Σ. Φάμελλος: “Η προσήλωση της ΝΔ μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική είναι επιζήμια για τη χώρα”

Την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τη διεξαγωγή πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και γενικά την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, τη χθεσινή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών εχθές στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων και τις επιπτώσεις της ματαίωσης της Διεθνούς Έκθεσης για τη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε να σχολιάσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ «Φωνή της Ελλάδας».

Για την πρόταση πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που άργησε πολύ. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, της Ευρώπης, καθώς και η διεθνής Κοινότητα άργησαν να λάβουν πρωτοβουλίες και άργησαν να επιβάλουν κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που αμφισβητεί τα ευρωπαϊκά σύνορα και τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο δηλώσεων, όπως είναι πρωτοφανές ότι το Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εδώ και ένα μήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να συντονίσει μία διπλωματική προσπάθεια ώστε να ξεκαθαριστεί πρώτον, ότι δεν «αφήνεται» κανένα περιθώριο για αναθεωρητισμό εκ μέρους της Τουρκίας και δεύτερον, ότι όποιος αμφισβητεί το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας θα υπόκειται σε κυρώσεις. Δεν μπορούν όλα αυτά να μένουν αναπάντητα. Φοβάμαι ότι η προκλητικότητα θα αυξηθεί περαιτέρω ή θα γκριζάρουν περιοχές κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο καθώς το Oruc Reis «μαρκάρει» την περιοχή. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο σε τέτοιες βλέψεις και «μεταφράσεις». Είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Μακρόν συγκαλεί τη Σύνοδο του Νότου και εμείς θα πρέπει να ζητήσουμε μία ξεκάθαρη και απόλυτη τοποθέτηση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τη μεριά όλων των χωρών.

Η όλη συζήτηση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει με βάση το Δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε λογικές κυρώσεων, όπως τον Ιούνιο του 2019 που η παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ είχε καταλήξει σε μία πρώτη απόφαση κυρώσεων και τώρα, δυστυχώς, πηγαίνουμε πάλι πίσω, αφού η Ευρώπη συζητάει τη δημιουργία καταλόγου κυρώσεων. Πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και η Διάσκεψη μπορεί να είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και στη συνέχεια η σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ με κυρώσεις. Πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για εξοπλισμούς που διεξάγεται τώρα, γίνεται εκ των υστέρων και δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει άμεσα αποτελέσματα ενώ ενέχει τον κίνδυνο μείωσης κονδυλίων για την κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών.

Για τη χθεσινή έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή

Η κοινωνία βιώνει τα αρνητικά αποτελέσματα της αναζωπύρωσης της πανδημίας σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της οικονομίας τα οποία είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οφείλονται και σε κυβερνητικές επιλογές. Όλοι είπαμε ένα μπράβο στους νοσηλευτές και στους γιατρούς και σε ολόκληρη την κοινωνία που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία. Όλοι εφαρμόζαμε και συμφωνούσαμε με τις εισηγήσεις της επιστήμης. Τα πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν όταν ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν κομματικά-πολιτικά-εκλογικά αυτήν την επιτυχία. Αυτό, χωρίς να κάνουν παράλληλα το «εμβόλιο» που έχει ανάγκη η οικονομία από τα 37 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξαν τον τουρισμό με την ακριβή «παράσταση» στην Σαντορίνη που καλούσαν τους τουρίστες στην ασφαλή Ελλάδα. Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν τα προβλήματα και οι παλινωδίες στις πύλες εισόδου της χώρας, στα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα τουριστικά λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη, ζήσαμε τα αποτελέσματα των παλινωδιών με τον κύριο Πέτσα τη μία μέρα να ανακοινώνει ότι ανοίγουν όλοι οι σταθμοί στα βόρεια σύνορα της χώρας και την επόμενη μέρα ότι κλείνει και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αλλά και όλοι οι σταθμοί της Θράκης με την Βουλγαρία και ανοίγει τελικά μόνο ο Προμαχώνας, προκαλώντας αλαλούμ στον τουρισμό, με αποτέλεσμα πάνω από δέκα χιλιάδες τουρίστες από την Σερβία να μείνουν στα σύνορα και τελικά να κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς με τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε αυτό για τον τουρισμό της περιοχής. Η κυβέρνηση έχει επιπλέον επιβάλλει μέτρα όπως είναι το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις δώδεκα, κάτι που δεν έχει εξηγηθεί στον κόσμο και δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς τεστ έχει ακόμη ως αποτέλεσμα, λόγω της επακόλουθης αύξησης των κρουσμάτων, να μειώνεται πρακτικά η τουριστική περίοδος καθώς ακυρώνονται πλέον οι κρατήσεις και τα συμβόλαια που υπήρχαν για το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε πολλά νησιά που δουλεύουν μέχρι τον Οκτώβριο, και έτσι να τελειώνει άδοξα η τουριστική περίοδος.

Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει ότι δεν πάει άλλο και ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα άσκησης πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης με όρους πολιτικής εξαπάτησης. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, αυτό έκανε η ΝΔ και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και δυστυχώς αυτό κάνει και τώρα. Η επικοινωνιακή της υπεροπλία δημιουργεί μία υπεροψία και αλαζονεία που δεν κάνει όμως καλό στην κοινωνία. Τώρα που τα προβλήματα στην οικονομία, στο υγειονομικό κομμάτι και τώρα και στα εθνικά αρχίζουν να «σκάνε», τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Γιατί η επιβίωση της κοινωνίας σε αυτές τις συνθήκες εξαρτάται από το κατά πόσον λες την αλήθεια και στην πολιτική.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και της χρήσης μάσκας από τους μαθητές, αλλά πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας «έκανε διακοπές» το καλοκαίρι. Δε βελτίωσε την τηλε-κατάρτιση, δεν έλαβε μέριμνα για να αυξήσει τις αίθουσες, να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ούτε να βελτιώσει την καθαριότητα στα σχολεία. Για παράδειγμα, στο δήμο Θέρμης, φέτος, εγκρίθηκε μικρότερος αριθμός προσλήψεων στην καθαριότητα σε σχέση με πέρυσι. Δεν προχώρησε ακόμη σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και δεν ήρθε σε συνεργασία με τους δήμους για να βρει χώρους ώστε να αξιοποιηθούν ως νέες αίθουσες. Με αυτό τον τρόπο και αυτές τις επιλογές η πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα των γονέων για περισσότερη ασφάλεια στο σχολείο. Γιατί μόνο εάν ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα θα αποδείξουμε ότι η κοινωνία μας μπορεί να τα καταφέρει. Γιατί αυτή είναι μία προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί και αξίζει να τα καταφέρουμε και τώρα.

Για την ακύρωση της ΔΕΘ

Φέτος, η Θεσσαλονίκη βιώνει μία πολύ δύσκολη περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ματαίωσης της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία μεγάλη απώλεια τζίρου για την ίδια την Έκθεση και την αγορά της πόλης. Ένας προάγγελος χρεωκοπίας για τη Θεσσαλονίκη που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες, στους εμπόρους και τους παραγωγικούς φορείς. Ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος για τη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα επίσης και για την αναπτυξιακή στρατηγική για να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας με προτεραιότητα στην καινοτομία, στην πράσινη και κυκλική οικονομία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στοιχεία που λείπουν από το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης καθώς και μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας τώρα.