευρήματα στον χώρο των μεταφερόμενων υλικών. Ακόμα και η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του Υπουργού, του κ. Τριαντόπουλου, νομίζω ότι είναι μια απόδειξη της συγκάλυψης.

Ποιοι και γιατί, εκτός από τον κ. Αγοραστό και από τον κ. Τριαντόπουλο, επέλεξαν και επιδίωξαν την εκ βάθρων μεταβολή του χώρου πριν συμπληρωθούν λίγα εικοσιτετράωρα; Δεν έχει δοθεί απάντηση σε αυτό. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι τρομάζω διαβάζοντας το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ  της Κυριακής 17/3, οφείλω σας να διαβάσω από μέσα: «Οι αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, όπως και υπηρεσιακών παραγόντων, η περίεργη δημιουργία και διαρροή ψηφιακών αρχείων με τα ντοκουμέντα της τραγωδίας των Τεμπών, οι επίσημες απαντήσεις της Λεωφόρου Κατεχάκη, αλλά και μια σειρά εγγράφων που παρουσιάζονται –προσέξτε- δίνουν ενδείξεις κεντρικής επικοινωνιακής διαχείρισης τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος, οι οποίες οδήγησαν σε εξάλειψη κρίσιμων στοιχείων».

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει  το αίσθημα της κοινής γνώμης για μια διαρκή προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης. Διαβάζοντας το πόρισμα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία αισθάνομαι ότι ακούω τον κ. Μητσοτάκη την πρώτη μέρα που πήγε στα Τέμπη και μας είπε  ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο λάθος και ότι  μοναδικός υπεύθυνος  είναι ο Σταθμάρχης και οι εκλιπόντες Μηχανοδηγοί.

Αυτό γινόταν κάθε μέρα στην Εξεταστική  Επιτροπή, αναζήτηση ευθυνών σε πράξεις και παραλείψεις φυσικών προσώπων για να μηδενιστεί το πολιτικό σας κόστος.

Το συμπέρασμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της ανυπαρξίας τηλεδιοίκησης, των πράξεων των Υπουργών, με το δυστύχημα. Επιλέξατε έναν άλλο ρόλο. Αντί για διερεύνηση του δυστυχήματος, επιδοθήκατε σε μια προσπάθεια να συγκαλύψετε με τεχνάσματα τους δικούς σας. Αυτό το μήνυμα έλαβε  η κοινωνία. Και αυτό είναι προφανές, γιατί εμείς, παρ’ όλες τις διαφορετικές αφετηρίες, έχουμε όλοι και όλες ζητήσει -εννοώ όλη η αντιπολίτευση στην εξεταστική επιτροπή- να πάμε σε πλήρη διερεύνηση και σε απόδοση ευθυνών. Δεν υπάρχει κανείς και καμία που να προσπαθεί να το καλύψει από την αντιπολίτευση. Παρά τη συσκότιση που επιχειρήσατε και η κοινωνία πιστεύει το ίδιο. Και οι αποδείξεις για τις ευθύνες υπουργών, αλλά και η μη κλήση μαρτύρων και το υλικό που δεν έχει έρθει, μάς φέρνουν μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό, γιατί θα απολογηθούμε αύριο στα παιδιά μας και ίσως και στους ιστορικούς που θα αναλύσουν τι έγινε σε αυτήν τη Βουλή.

Τα στοιχεία που προέκυψαν, αλλά και αυτά που έχουν αναδείξει στη δημόσια σφαίρα οι γονείς και οι οικογένειες των θυμάτων, είναι παραπάνω από αρκετά για να συγκροτηθεί η προκαταρκτική επιτροπή για τους τρεις αναφερόμενους, Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπουλο. Όμως, η πρόσφατη εμπειρία μας εδώ στις 22 Νοεμβρίου, μάς θέτει μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει -το έχει πει ο κ. Βορίδης- ότι ό,τι και να φέρουμε, θα το απορρίψει. Άρα, έχει προειδοποιήσει την ελληνική Βουλή ότι θα επιχειρήσει να αμνηστεύσει, παρότι υπάρχουν αποδείξεις ή έστω -ας το πάρω εγώ, όπως το λέτε εσείς- αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων.

Το έχει πει η Κυβέρνηση ότι παρόλες τις ενδείξεις δεν θα κάνει  αποδεκτή την πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή. Ενώ εμείς λέμε, να γίνει έλεγχος. Όμως, εσείς ήρθατε στην εξεταστική και δεν επιτρέψατε ούτε να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη η ευθύνη των πολιτικών προσώπων. Άρα, μας προειδοποιείτε για το σχέδιο αμνήστευσης, το οποίο έχετε.

