Σοβαρές καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών, ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις (3) μήνες από τα ακραία φαινόμενα στο Δήμο Χαλκηδόνος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ανυπαρξία ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου για να χρηματοδοτήσει την αποζημίωση της πλήρους καταστροφής φυσικού κεφαλαίου, παραγωγής αλλά και θερμοκηπίων, επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Σ. Φάμελλου στη Βουλή, με θέμα «Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες αγρότες του Δήμου Χαλκηδόνος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Όπως επισήμανε: «Έχουμε καταγγελίες από αγρότες στο Δήμο Χαλκηδόνος ότι δεν έχουν πάει ακόμα οι εκτιμητές σε ένα ποσοστό 20-30% των καλλιεργειών. Τρεις (3) μήνες μετά από μια πρωτοφανή και ακραία καταστροφή, που απογύμνωσε πλήρως με χαλάζι και ισχυρότατους ανέμους και βροχόπτωση εκτάσεις, όχι μόνο δεν υπάρχει ακόμα ανακοίνωση του χρηματοδοτικού εργαλείου των αποζημιώσεων, αλλά δεν έχουν πάει καν οι εκτιμητές και τους ψάχνουν οι παραγωγοί».

Οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, ότι θα είναι δίπλα στους αγρότες και θα έχουν ταχεία, άμεση και δίκαιη στήριξη από την κυβέρνηση ήταν μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση, σχολίασε στη συνέχεια. «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν απάντησε, ως όφειλε, στην ερώτηση που καταθέσαμε στις 12 Ιουλίου. Μάλιστα σήμερα δεν ήρθε στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός που είχε επισκεφθεί τις ζημιές, αλλά ο Υφυπουργός, κ. Στύλιος, χωρίς να δώσει απαντήσεις. Προκύπτουν λοιπόν τα ερωτήματα γιατί δεν ήρθε και ο αρμόδιος Υπουργός και γιατί δεν δεσμεύτηκε γραπτά το Υπουργείο. Το Υπουργείο καλείται και οφείλει να δεσμευτεί μέχρι πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις και θα συνταχθούν τα τελικά πορίσματα αποζημιώσεων και εκτίμησης ζημίας, καθώς και ποιο θα είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο αποζημιώσεων, γιατί το κλασσικό εργαλείο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει ζημίες που ξεπέρασαν τα 250 ευρώ το στρέμμα και ζημίες σε πολυετείς καλλιέργειες, φυτικό κεφάλαιο και θερμοκήπια. Και φυσικά καλείται να δεσμευτεί για το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις γιατί, αν αυτό γίνει του χρόνου θα έχουν καταστραφεί οι αγρότες».

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε πως «στην κακοκαιρία της 22-23ης Ιουνίου η καταστροφή των καλλιεργειών ήταν ολοκληρωτική στους οικισμούς Κουφάλια, Ακροπόταμος, Καστανάς, Πρόχωμα, Ελεούσα, Παρθένι, ενώ στις περιπτώσεις πολυετών καλλιεργειών η κατάσταση είναι ακόμη πιο πολύπλοκη, αφού έχει καταστραφεί και γεωργικό κεφάλαιο ετών. Η έκταση της καταστροφής είναι μεγάλη, 22.000 στρέμματα μόνο στο αγρόκτημα Κουφαλίων, ενώ το σύνολο της πληγείσας έκτασης υπερβαίνει τα 50.000 στρέμματα. Παρά όμως την επίσκεψη του Υπουργού, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί υποστηρικτικό οικονομικό εργαλείο εκτός από τον ΕΛΓΑ ενώ, παρά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση πολιτικής προστασίας έκτακτης ανάγκης, δεν έχει προχωρήσει η καταγραφή και αποζημίωση κτιρίων και εξοπλισμού. Και ενώ έχουμε ακραία καταστροφή θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί μία προκαταβολή αποζημιώσεων γιατί οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν και δεν υπάρχουν λεφτά στο αγροτικό νοικοκυριό, εφόσον μιλάμε για πλήρη καταστροφή και δεν υπάρχει καμία πρόσοδος».

Βιώνουμε φαινόμενα ακραίας κλιματικής κρίσης που απαιτεί την προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής αλλά και του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων που ακολουθούν, σχολίασε. «Προκειμένου η ελληνική γεωργία να γίνει ανθεκτική στην κλιματική κρίση και το σύστημα αποζημιώσεων επαρκές, χρειάζεται να ανασχεδιαστούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Επανειλημμένως όμως διαπιστώνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Παρότι είναι νομοθετημένο από το 2016 και είχαν ανατεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ όλα τα Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση για όλες τις Περιφέρειες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει εδώ και τρεισήμισι χρόνια να ολοκληρώσει μόλις ένα. Και αυτό είναι ελάττωμα και έλλειμμα της κυβέρνησης που δείχνει ότι είναι τελείως ψεύτικες οι δηλώσεις περί «Πράσινης Πολιτικής Μητσοτάκη». Αυτό γιατί ούτε καν την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή που ήταν νομοθετημένα δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Και επιπλέον πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία αποζημιώσεων στον πρωτογενή τομέα από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνωρίζει αυτή την αιτία αποζημιώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος.

Ο Υφυπουργός αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως για το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί, ωστόσο, ουδεμία απάντηση έδωσε επ΄ αυτού, όπως και σε σχετικό ερώτημα του Σ. Φάμελλου για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης.

«Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο σε αυτήν τη νέα κλιματική κατάσταση. Εδώ προκύπτουν δύο αναγνώσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να θέλει να ιδιωτικοποιήσει την αγροτική ασφάλιση ή θα στηρίξει και με κεφάλαια και πόρους του Δημοσίου τη γεωργική ασφάλιση που θα έχει και έναν κοινωνικό χαρακτήρα; Κι εδώ θέλουμε μια απάντηση, διότι εσείς, όχι απλά δεν επικαιροποιείτε το θεσμικό πλαίσιο των αποζημιώσεων με βάση την κλιματική κρίση αλλά, από ό,τι καταλαβαίνουμε, θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε τη γεωργική ασφάλιση».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email