Την απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης η Βουλή να νομοθετεί με ελλιπέστατη συμμετοχή και από απόσταση, για θέματα άσχετα με την πανδημία αλλά αρνητικά για την κοινωνία, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε τοποθέτησή του σε Επιτροπή της Βουλής, μέσω webex με προβλήματα σύνδεσης, χθες, για την επεξεργασία σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών». Για το λόγο αυτό, κατέθεσε πρόταση διακοπής οποιασδήποτε νομοθέτησης άσχετης με την πανδημία και ζήτησε να υπάρξει διακομματική συμφωνία ώστε η Βουλή να νομοθετεί μόνο για θέματα έκτακτης ανάγκης σχετιζόμενα με την πανδημία και τη στήριξη της υγείας και της κοινωνίας.

«Προχθές, στην Ολομέλεια της Βουλής δεν μπορέσαμε οι βουλευτές ούτε να μιλήσουμε γιατί δεν είχαμε σήμα ενώ, σήμερα, η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνεδριάζει με όλους τους βουλευτές απόντες. Νομίζω ότι σε συνθήκες πανδημίας, όταν υπάρχει συνολικό lockdown στην κοινωνία και όταν έχουν σταματήσει βασικές κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες, δεν μπορεί να συνεχίζεται η λειτουργία της Βουλής σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Θα πρέπει, δηλαδή, να περιοριστεί σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, με τη στήριξη της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί για άσχετα με την πανδημία, τα οποία μάλιστα έρχονται σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον ενώ η κοινωνία αγωνιά και ανησυχεί».

«Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να κατεδαφίζει και να ξεπουλάει. Αυτό γίνεται και με το σημερινό νομοσχέδιο για την Πολιτική Αεροπορία. Το ίδιο διαπιστώνουμε, δυστυχώς, και στον τομέα της ενέργειας, όπου προχωρά στην ιδιωτικοποίηση όλων των ενεργειακών υποδομών, δημιουργώντας μάλιστα ιδιωτικά μονοπώλια και βάζοντας νέα χαράτσια ακόμα και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν είναι δυνατό να προχωράμε σε ξεπούλημα δικτύων ενέργειας εν μέσω πανδημίας. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί δυστυχώς ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πιο ακατάλληλη κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολίτευσης».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε τέλος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Θεωρώ ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι άλλο ένα παράδειγμα του αναχρονισμού και της αδυναμίας της κυβέρνησης. Οι νομοθετικές προβλέψεις σχετικά με το πώς διορίζονται διοικήσεις ανεξάρτητων Αρχών και με το πώς προσλαμβάνεται προσωπικό μάς γυρνάει στις περιόδους της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (Ε.Ρ.Ε.). Το νομοσχέδιο είναι αντιεπιστημονικό, δεν παρακολουθεί την πρόοδο της τεχνολογίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των πτήσεων, περιορίζει τον έλεγχο της πολιτείας και θα έλεγα, ότι βάζει πλάτη στις αεροπορικές εταιρείες. Σε ένα ζήτημα τόσο πολύ κρίσιμο, η κυβέρνηση καταφέρνει να μπερδέψει όλες τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του φορέα. Και προκύπτει σοβαρή ανησυχία για το πώς, με το περιορισμένο οργανόγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα έχουμε αποτελεσματικό φορέα που ασχολείται με τόσα κρίσιμα θέματα όπως, τα σχέδια προσαπογειώσεων, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών αεροπλοΐας, ο ανεφοδιασμός πτήσεων, η εξυπηρέτηση των χρηστών των αεροδρομίων και υδατοδρομίων όλης της χώρας και των πολιτών, κλπ.. Και ένα πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση προτείνει όλα αυτά να ελέγχονται από έναν αθηνοκεντρικό πλέον φορέα, χωρίς επαρκή στελέχωση και χωρίς να έχει περιφερειακή διάσταση. Ακολουθείτε το παράδειγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατάργησε όλους τους φορείς προστασίας περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα και δημιούργησε έναν φορέα στην Αθήνα, όπου θα διοριστούν τα γαλάζια παιδιά του κυρίου Χατζηδάκη. Κάτι αντίστοιχο σκοπεύει να κάνει και ο κύριος Καραμανλής. Γι’ αυτό αναφέρομαι στην εποχή που κυβερνούσε η Ε.Ρ.Ε.»

«Η ανεξαρτησία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας πλέον, αμφισβητείται. Κυριαρχούν δεξιές λογικές, για το πώς τοποθετείται η Διοίκηση και το πώς προσλαμβάνεται προσωπικό, παραβιάζεται το ΑΣΕΠ, υπάρχουν παντού μεθοδεύσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Αρχής. Παραβιάζεται ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ενώ υπάρχουν και φωτογραφικές ρυθμίσεις μέσα»

«Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι κάνετε την κρίση ευκαιρία, όταν ο κόσμος αγωνιά για τη δημόσια υγεία. Ότι δεν στελεχώνετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά, κάνετε φωτογραφικές ρυθμίσεις για να τακτοποιήσετε κάποιους κολλητούς σας;»

«Τέλος, διαπιστώνουμε άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα στο οργανόγραμμα. Μέσα στο επιτελικό μπάχαλο που δημιουργεί η κυβέρνηση, υπάρχει στον προτεινόμενο φορέα μια συγχώνευση δομών, με αποτέλεσμα να ενοποιείται η διεύθυνση ασφάλειας από έκνομες ενέργειας με το περιβάλλον. Δηλαδή, σήμερα, που το κλίμα και το περιβάλλον αποτελούν κεντρικά στοιχεία της πολιτικής όλων των φορέων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, η κυβέρνηση ΝΔ προτείνει το περιβάλλον θα το διαχειρίζεται μια διεύθυνση που έχει την ευθύνη ενός άσχετου αλλά κρίσιμου θέματος, αυτό της πρόληψης και της ασφάλειας των αεροδρομίων και της αεοπλοϊας  από έκνομες ενέργειες.»

«Είναι προφανές ότι όχι απλά είναι αντιεπιστημονικό, αλλά είναι και αναχρονιστικό το νομοσχέδιο».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email