Εμείς, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να αμνηστεύσουν το έγκλημα των Τεμπών και για τις ευθύνες για το έγκλημα, αλλά και για το μπάζωμα το οποίο έγινε μετά. Δυστυχώς, ήρθαμε αντιμέτωποι με την δική σας προειλημμένη απόφαση να κουκουλωθεί το έγκλημα των Τεμπών και αυτό μας δημιουργεί μια μεγάλη πολιτική ευθύνη, γιατί ξέρουμε ότι ήρθαμε να μιλήσουμε εδώ μπροστά σας και μπροστά στους Έλληνες και στις Ελληνίδες , ενώ εσείς έχετε αποφασίσει την αμνήστευση και μας έχετε στερήσει τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, όπως στερείτε και από τη δικαιοσύνη τη δυνατότητα να το διερευνήσει.

Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι έχει ανοίξει μια άλλη πολύ πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση: Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Η οποία δεν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που έπρεπε να δώσει εδώ η τακτική δικαιοσύνη, από την οποία περιμένουμε ακόμα να έρθουν οι φάκελοι για άρση ασυλίας στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται με την έρευνα της τακτικής δικαιοσύνης. Και, ξέρετε τι  πολύ σημαντικό, αλλά και δυστυχώς άσχημο ειπώθηκε για τη χώρα μας; Όπως με θάρρος και ευκρίνεια κατέθεσε η κυρία Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου προχθές: «Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα έχουν πάψει να λειτουργούν. Μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά, παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και υπάρχει κυβερνητική εντολή συγκάλυψης». Διαβάζω από τα Πρακτικά και την τοποθέτηση της κυρίας Καρυστιανού όπου λέει ότι: «τους έστειλε στο Ευρωκοινοβούλιο μια απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην ορθή λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, μέσω της Βουλής, παρέχει στον τότε αρμόδιο Υπουργό πλήρη ασυλία και δεν τον παραπέμπει να κριθεί καν από τη δικαιοσύνη.

Από το πρώτο εικοσιτετράωρο δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης. Σήμερα, όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει για άλλη μια φορά» .Μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώσει κανείς μπροστά στην ψυχική δύναμη αυτών των ανθρώπων, που είναι αποφασισμένοι να κινήσουν γη και ουρανό για να αποδοθεί δικαιοσύνη, ένα αίτημα το οποίο μοιράζεται όλη η ελληνική κοινωνία.

Θεωρώ βέβαια -και πρέπει να το πούμε- ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτήν τη συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εφόσον δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο θεσμικός της ρόλος για να βοηθήσει στην έρευνα της υπόθεσης -μπαίνει στην έρευνα δηλαδή και η Κομισιόν- προαναγγέλλοντας μάλιστα την αποστολή τεχνικών κλιμακίων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος.

Προσέξτε, άλλη μια φορά, εξαιτίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα μας εκτίθεται στην Ευρώπη.

Το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και οι πρόσφατες δηλώσεις της, δεύτερον το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τρίτον η απάντηση της Επιτροπής στην Επιτροπή Αναφορών για έρευνα δική της στο έγκλημα. Και τα τρία περιστατικά αυτά αποδεικνύουν ένα βαθύτατο ρήγμα πρώτα απ’ όλα, στη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη, δεύτερον, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τρίτον, με το κράτος δικαίου. Ένα σοβαρότατο έλλειμμα στο κράτος δικαίου. Η Ελλάδα όλο και με μεγαλύτερη συνέπεια στα βήματα του κ. Όρμπαν. Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Όρμπαν θα ζηλεύει τον κ. Μητσοτάκη στο τέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει το καθολικό αίτημα για πλήρη διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, αλλά και τη συζήτηση η οποία γίνεται στην Ευρώπη για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συζήτηση δεν κλείνει σήμερα, όσο και αν προσπαθήσετε να κουκουλώσετε την υπόθεση.

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή μας, του κ. Αρβανίτη, συζητήθηκε ήδη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναφορά του Συλλόγου Γονέων στην Επιτροπή Αναφορών, αλλά και με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή μας, της κ. Κουντουρά, κατατέθηκε αίτημα για να συζητηθεί η αναφορά και στην Επιτροπή Μεταφορών και του Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Τώρα έχει ανοίξει ο δρόμος για να εξεταστεί η υπόθεση αυτή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως σας είπα, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σε όλες τις πτυχές του εγκλήματος των Τεμπών. Το ερώτημα είναι αν οι Βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν την πολιτική επάρκεια να σταθούν στο ύψος του όρκου τους και να πάρουν την παραμικρή πρωτοβουλία για να ελέγξει έστω η δικαιοσύνη το έγκλημα των Τεμπών.

Θέλω να σας πω εκ των προτέρων ότι δεν περιμένω απαντήσεις από έναν Υπουργό ο οποίος δεν ψήφισε νόμο της Κυβέρνησής του. Έχουμε πει ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί εδώ την Κυβέρνηση ένας Υπουργός που δεν ψηφίζει ούτε τους νόμους της Κυβέρνησής του.

Εμείς, όμως, οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, αλλά και στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε όλη την ελληνική κοινωνία. Το καθολικό αίτημα είναι ένα. Αφήσετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να λάμψει στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email