Στους άξονες του κοινωνικού συμβολαίου που παρουσίασε εχθές στο Λαύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» και στο δημοσιογράφο, Βαγγέλη Στολάκη.

«Αύξηση μισθών και γενικά του εισοδήματος, μείωση ακρίβειας, ρύθμιση χρεών και προστασία πρώτης κατοικίας, επαναφορά κανονικότητας και δικαιωμάτων στην εργασία, επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και η επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στο δημόσιο, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στήριξη της δημόσιας Παιδείας με κατάργηση της κατώτατης βάσης εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στήριξη των νέων ανθρώπων, στήριξη του πολιτισμού, στήριξη των ανθρώπων με αναπηρία και γενικά των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και τέλος, ένας γενικός άξονας που διατρέχει όλες τις επιμέρους πολιτικές είναι μία ισχυρή Πολιτεία, ένα ισχυρό κράτος που να μπορεί να εγγυηθεί ότι κανείς και καμία δεν θα αδικείται για δεν θα μένει μόνος ή μόνη».

Στο ερώτημα εάν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κοστολογημένη και ρεαλιστική απάντησε ότι: «5,5 δισ. ευρώ ανά έτος κοστίζει το κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πολύ χαμηλότερο κόστος ακόμη και από τις απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κος Μητσοτάκης που ασκεί κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτός που έχει επιτρέψει τα δύο διυλιστήρια να έχουν υπερκέρδη 2,6 δισ. ευρώ σε ένα έτος, το 2022, έχει επιτρέψει οι ελληνικές τράπεζες να απολαμβάνουν διπλάσιες αποδόσεις κερδών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, καθώς και έχει επιτρέψει περί τα 3,5 δισ. ευρώ υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας. Η μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ για παράδειγμα κοστίζει μόλις 1,5 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «εμείς που βρισκόμαστε μέσα στον κόσμο διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτος στην κοινωνία, έχει αντιστραφεί πλήρως το αρνητικό κλίμα του 2019. Οι πολίτες μάς μεταφέρουν ότι θέλουν να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτη δύναμη στις εκλογές και ότι θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με το τρίτο κόμμα που όπως φαίνεται θα είναι το ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο Σ.Φάμελλος σημείωσε πως: «ό,τι και να λένε τώρα ο κος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο λαός με την ψήφο του θα στείλει το μήνυμα και αυτός είναι που θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο σχηματισμός της κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών. Σε αυτό το μήνυμα θα κληθεί να ανταποκριθεί και το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις».

Για τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη ξεκαθάρισε: «δεν μάς απασχολούν οι εμμονές του κ. Βαρουφάκη οι οποίες κάποιες φορές εξυπηρετούν και την κυβέρνηση. Ο μοναδικός τρόπος για να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να είναι πρώτος στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό. Όταν αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα της κάλπης τα υπόλοιπα κόμματα που εντάσσονται στον προοδευτικό χώρο θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό και απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας για ένα καλύτερο ΕΣΥ, καλύτερη δημόσια παιδεία, καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Δεν αφορούν την κοινωνία οι εμμονές του κ. Βαρουφάκη».

Για το debate επισήμανε ότι: «Ακόμη και τώρα ζητάμε να γίνει μία συζήτηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στο Κυριάκο Μητσοτάκη καθότι, μετά τις εκλογές, είτε θα συνεχίσουμε με μία καταστροφική όπως έχει αποδειχθεί κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη ή θα σχηματιστεί μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό είναι και το επίδικο και δίλημμα των επικείμενων εκλογών και για αυτό πρέπει να γίνει debate μεταξύ των δύο αρχηγών».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε τέλος ότι ο κος Μητσοτάκης αποφεύγει την απευθείας αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και περιορίζεται στην προπαγάνδα και σε μία προσπάθεια να κατευθύνει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια. «Αυτό αποτυπώνεται στην εκατοστή έβδομη (107η) θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με σχετική ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) που δημοσιεύτηκε εχθές, η χαμηλότερη θέση στην ΕΕ αλλά και στα Βαλκάνια. Είναι απαράδεκτη τέλος η «επίθεση» και η προσπάθεια απαξίωσης των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» εκ μέρους του κ. Σκέρτσου επειδή η έκθεση αποτυπώνει τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελευθερία του Τύπου».

Print Friendly, PDF & Email