Σ. Φάμελλος: “Η συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου θα οδηγήσει ξανά τη Θεσσαλία σε αδιέξοδα και καθυστερήσεις”

“Ως ΣΥΡΙΖΑ, ζητήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία να λάβει σαφή θέση ώστε, να μην ξανανοίξει μία πικρή ιστορία για τη Θεσσαλία που μπορεί να την οδηγήσει ξανά σε αδιέξοδα και καθυστερήσεις, λόγω της εκτροπής του Αχελώου.  Οι Υπουργοί και οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης παρουσίασαν την εκτροπή του Αχελώου, ως ειλημμένη απόφαση, παρότι ο κύριος Γεραπετρίτης ήταν ιδιαιτέρως φειδωλός στις τοποθετήσεις του, στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκτροπή του Αχελώου”, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ζυγός” Τρικάλων.

“Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά λύσει το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση γύρω από άλλους τρόπους επίλυσης του ζητήματος και όχι να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου. Από τη στιγμή που η Θεσσαλία καταναλώνει 150 εκατ. κυβικά νερού παραπάνω από τα διαθέσιμα και ανανεώσιμα αποθέματα, είναι σαφές ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση της στάθμης των υδροφορέων, υφαλμύρωση, περιορισμό διαθέσιμου νερού για άρδευση, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και νέα αδιέξοδα. Πιστεύω ότι κανένας δεν θα επέλεγε να ρίχνουμε νερό σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”, είπε στη συνέχεια.

Επανέλαβε ότι οποιοδήποτε σενάριο εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετο στις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σημείωσε ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει αιρεσιμότητα, από το 2015, στα έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης της χώρας επειδή η Ελλάδα δεν είχε αναθεωρήσει τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλα τα σχετικά έργα και να έχουν “παγώσει” εντελώς τα έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε πως, με πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής ολοκληρώθηκαν τα τέλη του 2017. “Λύθηκε, με αυτόν τον τρόπο, ο γόρδιος δεσμός ώστε, να ωριμάσουν έργα για την περιοχή της Θεσσαλίας και να διατηρηθεί παράλληλα το αγροτικό εισόδημα, καθώς δεν θα περιορίζονται οι αρδευόμενες εκτάσεις. Πρόκειται βέβαια, για έργα που τώρα μπορούν να προχωρήσουν εφόσον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει τα εργαλεία, με προϋπόθεση όμως να τα ωριμάσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια. “Τα τοπικά έργα, όπως τα φράγματα έργα των δήμων Πύλης, Φαρκαδόνας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Μουζακίου, Αγιάς, Τεμπών, κλπ. πρέπει να προχωρήσουν. Βάσει όμως της ενημέρωσης που έχουμε, τα έργα δεν βρίσκονται σε φάση ωριμότητας και δημοπράτησης κατασκευής. Τα έργα αυτά αποτελούν τη μοναδική προοπτική για τη Θεσσαλία, χωρίς νομικές διενέξεις, όπως η εκτροπή του Αχελώου, που προσφέρουν παράλληλα λύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προβλέφθηκαν επιπρόσθετα κονδύλια για ώριμα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργα με μεγάλη χρηματοδότηση. Ήδη από το ΠΔΕ έχει χρηματοδοτηθεί η μελέτη για δύο έργα στους δήμους Κιλελέρ-Λάρισας για την ενίσχυση των υδροφορέων με κόστος μελετών άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς τέλος, για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας, υπογράμμισε ότι, πρώτον το έργο έχει  αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό, δεύτερον ότι η ΔΕΗ είχε δεσμευτεί πως θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της βάσει της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων (ΑΕΠΟ), την αποκατάσταση των κατακλυζόμενων εκτάσεων και τις αποζημιώσεις, και τρίτον ότι εκκρεμεί η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Πύλης, το λεγόμενο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ). Οι τοπικές αρχές, δήμος, Περιφερειακή Αρχή, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΔΕΗ μπορούν να δώσουν τη λύση για τους κατοίκους και το έργο, κάτι για το οποίο είχαν δεσμευτεί κατά την υπογραφή της ΑΕΠΟ. Δήλωσε κλείνοντας: “Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε τις απαιτούμενες διαδικασίες καθώς η χώρα έχει ανάγκη το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας. Ελπίζουμε να μην μπαίνουν σε κάποιους ιδέες για την πώλησή του. Θα επαναλάβω ότι το φράγμα της Μεσοχώρας, όπως αποτυπώνεται ρητά και στην ΑΕΠΟ του έργου, είναι ένα αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο και προειδοποιούμε ότι το έργο θα περιπλακεί στην περίπτωση που υπάρχει η πρόθεση να μπει, από την πίσω πόρτα, η εκτροπή του Αχελώου”.