Σ. Φάμελλος: “Είναι δημοκρατική και κοινωνική ανάγκη όχι μόνο η απαλλαγή από μια καταστροφική κυβέρνηση αλλά και ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό δημοκρατικό πρόγραμμα”

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει στη συζήτηση με τις υπόλοιπες δημοκρατικές, προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις με διάθεση συγκλίσεων, με διάθεση να υπερβούμε όσα μας χωρίζουν, να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να επιλύσουμε παρεξηγήσεις. Επειδή αυτό που μάς ενώνει είναι μια δημοκρατική, κοινωνική, αλλά και πατριωτική θα έλεγα ανάγκη. Όχι μόνο απαλλαγής από μια καταστροφική κυβέρνηση αλλά και εφαρμογής ενός ισχυρού, βαθιά μεταρρυθμιστικού δημοκρατικού προγράμματος», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της ομιλίας του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με θέμα εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κριθαρίδης από το ΜΕΡΑ 25, Νίκος Χρυσόγελος από την εκλογική συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” και Πάνος Δημητρακάς από το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε πως ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων πρέπει να αντιστοιχεί και να αποτυπώνει μία ισχυρή πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία για αλλαγή, η οποία πρέπει και αυτή να είναι κοινός στόχος. «Αποτελεί ακόμη και όρο για την επιτυχία της πολιτικής αλλαγής αλλά και για την υλοποίηση και εμβάθυνση του προγράμματος συνεργασίας».

Περιέγραψε στη συνέχεια το πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιείται η συζήτηση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. «Σε μία εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων με την πανδημία, τον πόλεμο, την κλιματική κρίση, αλλά και την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που υπονομεύει τους πόρους του πλανήτη και δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, άδικη υπερσυγκέντρωση πλούτου και φτωχοποίηση».

«Ειδικότερα στην Ελλάδα», υπογράμμισε, «η δημοκρατία και η κοινωνία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το σκάνδαλο των υποκλοπών απέδειξε ότι ζούμε μία πολλαπλή υπονόμευση της δημοκρατίας, παραβίασης του κράτους δικαίου, των συνταγματικών προβλέψεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, απαξίωσης δημοκρατικών θεσμών, αλλά και επίθεσης σε ανεξάρτητες αρχές. Η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, ο φόβος και η αδιαφάνεια αποτελούν το μέσο ενός εκτεταμένου πλιάτσικου στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Με επιστροφή ακραία νεοφιλελεύθερων μνημονιακών ρυθμίσεων που δεν προκύπτουν πλέον από δημοσιονομικές υποχρεώσεις, καθώς και με αποδόμηση των δημόσιων πολιτικών και αγαθών όπως η υγεία η παιδεία, η πρόνοια, το νερό, η ενέργεια».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ακόμη πως είναι πλέον προφανές ότι η αγορά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες, αντίθετα η αυθαιρεσία της αγοράς τα πολλαπλασιάζει. «Οδεύουμε σε μία κατάσταση κοινωνικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδη με πολλαπλές ρήξεις και νέες αβεβαιότητες ενώ η κλιματική κρίση απειλεί την επιβίωση κοινωνιών και οικοσυστημάτων. Η αιτία είναι ξεκάθαρη, είναι το μοντέλο ανάπτυξης, το πολιτικό και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να αναζητήσουμε τις λύσεις σε μια επιστροφή σε ένα ασφαλές παρελθόν. Χρειαζόμαστε μια βαθιά μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου αλλά και του καταναλωτικού μοντέλου και φυσικά του μοντέλου της αγοράς και της οικονομίας. Ένα μοντέλο ανάπτυξης πλουραλιστικό και διαφανές, κλιματικό ουδέτερο και κοινωνικά δίκαιο, αειφόρο για τους φυσικούς πόρους. Αλλά και ένα μοντέλο οργάνωσης των θεσμών και ενίσχυσης της δημοκρατίας με αποκέντρωση και δημοκρατικό προγραμματισμών, σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών της γνώσης και της καινοτομίας, προς όφελος όλων. Βασικό στοιχείο αυτής της πολιτικής πρότασης είναι η ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών. Διεκδικούμε μία ισχυρή έξυπνη και ανθρώπινη, κοινωνικά ευαίσθητη ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Με ισχυρούς πολίτες, με δικαιώματα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Ακριβώς το αντίθετο από την πολιτική Μητσοτάκη».

«Αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι αυτή η συζήτηση αφορά την κοινωνία και γίνεται μέσα στην κοινωνία και από τους πολίτες».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα τη δικαιοσύνη παντού και επανέλαβε πως ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό και το συσχετισμό ιδεών και αναγκών της κοινωνίας που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως την επόμενη ημέρα των εκλογών όλοι και όλες θα κριθούμε και θα κληθούμε να απαντήσουμε στο αν θα αναλάβουμε τη θεσμική και πολιτική ευθύνη. «Θα καταθέσουμε μία πρόταση μεταρρυθμιστική και μακράς πνοής για την επιβίωση της κοινωνίας; Θα έχουμε μία βιώσιμη προοδευτική κυβέρνηση που θα μάς δώσει τη δυνατότητα να μιλάμε για μια ισχυρή Ελλάδα προς όφελος όλων; Ή θα έχουμε Μητσοτάκη, με Καρατζαφέρη πλέον στο μενού, πολλαπλασιασμό της φτώχειας και των ανισοτήτων μια αδύνατη Ελλάδα; Για να έχουμε απαντήσεις την επόμενη μέρα θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε από σήμερα».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία

Υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας;

Οφείλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την επιλογή και τη διοργάνωση μία τόσο σημαντικής εκδήλωσης που εκφράζει μία πραγματική ανάγκη και αγωνία της κοινωνίας.

Και αναζητά τη δυνατότητα σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, την επόμενη μέρα των εκλογών, που θα γίνουν στο α εξάμηνο του 2023.

Η συμμετοχή σας σήμερα αποδεικνύει όχι μόνο το ενδιαφέρον αλλά δίνει και ένα μήνυμα να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να κάνουμε αυτό το στόχο πραγματικότητα.

Η διαδικασία απεικονίζει μία επίσης ενδιαφέρουσα ανάγνωση της πολιτικής.

Τον δημόσιο διάλογο πολιτικοποιημένων ενεργών πολιτών μιας δημοκρατικής κοινωνίας που θα παράγει πολιτική για όλους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσερχόμαστε θετικά σε αυτή τη συζήτηση με τις δημοκρατικές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και με διάθεση συγκλίσεων.

Με διάθεση να  υπερβούμε όσα μας χωρίζουν, να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να επιλύσουμε παρεξηγήσεις.

Γιατί μας ενώνει μια δημοκρατική, κοινωνική αλλά και πατριωτική θα έλεγα ανάγκη.

Όχι μόνο της απαλλαγής από μια καταστροφική κυβέρνηση,

Αλλά και ενός ισχυρού, βαθιά μεταρρυθμιστικού δημοκρατικού προγράμματος.

Εκ των προτέρων οφείλω να σημειώσω ότι ο διάλογος και η σύνθεση σε επίπεδο κομμάτων οφείλει να αντικατοπτρίζει την κοινωνία.

Και να αντιστοιχεί σε μία ισχυρή πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία αλλαγής, που θεωρώ ότι πρέπει και αυτή να είναι κοινός στόχος.

Και αποτελεί και όρο επιτυχίας της πολιτικής αλλαγής αλλά και της υλοποίησης του προγράμματος συνεργασίας.

Ανα-γνωρίζουμε την αυτόνομη λειτουργία των κομμάτων και φυσικά την ανάγκη εκπροσώπησης που διεκδικούν στις εκλογές

Προσερχόμαστε όμως σε αυτή τη διαδικασία με διάθεση υπερβάσεων και συγκλίσεων.

Μία σύγκλιση που απαιτεί κουλτούρα συνεργασιών που δεν είναι δεδομένη και πρέπει να τη δημιουργήσουμε

Όμως έχουμε ήδη μία σημαντική τομή που είναι και το πεδίο αναφοράς της συζήτησής μας.

Είναι ο νόμος για την απλή αναλογική που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Πρασίνων το 2016.

Και αποδεικνύει ισχυρά τη διάθεση και τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για συνεργασίες.

Ποιο είναι το πλαίσιο της συζήτησής μας:

Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων.

Νέες μεγάλες αβεβαιότητες αμφισβητούν όλες τις παραμέτρους της ζωής μας, αβεβαιότητες που φαίνονταν απίθανες

Η Πανδημία αμφισβητεί την υγεία και τη ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο Πόλεμος την ειρήνη και τη ζωή στη γειτονιάς μας

Η κλιματική κρίση την επιβίωση και τη ζωή αλλά και την ύπαρξη των οικοσυστημάτων

Από την άλλη η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού υπονομεύει και τις κοινωνικές λειτουργίες αλλά και τους πόρους του πλανήτη.

Δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, άδικη υπερσυγκέντρωση πλούτου και απάνθρωπη φτωχοποίηση.

Παραβίαση των κανόνων δικαίου και των ρυθμίσεων των εθνικών κρατών,

Ζητήματα κυβερνοσφάλειας, εξαγορά δημοκρατικών θεσμών και εξαύλωση δημοκρατικών δικαιωμάτων

Αλλά και κατακερματισμό της κοινωνικής συνοχής.

Ζούμε τον καπιταλισμό καζίνο της γρήγορης αρπαχτής, χωρίς παραγωγική και κοινωνική συνέχεια, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς πατρίδα.

Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί μία εκτεταμένη κρίση θεσμών.

Ακροδεξιές συμπεριφορές και αντιπολιτική στάση,

Εθνικιστικός θυμός, κραυγές και αγωνία,

Κατάρρευση του κοινωνικού πυλώνα και των δημόσιων πολιτικών

Σε μια ΕΕ που ΔΕΝ διεκδικεί πολιτική ενοποίηση, είναι οξύτατα ανεπαρκής όπως είδαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, που ούτε τον πρόλαβε αλλά ούτε και τον σταμάτησε.

Που ενισχύει την ενεργειακή της εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και στρέφεται σε κυνήγι εξοπλισμών

Που παραμένει δέσμια οικονομικών συμφερόντων και λόμπι._

Στη χώρα μας η δημοκρατία και η κοινωνία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών απέδειξε ότι ζούμε μία πολλαπλή ύπουλη υπονόμευση της δημοκρατίας, παραβίασης του κράτους δικαίου, των συνταγματικών προβλέψεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Απαξίωσης δημοκρατικών θεσμών, επίθεσης σε ανεξάρτητες αρχές

Χωρίς απαντήσεις από τη δικαιοσύνη.

Η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, ο φόβος και η αδιαφάνεια αποτελούν το μέσο ενός εκτεταμένου πλιάτσικου στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Με επιστροφή ακραία νεοφιλελεύθερων μνημονιακών ρυθμίσεων που δεν προκύπτουν πλέον από δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

Με αποδόμηση των δημόσιων πολιτικών και αγαθών όπως η υγεία η παιδεία, η πρόνοια, το νερό, η ενέργεια

Με ένταση των ανισοτήτων

Με φτωχοποίηση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και χτύπημα των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

Αλλά και απαξίωση των πολιτικών δημοκρατικών και συλλογικών λειτουργιών

Με φίμωση και χειραγώγηση των ΜΜΕ και υπονόμευση θεσμών όπως η Δικαιοσύνη και η Αυτοδιοίκηση

Με αποδόμηση υπερκομματικών θεσμών εθνικής ασφάλειας όπως η ΕΥΠ για λόγους κομματικού οφέλους

Ένα υπερ-συγκεντρωτικό αυταρχικό κράτος μιας οικονομικής ελίτ

Με έλλειψη διαφάνειας, ισονομίας, δημοκρατικού προγραμματισμού και πλουραλισμού στην οικονομία.

Η υποβάθμιση της δημοκρατίας πλήττει την ποιότητα της κοινωνίας, της ζωής, της οικονομίας, αλλά και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, στην εργασία, στην ποιότητα ζωής ακόμα και στο επιχειρείν δεν εξασφαλίζεται και ο πλουραλισμός στην οικονομία είναι ξένη έννοια.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ακραίων υπερκερδών για λίγους εν μέσω μάλιστα μίας ακραίας κρίσης ακρίβειας.

Για όλα τα παραπάνω, εθνικά και παγκόσμια, είναι πλέον προφανές ότι η  αγορά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες.

Αντίθετα η αυθαιρεσία της αγοράς τα πολλαπλασιάζει.

Οδεύουμε σε μία κατάσταση κοινωνικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδη με πολλαπλές ρήξεις και νέες αβεβαιότητες ενώ η κλιματική κρίση απειλεί την επιβίωση κοινωνιών και οικοσυστημάτων.

Η αιτία είναι ξεκάθαρη, είναι το μοντέλο ανάπτυξης, το πολιτικό και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να αναζητήσουμε τις λύσεις σε μια επιστροφή σε ένα ασφαλές παρελθόν.

Χρειαζόμαστε μια βαθιά μεταρρύθμιση του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού μοντέλου και φυσικά του μοντέλου της αγοράς και της οικονομίας.

Ένα μοντέλο ανάπτυξης πλουραλιστικό και διαφανές, κλιματικό ουδέτερο και κοινωνικά δίκαιο, αειφόρο για τους φυσικούς πόρους.

Αλλά και ένα μοντέλο οργάνωσης των θεσμών και ενίσχυσης της δημοκρατίας με αποκέντρωση και δημοκρατικό προγραμματισμών, σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών της γνώσης και της καινοτομίας, προς όφελος όλων.

Βασικό στοιχείο αυτής της πολιτικής πρότασης είναι η ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών.

Διεκδικούμε μία ισχυρή έξυπνη και ανθρώπινη, κοινωνικά ευαίσθητη ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Με ισχυρούς πολίτες, με δικαιώματα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Ακριβώς το αντίθετο από την πολιτική Μητσοτάκη.

Που διαμορφώνει μία πολιτεία αδύναμη και απούσα. Ώστε ο πολίτης να είναι μόνος αδύναμος και με ατομική ευθύνη.

Με μείωση δημόσιων λειτουργιών, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς

Μια κοινωνία των ισχυρών, του ρουσφετιού, σκληρή, με λογικές Άγριας Δύσης,

Κοινωνία του φόβου και του αυταρχισμού.

Χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς

Αλλά και χωρίς τίμια αγορά, αφού δεν υπάρχει ισοτιμία στην πρόσβαση στο δανεισμό και στον έλεγχο των επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα εμείς προτείνουμε ένα κοινό στόχο μιας ισχυρής και δημοκρατικής πολιτείας, που δεν θα αφήνει κανένα και καμία πίσω.

Που θα προλαμβάνει και θα περιορίζει τις ανισότητες. Πρώτα από όλα τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια.

Με βασικό στοιχείο τη δικαιοσύνη

Μια πολιτεία που θα εξασφαλίζει τη Δημοκρατία, τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά, τις κοινωνικές Υποδομές

Που θα εξασφαλίζει τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία και οικονομία.

Ως πολιτική προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θέτει το σύνθημα Δικαιοσύνη παντού.

Στο οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο θέσαμε στη ΔΕΘ με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 6 άξονες προτεραιότητας οι οποίοι εμπλουτίστηκαν πλέον στην νέα πολιτική μας εξόρμηση, που θα συνεχιστεί σήμερα στην Πάτρα και τη Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η προγραμματική συζήτηση, ο διάλογος, εξελίσσεται διαρκώς είτε τυπικά είτε άτυπα.

