«Η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση έχουν μείνει δυστυχώς εκτός της ατζέντας των εκλογών, και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα και αβεβαιότητες που απειλούν την ελληνική και παγκόσμια κοινωνία», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και τους δημοσιογράφους Γ.Παπαγεωργίου και Α.Κορλίρα.
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι συχνά το περιβάλλον «καταναλώνεται» για επικοινωνιακή χρήση: «Την τελευταία τετραετία είδαμε αυτό να συμβαίνει πολύ συχνά. Πράσινο προφίλ στις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά ελάχιστα στην πράξη. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νομοθεσία για τα πλαστικά μιας χρήσης, η οποία εξαγγέλθηκε με πολύ μεγάλη επισημότητα από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν εφαρμόζεται ούτε στα βασικά της στοιχεία: απαγορευμένα πλαστικά μιας χρήσης κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά και τα κίνητρα για επαναχρησιμοποίηση εφαρμόζονται μόνο περιστασιακά. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανακύκλωση, όπου οι επιδόσεις μας παραμένουν στάσιμες σε 20% περίπου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει επιστολή στη χώρα αμφισβητώντας χρηματοδοτήσεις και υποδεικνύοντας ότι υπάρχει σκάνδαλο της τάξης των 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον», σημείωσε.
Επεσήμανε επίσης ότι την περίοδο 2015-2019 και παρά τη χρεοκοπία της χώρας και τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους, έγιναν σημαντικές τομές στην περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας, οι οποίες όμως υποβαθμίστηκαν ή αναιρέθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ανέφερε ως παράδειγμα τους φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, οι οποίοι καταργήθηκαν το 2020, αλλά και την καθυστέρηση στον καθορισμό χρήσεων γης για τις περιοχές Natura 2000, που ενώ είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2019, δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Τόνισε επίσης ότι ανάλογες καθυστερήσεις και προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους τομείς περιβαλλοντικού σχεδιασμού: «Ακόμα και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει προχωρήσει σχεδόν κανένα πολεοδομικό σχέδιο στους Δήμους. Μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις έχουμε και στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες, που αποτελούν τη βάση για το κράτος δικαίου και την ασφάλεια οποιασδήποτε επένδυσης. Αλλά χωρίς σχεδιασμό δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», επεσήμανε.
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στον περιβαλλοντικό και κλιματικό άξονα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:: «Επιδιώκουμε την ολοκλήρωση όλων των εργαλείων σχεδιασμού αλλά και μια ισχυρή Πολιτεία, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης με συμπεριληπτικό τρόπο. Σήμερα ευνοείται η πράσινη μετάβαση μόνο για λίγους, δηλαδή μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράσινη τεχνολογία ή πράσινη ενέργεια, οδηγώντας τους υπόλοιπους στην ενεργειακή φτώχεια. Η Πολιτεία οφείλει να είναι ισχυρή, να εξασφαλίσει πρόσβαση σε όλους στα βασικά αγαθά και να διασφαλίζει ότι κανένας και καμία δεν θα μείνει μόνος ή μόνη. Κεντρικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη συμμαχία αποτελεί η πρόσβαση όλων στο νερό και στην ενέργεια» επεσήμανε.
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τέλος το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, όσον αφορά τους συνολικούς συσχετισμούς συντηρητικών και προοδευτικών δυνάμεων: «Σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι έχει συντελεστεί μία συνολική συντηρητική στροφή της κοινωνίας, και φαίνεται ότι όλα όσα ήταν κατοχυρωμένες αξίες στη μεταπολίτευση, όπως η πρόσβαση για όλους στη δημόσια παιδεία και υγεία, η ανάγκη να στηρίζει το κράτος τον πολιτισμό, η δημόσια διαχείριση του νερού και της ενέργειας έχουν υποχωρήσει όπως και τα θέματα αλληλεγγύης και σεβασμού στο διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στο άσυλο για όσους και όσες κινδυνεύουν. Αυτό οφείλεται και στην απαξίωση της πολιτικής, όπου ο ατομισμός, τα ρουσφέτια, η ιδιοτέλεια και η υπεροπλία της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής, έχουν οδηγήσει σε συντηρητικοποίηση πολλών ιδεών και αξιών και στην επιδίωξη ατομικών λύσεων. Όμως αυτό μοιραία οδηγεί σε μια κοινωνία που δεν δουλεύουν όλοι μαζί, αλλά ο ένας εναντίον όλων των άλλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μία διαφορετική αντίληψη του κοινού καλού: μας ενδιαφέρει το συλλογικό καλό και το κέρδος όλων και όχι το κέρδος του ενός που γίνεται, όπως βιώνουμε σήμερα, κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια του ενός εις βάρος όλων των υπολοίπων. Αυτή είναι η βάση του προγράμματός μας, και σε αυτή την αξία επενδύουμε», κατέληξε.