Τους έξι (6) μύθους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να αποκρύψει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και τη στήριξη που παρέχει στο καρτέλ στην αγορά ενέργειας που υπάρχει στην Ελλάδα, παρουσίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείο Ανάπτυξης για τη σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας στάσης και την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.).
Πρώτος μύθος: Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία και ηττήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου. Έσπασε τη Συμμαχία του Νότου ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία κέρδισαν εξαιρέσεις για τις χώρες τους. Επιπλέον, στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και προτρέπει και την Ελλάδα να λάβει μέτρα που προτείνονται στην εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου, όπως είναι η μείωση των φορολογικών βαρών, ιδιαίτερα στα καύσιμα, και δεύτερον επιτρέπει τη φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών, καθώς και την εφαρμογή εργαλείων για τον περιορισμό τους.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να συνταχθεί με την πρόταση Ισπανίας Πορτογαλίας, αποφάσισε να μη χτυπήσει το καρτέλ στην αγορά ενέργειας και να μη στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία. Αν και ο κος Μητσοτάκης αναγνώρισε, μετά από οκτώ μήνες, ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, δεν επιβάλλει πλαφόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ρεύματος, ώστε να μη συνεχίσουν να παράγονται υπερκέρδη, και δεν καθιστά υποχρεωτικό ένα ποσοστό διμερών συμβολαίων, αν και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει διαπιστώσει ότι λείπουν από την ελληνική αγορά. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί από άλλες χώρες της ΕΕ πρόσφατα αλλά η ελληνική κυβέρνηση τα αποφεύγει.
Δεύτερος μύθος: Η Ισπανία και η Πορτογαλία κέρδισαν την εξαίρεση γιατί έχουν υψηλό ποσοστό ΑΠΕ
Πρόκειται για τραγική ανακρίβεια. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης είπε αναληθώς στη Βουλή ότι: «Η Ισπανία έχει ποσοστό ΑΠΕ 80% για αυτό κέρδισε εξαίρεση και η Ελλάδα έχει 30% ΑΠΕ».
Σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία για το 2021 η Ισπανία έχει 46,6% μερίδιο ΑΠΕ και η Ελλάδα 35%. Για ποιο λόγο λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης διπλασίασε το ποσοστό από 46% στο 80% αν όχι για να παραπλανήσει και για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του κυρίου Μητσοτάκη που δεν διεκδίκησε και τη χώρα μας; Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία.
Τρίτος μύθος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φταίει γιατί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν προχωρούν στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τον Ιούνιο του 2019 την κυβέρνηση με 19,6% μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας όταν ο ευρωπαϊκός στόχος της Ελλάδας ήταν 18% και άρα είχε υπερκαλυφθεί. Παραδώσαμε επίσης πλεονασματικό τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που παραλάβαμε ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τις ενεργειακές κοινότητες, έναν πρωτοποριακό νόμο που έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες και φορείς να παράγουν καθαρή ενέργεια, στις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ βάζει διαρκώς εμπόδια και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης κρατάει παγωμένα 25 εκατ. ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει για τη στήριξη των πρώτων έργων.
Ολοκληρώσαμε επίσης έναν εγκεκριμένο και από την ΕΕ μηχανισμό στήριξης των έργων ΑΠΕ, με ανταγωνιστικές διαδικασίες, που έριξαν το κόστος ώστε οι ΑΠΕ να είναι η φθηνότερη ενέργεια στο μείγμα.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), προκήρυξε την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ανέθεσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να χωροθετηθεί και πού.
Μύθος τέταρτος: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα στην Ευρώπη
Τα μέτρα αυτά που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση επιδοτούν την ακρίβεια. Τα 2,3 δισ. ευρώ που έχει δώσει προέρχονται από το λογαριασμό για το κλίμα, άρα από λεφτά των πολιτών που θα δίνονταν στο «εξοικονομώ» και στον λογαριασμό των ΑΠΕ και από λεφτά για την κλιματική ανθεκτικότητα, ενώ τώρα δίνουν για τον Απρίλιο και χρήματα από το υπερπλεόνασμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν στους λογαριασμούς οι καταναλωτές. Άρα οι πολίτες πληρώνουν την επιδότησή τους. Το ερώτημα είναι γιατί η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία έχουν επιβάλει πλαφόν είτε στη χονδρική είτε στη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι η Ελλάδα;
Μύθος πέμπτος: Ο κύριος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά την αποτυχία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου είπε στην Αντιπολίτευση ότι είναι ψεύτες και δημαγωγοί
Δημαγωγεί η ελληνική βιομηχανία η οποία λέει ότι θα βάλει λουκέτο; Είναι δημαγωγία να ζητάς να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια; Είναι δημαγωγία ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) λένε ότι θα μεταφέρουν το κόστος στο νερό, γιατί έχουν 350% αύξηση στο ρεύμα; Είναι δημαγωγία το ότι ακόμη και η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει πως οι καταναλωτές στην Ευρώπη προστατεύονται μέσω των διμερών συμβολαίων, τα οποία διασφαλίζουν σταθερή τιμή, με αποτέλεσμα να μην είναι εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ δεν υπάρχει προθεσμιακή αγορά με ευθύνη της κυβέρνησης; Ποιος είναι τελικά ο δημαγωγός;
Επειδή ο κύριος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα της Αντιπολίτευσης μεταφέρουν κόστος στους καταναλωτές ξεκαθαρίζουμε: Το να φορολογήσεις τα ουρανοκατέβατα κέρδη και να βάλεις πλαφόν στο κέρδος στη χονδρεμπορική δεν επιβαρύνει ούτε τους καταναλωτές ούτε τα δημόσια οικονομικά ενώ αντίθετα τα ωφελεί.
Μύθος έκτος: Για την ακρίβεια στην ενέργεια φταίει η Ουκρανία
Φταίει μήπως ο πόλεμος στην Ουκρανία για τους τετράμηνους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που έρχονται τώρα; Μα οι λογαριασμοί που έρχονται τώρα αποτυπώνουν την περίοδο πριν την απαράδεκτη και καταδικαστέα ρωσική εισβολή από τον Νοέμβριο! Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από την ουκρανική κρίση. Δεν φταίει φυσικά η ουκρανική κρίση για το ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022; Οι ακραίοι λογαριασμού έχουν την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι επέτρεψε τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, ιδιωτικοποίησε τους ενεργειακούς φορείς, επέλεξε η ΔΕΗ να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τα χρηματιστηριακά κέρδη, χωρίς να επιτελεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, και προχώρησε στη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση που δέσμευσε τη χώρα μας στο ορυκτό, πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