Είτε στη Βουλή και γενικά στη δημόσια σφαίρα είτε στην κοινωνία από τους πολίτες.

Και διαμορφώνει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες για αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία.

Που είναι απαραίτητη για να στηρίξει και να ελέγξει την προοδευτική κυβέρνησης.

Γιατί αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται με ανάθεση αλλά αντανακλούν την κοινωνία και την κινητοποιούν.

Γνωρίζετε τους βασικούς άξονες των προτάσεων που έχει καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αν προσπαθήσω να τους περιγράψω περιληπτικά οφείλω να ξεκινήσω από τα άμεσα δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.

Δημόσιος έλεγχος της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στο συντελεστή κέρδους που θα αποτυπώνεται και στη χονδρική και στη λιανική.

Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και προστασία από τις αποκοπές των ευάλωτων καταναλωτών.

Δικαιοσύνη στην εργασία με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Επαναφορά του 8ωρου των συλλογικών συμβάσεων και της πληρωμής των υπερωριών

Δικαιοσύνη στην οικονομία με μείωση φορολογικών βαρών,

Αφορολόγητο για όλους

Μείωση του  ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμισης των χρεών με 120 δόσεις

Δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους με επιστροφή όλων των αναδρομικών και επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019.

Στήριξη της μητρότητας και γενικά των νέων ζευγαριών

Ισχυρή στήριξη της Υγείας με προσλήψεις, μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναδιαμόρφωση μισθολογίου

Ισχυρή στήριξη της δημόσιας Παιδείας με διορισμούς και διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.

Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.

Στήριξη του Πολιτισμού, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς στον πολιτισμό και αποκατάσταση του απαράδεκτου ΔΕ

Δικαιοσύνη στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή:

Αλλά και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη με ενίσχυση των λειτουργών της ανεξαρτησίας της και κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Απαραίτητη στοιχείο αυτής της πρότασης είναι η οργάνωση των θεσμών.

Όχι μόνο η στήριξη και η ενίσχυση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ αλλά και των θεσμών του δημοκρατικού προγραμματισμού όπως η Αυτοδιοίκηση.

Διεκδικούμε ενηλικίωση της Αυτοδιοίκησης και τομές στα θέματα της φορολογικής αποκέντρωσης και της μητροπολιτικότητας.

Με χωροταξικό σχεδιασμό και τοπικό και περιφερειακό αναπτυξιακό σχέδιο με αποκέντρωση και ενδοπεριφερειακά

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

θα μπορούσαμε να συζητάμε επί πολλού για ειδικά θέματα μιας προγραμματικής πρότασης.

Δε νομίζω ότι είναι αυτό το νόημα του διαλόγου.

Αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι αυτή η συζήτηση αφορά την κοινωνία και γίνεται μέσα στην κοινωνία και από τους πολίτες.

Ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων που απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό και το συσχετισμό ιδεών είναι αυτός που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης

Είναι λογικό να διεκδικεί το κάθε κόμμα την ψήφο των πολιτών εφόσον διεκδικεί και την υλοποίηση του δικού του προγράμματος.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών όμως όλοι και όλες θα κριθούμε και θα κληθούμε να απαντήσουμε.

Θα αναλάβουμε τη θεσμική και πολιτική ευθύνη;

Θα καταθέσουμε πρόταση μεταρρυθμιστική και μακράς πνοής; Για την επιβίωση της κοινωνίας;

Θα έχουμε μία βιώσιμη προοδευτική κυβέρνηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μιλάμε για μια ισχυρή Ελλάδα προς όφελος όλων;

Ή θα έχουμε Μητσοτάκη με Καρατζαφέρη πλέον στο μενού, πολλαπλασιασμό της φτώχειας και των ανισοτήτων μια αδύνατη Ελλάδα;

Για να έχουμε απαντήσεις την επόμενη μέρα θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε από σήμερα.

Σάς ευχαριστώ