Με μία αναφορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου ξεκίνησε τη χθεσινή του τοποθέτηση, μέσω διαδικτύου, στην Ολομέλεια της Βουλής ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο και θέματα ανταγωνισμού.
«Φέτος το αίτημα του αγώνα του Πολυτεχνείου λαμβάνει ένα νέο νόημα, «Ψωμί, Παιδεία, Υγεία και Δημοκρατία». Μαζί με την πολιτική μας δέσμευση για τη συνέχιση του αγώνα του Πολυτεχνείου αποτίουμε και φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αυτούς που δε δέχονται οι αρνητές του αντιδικτατορικού αγώνα. Είναι οι ίδιοι που αναπαράγουν τα στερεότυπα ακροδεξιάς έμπνευσης σήμερα στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Είναι οι ίδιοι αρνητές που δηλώνουν δημόσια ότι το Πολυτεχνείο αποτέλεσε τον ιδρυτικό μύθο της «θολοκουλτούρας» της Αριστεράς και της Μεταπολίτευσης»
«Φέτος όμως στον εορτασμό του Πολυτεχνείου η Δεξιά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αμφισβητώντας τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας μας. Η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση των συναθροίσεων και η καταστολή των υγειονομικά ασφαλών κινητοποιήσεων είναι χουντικής έμπνευσης. Είναι στοιχεία της στρατηγικής καταστολής και εκφοβισμού που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, γιατί την ενοχλεί η νεολαία, οι ιδέες του Πολυτεχνείου, αλλά πιο πολύ το δίδαγμα της λαϊκής εξέγερσης ότι τα δικαιώματα, η πρόοδος και η δημοκρατία κατακτούνται με αγώνες»
«Η συγκέντρωση έξι χιλιάδων (6000) αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομοκρατία, ήταν η πραγματική υγειονομική βόμβα, μαζί με όλες αυτές τις γελοιότητες στην πλάτη, παραδείγματος χάρη, των βουλευτών του ΜέΡΑ25, αλλά και την απίστευτη βιαιότητα στη συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος».
Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε στη συνέχεια, τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Υγειονομικής Επιτροπής, γεγονός που επιβεβαιώνει τελικά τις καταγγελίες ότι οι εισηγήσεις της Επιτροπής χρησιμοποιούνται για πολιτικές επιδιώξεις. «Φάνηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δεν υπηρετεί την επιστημονική αλήθεια και οφείλετε ακόμη να μάς πείτε, τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου το αίτημα της αυτοδιοίκησης για τη λήψη μέτρων και μη πραγματοποίησης του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, σε δύο συσκέψεις στις 19 και 22 Οκτωβρίου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση. Ποιος είναι υπεύθυνος; Η κοινωνία και η Αντιπολίτευση τηρούν τους κανόνες και όχι η κυβέρνηση!», είπε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε επιπλέον στον τρόπο που η «φιλελεύθερη» Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τον ανταγωνισμό, όταν, μέσα στην κρίση, κάποιοι κάνουν δουλειές. «Υπουργοί της κυβέρνησης επέτρεψαν την αισχροκέρδεια στα αντισηπτικά και τις μάσκες αφού δεν υπήρξε διατίμηση. Από τη μία έχουμε το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία, που δεν έχουν παραδοθεί ακόμα, ενώ από την άλλη κολλητοί στήνουν εταιρείες ακόμη και σε μία μέρα για να πάρουν προμήθειες του Δημοσίου».
«Ο φιλελευθερισμός για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει πώληση των πάντων, του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας υγείας. Η ΝΔ δεν κάνει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) επειδή θέλει να ιδιωτικοποιήσει και τη δημόσια υγεία, για αυτό δεν έκανε προσλήψεις, και για αυτό μάς βρήκε απροετοίμαστους το δεύτερο κύμα της πανδημίας.»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος, αναφέρθηκε στα όσα αποκαλυπτικά, όπως υπογράμμισε, συμβαίνουν στον τομέα της ενέργειας. «Ενώ ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει την πλειονότητα των κρατών να διατηρούν δημόσιες δομές, σήμερα, ο κύριος Χατζηδάκης έχει θέσει προς πώληση το Δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε έναν μάλιστα ιδιώτη, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, ενώ προωθεί και την εκχώρηση του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).»
«Σήμερα, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να πουληθούν «κοψοχρονιά» και μάλιστα σε αφερέγγυους επενδυτές δημόσιες υποδομές στρατηγικής και εθνικής σημασίας, ζητάμε από τον κύριο Χατζηδάκη να εφαρμόσει ένα «μορατόριουμ» στις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος. Δεν μπορεί επιπλέον, την ίδια στιγμή, εν μέσω πανδημίας, ο κύριος Χατζηδάκης να δημιουργεί επιπρόσθετα βάρη για όλους, για τους καταναλωτές και για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ «ανέχεται» την αισχροκέρδεια στην προμήθεια ηλεκτρισμού. Θέμα για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση λαμβάνοντας μία, επί της ουσίας μη απάντηση, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι παρακολουθεί το θέμα και συνεργάζεται με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μία έκθεση ιδεών, με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ενώ όμως, τον Απρίλιο, σε αυτή την κοινωνία που δοκιμάζεται, οι προμηθευτές πουλούσαν ρεύμα τέσσερις φορές σχεδόν πάνω από την τιμή της χονδρικής».
«Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πληρώνουν πανάκριβο ρεύμα, κάποιοι μαζεύουν υπερκέρδη. Αυξάνετε ακόμη το κόστος για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στη Μέση Τάση, κάτι που αυξάνει το κόστος ενέργειας και για τα νοσοκομεία ενώ δε λαμβάνετε καμία μέριμνα για να στηρίξετε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία».