«Η επιτελική κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές που ο εισηγητής της το αποδόμησε από την πρώτη εισήγηση και, παρότι ολοκληρώθηκαν οι επιτροπές στη Βουλή, δεν έχουμε ενημερωθεί για τις αλλαγές που θα κάνει ο Υπουργός, οπότε η Βουλή δεν ξέρει τι νομοσχέδιο θα κληθεί να ψηφίσει!. Εν τω μεταξύ έχουν κατατεθεί αιτήματα ακύρωσης πολλών άρθρων από τους βουλευτές της ΝΔ και φυσικά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο στόχος του νομοσχεδίου έχει αποκαλυφθεί και έχει αποδομηθεί πλήρως από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Δε γνωρίζουμε στην ουσία για ποιο νομοσχέδιο συζητάμε», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ.Φάμελλος, κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Σημείωσε δε ότι το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει δεκαέξι (16) Υπουργικές Αποφάσεις, οπότε κανείς δεν ξέρει ακόμα ούτε και τα είδη που θα πουλιούνται στις λαϊκές, ούτε τα τέλη των παραγωγών καθώς και τους κανόνες που θα θέσει στη συνέχεια, αδιαφανώς, η κυβέρνηση.
Ο Σ. Φάμελλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωματείων επαγγελματιών παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης που αναδεικνύει τον ψευτοδιάλογο που οργάνωσε ο κ.Γεωργιάδης για ένα «άθλιο νομοσχέδιο» όπως το χαρακτηρίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Όπως ανέφερε υποστηρίζοντας τις θέσεις των παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών «Ουδέποτε ο Υπουργός άκουσε τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, ουδέποτε έλαβε υπόψη τις προτάσεις τους, ουδέποτε θέλησε να κάνει πράξη κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελε. Προχώρησε στην κατάθεση τελικά ενός νομοσχεδίου που χτυπά τον πυρήνα των λαϊκών αγορών. Χτυπά όλους τους ανθρώπους που κερδίσουν ένα τίμιο μεροκάματο στις λαϊκές αγορές γιατί ονειρεύεται αγορές υποκαταστήματα μεγάλων εταιρειών. Ονειρεύεται λαϊκές αγορές χωρίς παραγωγούς. Λέει ότι θέλει να χτυπήσει την αδιαφάνεια και τελικά σπέρνει το χάος και την αναρχία σε ένα χώρο πολύτιμο και ευαίσθητο. Ούτε καν την πρόταση των παραγωγών για τη σύσταση νομικού προσώπου που θα εποπτεύει και θα ρυθμίζει τα θέματα των λαϊκών αγορά σε επίπεδο περιφέρειας δεν έκανε δεκτή. Παρότι αυτό αποτέλεσε και πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του Διευθυντή των λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής. Και φυσικά δεν απέσυρε την απαράδεκτη εξωθεσμική και αντισυνταγματική διάταξη για τη μετατροπή της παραγωγικής άδειας σε επαγγελματική με μία απλή αίτηση».
«Προσχηματικά και ψεύτικα όλα. Λόγια μεγάλα, λόγια του αέρα, λόγια ανέξοδα. Η απάντηση των παραγωγών δεν μπορεί να είναι άλλη από την πλήρη και καθολική κινητοποίηση του κλάδου. Φτάνει πια με την απαξία λένε οι παραγωγοί και οι μικροέμποροι. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Δεν είναι οι παρίες της ζωής, δεν είναι τα μυρμήγκια που ενοχλούν το δείπνο του κ. Υπουργού. Μέχρι εδώ με τα ψέματα και με τις αποφάσεις χωρίς αυτούς και όμως για αυτούς. Δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες λένε στον αγώνα τους, αυτό ας το καταλάβουν όλοι γιατί για το ψωμί τους παλεύουν και αυτός είναι ο υπέρτατος αγώνας».
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε πως η κυβέρνηση όμως, όχι απλά δεν τους ακούει τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, αλλά τους κοροϊδεύει. «Ήρθαν στη συνεδρίαση με τους φορείς στη Βουλή -ακόμη και αν ο Υπουργός μέχρι χθες τους υποσχόταν ένα άλλο νομοσχέδιο- και διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη και δεν λαμβάνει υπόψη όσα ζήτησαν. Μάλιστα αυτό που αποκαλύφθηκε, και από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, είναι ότι τα δύο αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών δε συνεννοούνται μεταξύ τους, για αυτό δεν έχει λυθεί το ζήτημα του νομικού προσώπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Τέτοια επιτελικότητα να μη μπορούν αν συνεννοηθούν οι κύριοι Γεωργιάδης και Βορίδης παρά τη μακρά πολιτική τους συγγένεια από το ΛΑΟΣ».
Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, θέτει εμπόδια στην απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών και μάλιστα κρύβει δεκαέξι (16) Υπουργικές Αποφάσεις αδιαφάνειας. Ούτε τα είδη των λαϊκών αγορών δεν έχουν καθοριστεί, σημείωσε, καθώς και θα επαφίεται στην πολιτική βούληση του Υπουργού να γίνονται αλλαγές και ενδεχομένως και κατά περίπτωση, όπως και τα τέλη.
Είναι ξεκάθαρο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο περνάει στους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών υποχρεώσεις που ισχύουν για σούπερ μαρκετ που έχουν τζίρο πάνω από ενενήντα (90) εκατ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή τους βάζει πρόστιμα που δεν πληρώνουν ούτε τα σούπερ μάρκετ, όπως την αφαίρεση της άδειας, την απώλεια της θέσης.
Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Λέμε όχι στο παρόν νομοσχέδιο γιατί με αυτόν τον τρόπο καταργείται το θεσμό των λαϊκών αγορών και βάζετε εμπόδια και στους καταναλωτές τους οποίους οδηγείται σε άλλη μία κρίση ακρίβειας που προστίθεται σε αυτή που βιώνουμε ήδη».
Αναφέρθηκε σε στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για την επιβάρυνση επαγγελματιών από τις αυξήσεις στο ρεύμα. Αρτοποιείο στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021 είχε αύξηση στο λογαριασμό ρεύματος από 866 ευρώ πέρυσι σε 1.366 ευρώ φέτος, δηλαδή πάνω από 60%, επί κυβέρνησης ΝΔ.
Από την ίδια έρευνα του ΒΕΑ προκύπτει ότι, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα είναι ανεπαρκή και το υπόλοιπο 46% δηλώνει ότι μπορούν να βοηθήσουν αλλά σε μικρό βαθμό. Οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν τουλάχιστον 10% λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα και το 15% των βιοτεχνιών στην Αττική εκτιμά ότι οι τιμές θα αυξηθούν πάνω από 30%.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του σχολίασε ότι: «Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα σε όλη την αγορά, το Υπουργείο Ανάπτυξης και εν γένει η κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για την ακρίβεια που βιώνουν η ελληνική κοινωνία και οικονομία και επιτείνουν αυτή την κρίση διώχνοντας τους παραγωγούς από τις λαϊκές για να βάλουν μεσάζοντες, για να βάλουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλες αλυσίδες και franchising. Αυτό είναι το όνειρό τους, το όνειρο των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος των μικρών καταστημάτων και απώλειας της εργασίας για τους μικρούς παραγωγούς. Δεν μπορούν να γίνουν επιμέρους αλλαγές σε αυτήν την πολιτική αλλά χρειάζεται ανατροπή της».
«Να πάρετε πίσω τις διατάξεις, όπως σάς λένε και οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, και να ξεκινήσουμε μία συζήτηση για κάτι πολύ σημαντικό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