Για «τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην Οικονομία η υποβάθμιση και υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στο πλαίσιο που διέπει την αγορά και την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στρέβλωσης και ολιγοπωλιακών μεθοδεύσεων που παρατηρείται στην αγορά.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘’Flash 99,4’’ «Η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει πρακτικές που οδηγούν σε υψηλές προμήθειες σε όλες τις τράπεζες ή σε υψηλές τιμές και στα δύο διυλιστήρια. Έχουμε θέμα δικαίου στην Οικονομία. Γενικότερα υπάρχει θέμα Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Η υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου κάνει κακό και στην οικονομία και στην καθημερινότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στις υποκλοπές, αναφέρομαι γενικά στο ρόλο της Δικαιοσύνης και στους Θεσμούς. Οι Ανεξάρτητες Αρχές υποβιβάζονται, αυτό δεν αφήνει θετικό αποτύπωμα ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία. Και η Δικαιουσύνη υποβαθμίζεται και οι θεσμικές διαδικασίες».

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2024 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με αυτό που περιγράφει η Κυβέρνηση. Είναι παράλογο και υποκριτικό να προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση ότι οι πολίτες ζουν μια περίοδο ευημερίας, ότι όλα πηγαίνουν καλά, ότι υπάρχουν μόνο θετικά μεγέθη στην οικονομία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες, με το εκτεταμένο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας σε πολλά προϊόντα. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο χαράτσι για επαγγελματίες και μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, παρουσιάζοντας ακόμα και διπλάσιους δείκτες προσδοκώμενης ανάπτυξης από την φετινή χρονιά.

Υπάρχει μια μεγάλη αδικία στον Προϋπολογισμό και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κάποιοι λίγοι βγάζουν πάρα πολλά κέρδη ενώ οι περισσότεροι ζορίζονται. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις εταιρείες ρεύματος, δύο διυλιστήρια, τέσσερις τράπεζες και κάποιες αλυσίδες super market ευημερούν και πηγαίνουν καλά τα νούμερά τους αλλά δεν πηγαίνουν καλά για την υπόλοιπη οικονομία.

Πέρα όμως από το θέμα της σύγκρουσης υπερκερδών-ακρίβειας και διαθέσιμου εισοδήματος που μας ενδιαφέρει όλους, υπάρχει και το ζήτημα της ποιότητας και του είδους της ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μία οικονομία που δεν δημιουργεί πραγματικό προϊόν, αυτό σημαίνει ότι έχει «κοντά πόδια». Απουσιάζουν τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας, της προοπτικής δηλαδή της οικονομίας και της ανασυγκρότησης της μεταποίησης, του δευτερογενούς τομέας, και του πρωτογενούς τομέα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία προσήλωση και στήριξη σε τομείς οικονομίας που ανεβάζουν το ΑΕΠ αλλά δεν αφήνουν παραγωγικό αποτύπωμα, όπως το real estate. Άρα ακόμα και τα νούμερα που δείχνουν ευημερία κρύβουν σοβαρά προβλήματα».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε: «Χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά και απαντήσεις που πρέπει να δοθούν μέχρι το Συνέδριο. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την αρχηγία του κόμματος, την ήττα στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και τις αποχωρήσεις στελεχών, δεν περίμενα ότι πράγματα θα ήταν ρόδινα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με ανησυχούν όλα τα δεδομένα της πολιτικής αλλά περισσότερο η πραγματικότητα που ζει ο κοινωνίας μας. Ζω επίσης τη μεγάλη αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό μεταφέρεται και στις εκδηλώσεις των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία αγωνιά για την επόμενη μέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι υποχρεωμένος να δώσει απάντηση για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το δύσκολο και το πιο σημαντικό. Έχουμε πολλή δουλειά μέχρι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

«Η εσωστρέφεια ποτέ δεν ήταν καλή λύση ή φάρμακο για τα πολιτικά προβλήματα., αντίθετα η εσωστρέφεια είναι πρόβλημα στην πολιτική. Ακόμη και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το συζητήσουμε στην κοινωνία. Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται το τελευταίο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εκδηλώσεις που αφορούν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά γίνονται μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνία έχει ανάγκη από τις λύσεις που θα προτείνουμε. Οι συζητήσεις πρέπει να έχουν χαρακτήρα επικοινωνίας με την κοινωνία, να είναι διαδραστικές και στην πορεία προς το Συνέδριο πρέπει να έχουμε συνομιλία με την κοινωνία, με τη διανόηση, με τον κόσμο της παραγωγής, γιατί θέλουμε να ενισχυθεί ο μεταρρυθμιστικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Print Friendly, PDF & Email