«Εδώ και ένα χρόνο, με δική της πια ομολογία, η κυβέρνηση έχει αφήσει το καρτέλ ενέργειας να αισχροκερδεί. Έχουν εισπραχθεί άδικα δισεκατομμύρια από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι παραγωγοί έχουν υπερκέρδη, και η επιστροφή του Power Pass είναι τελικά ελάχιστη και πρακτικά κοροϊδία», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ.Φάμελλος, σε σημερινή του συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM100 και τον δημοσιογράφο Β. Κοντογουλίδη.

Ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε επιπλέον, ότι έως σήμερα ούτε τα υπερκέρδη έχουν επιστραφεί στους καταναλωτές, ούτε η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί στους λογαριασμούς που έρχονται. Παράλληλα, οι επιδοτήσεις που δίνονται στους λογαριασμούς αποτελούν χρήματα των ίδιων των πολιτών, αλλά ουδόλως επηρέασαν τους ηλεκτροπαραγωγούς. Αντίθετα, τους επέτρεψαν να συνεχίσουν την αισχροκέρδεια γιατί λαμβάνουν ανενόχλητοι τα υπερκέρδη. «Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, έστω και καθυστερημένα, αλλά τα χρήματα δεν έχουν επιστρέψει, και τα έχουν πληρώσει οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα της επάρκειας, ενόψει και της νέας, έκτακτης σύσκεψης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι αδύνατο να λυθεί με ενέργειες της τελευταίας εβδομάδας ή του τελευταίου μήνα, καθώς σχετίζεται με την λανθασμένη ενεργειακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, και τα τρία βασικά της λάθη, την καθυστέρηση στα προγράμματα εξοικονόμησης, την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και την ιδιωτικοποίηση των δικτύων.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι η μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης, εδώ και τρία χρόνια, σημαίνει κόστος για τους καταναλωτές και για τους επαγγελματίες και υψηλή κστανάλωση εν μέσω κρίσης επάρκειας «Εξοικονομώ στα δημόσια κτίρια και στην επαγγελματική στέγη δεν υπάρχει για τρία χρόνια, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει αξιοποιηθεί, το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ του κ.Χατζηδάκη δεν πληρώνει, Εξοικονομώ για το 2021 πρακτικά δεν υπήρξε, το τρέχον Εξοικονομώ 2022 δεν έχει ακόμη καμία ένταξη. Άρα εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση «πετάει αετό» στην εξοικονόμηση ενέργειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για να ανοίξουν ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. «Η κυβέρνηση επεδίωξε με την επιλογή της να δημιουργήσει κέρδη για το καρτέλ ενέργειας και το πέτυχε, αλλά παράλληλα πέτυχε να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Έτσι σήμερα είμαστε σε πολύ επισφαλή θέση. Εξάλλου αυτό το παραδέχθηκε και ο κ. Μητσοτάκης, παίρνοντας πίσω τον προγραμματισμό κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και δηλώνοντας ότι θα αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή», τόνισε, επισημαίνοντας επίσης ότι πλέον υπάρχουν δημοσιεύματα ότι θα επανέλθει στο 20% η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, καθώς αυτό αποτελεί το αδειοδοτημένο και περιβαλλοντικά συμβατό κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Παράλληλα όμως, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε αυτό το ποσοστό ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα και αυτή η συμμετοχή να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς τα λιγνιτωρυχεία και οι λιγνιτικές μονάδες έχουν απαξιωθεί και οι εργαζόμενοι έχουν φύγει.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε, τέλος, και στη λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης στα δίκτυα, επισημαίνοντας ότι η απαραίτητη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ προϋποθέτει ιδίως επάρκεια δικτύου αλλά και υποδομές αποθήκευσης. «Σήμερα, έχουμε πολλούς που επιθυμούν να συνδεθούν και δεν είναι δυνατό, και υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και ήδη ολοκληρωμένων έργων φωτοβολταϊκών. Η κυβέρνηση επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με εξαγορά από ένα αυστραλιανό fund, χωρίς όμως να υπάρχει δέσμευση επενδύσεων. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε υψηλούς μισθούς στη διοίκηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχουμε δίκτυο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει να υλοποιήσει καμιά απολύτως από τις δεσμεύσεις της στην ενέργεια, επαναλαμβάνοντας ότι τα λάθη στην εξοικονόμηση, στην απολιγνιτοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων δεν μπορούν να επιλυθούν άμεσα. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει έστω στο θέμα της επάρκειας, διασφαλίζοντας επίσης ότι το κόστος για τους καταναλωτές θα συγκρατηθεί και ότι δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να μετατρέψουν και αυτή την κρίση σε ευκαιρία», επεσήμανε.

Print Friendly, PDF & Email