«Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε οποιοδήποτε φασιστικό και ναζιστικό μόρφωμα και σε οποιαδήποτε φασιστική ή φασίζουσα συμπεριφορά και οφείλουμε να θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας. Οφείλουμε επίσης να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μία κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα με περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία και όχι με μισαλλοδοξία και ρατσισμό. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το ναζιστικό, φασιστικό μόρφωμα του καταδικασμένου για συμμετοχή και αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση της χρυσής αυγής. Προφανώς θα πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες ό,τι μπορούμε σε επίπεδο δημοκρατίας για να αποφύγουμε τέτοιες διαδρομές και κανείς και καμία δεν μπορεί να ξεχνάει τι φρίκη του φασισμού και του ναζισμού», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στο δημοσιογράφο, Θάνο Σιαφάκα.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε στην ψηφοφορία της νομοθετικής ρύθμισης για τον αποκλεισμό του φασιστικού μορφώματος από τη Βουλή, κατ΄ εξαίρεση, όπως και συμμετείχε στην ψηφοφορία για την «ανακούφιση» θυμάτων και πληγέντων από την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα τέλη Ιανουαρίου αποφάσισε ότι δεν θα νομιμοποιεί το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές. «Καταθέσαμε την ανησυχία και τις αμφιβολίες μας για το εάν η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης είναι επαρκής και αν μπορεί πράγματι να επιτελέσει το σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να κρατήσει ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που εχθρεύονται τη δημοκρατία εκτός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η συμμετοχή σε εκλογές κομμάτων φασιστικών που πλήττουν τη δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επέλεγε μία πιο καθαρή και αποτελεσματική ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ανοίξει η πόρτα της Βουλής σε νεοναζί ούτε με παρένθετα πρόσωπα, ούτε με προσπάθειες να παρακαμφθεί το Σύνταγμα. Αυτό ζητάμε και από την κυβέρνηση και από τον Άρειο Πάγο».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις επικεντρώθηκε στα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι: «η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ έχει αποδομηθεί στα μάτια της κοινωνίας, στην ακρίβεια και στο γενικότερο κόστος ζωής, στη δημοκρατία με τις υποκλοπές, στην ασφάλεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την πανδημία. Η πλειοψηφία των πολιτών δε συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν ψηφίζουν την πολιτική Μητσοτάκη και η ΝΔ είναι μειοψηφία κοινωνικά. Παραμένει φυσικά το ερώτημα πού θα κατευθυνθεί η ψήφος των αναποφάσιστων. Αλλά είναι σίγουρο επίσης ότι και αυτοί που αρνούνται να συμμετάσχουν στις δημοσκοπήσεις δεν ψηφίζουν τον κ. Μητσοτάκη».

Ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της 21ης Μάϊου. «Αυτό φαίνεται και από το ποτάμι των νέων ανθρώπων που ήταν στη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού. Κεντρικό σύνθημα ότι δεν θα περάσει το σχέδιο Μητσοτάκη και ότι θα πάρει την απάντησή του στις εκλογές».

Αποδόμησε στη συνέχεια τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ανέφερε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. «Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά της σύστασης ρυθμιστικής αρχής υδάτων και αποβλήτων. Πρόκειται μάλιστα για μία μνημονιακή απαίτηση που, αν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 κατάφερε να ακυρώσει, τώρα την επαναφέρει η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Συνήγορος του Πολίτη, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσαν, κατά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, ότι η δημιουργία ρυθμιστικής αρχής για το νερό και τα απόβλητα αμφισβητεί το χαρακτήρα του δημόσιου αγαθού του νερού. Τέθηκαν ακόμη ζητήματα αντισυνταγματικότητας και εκ μέρους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πρόσθεσε πως έχουν προηγηθεί άλλες δύο απόπειρες ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τις οποίες έχει αποτρέψει με Αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). «Πρώτη απόπειρα ήταν η εκκίνηση διαγωνισμού, με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, για την παραχώρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής με ΣΔΙΤ. Δεύτερη απόπειρα αποτέλεσε η νομοθέτηση εκ μέρους του κ. Σταϊκούρα το καλοκαίρι για να μην επιστρέψει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, σε αντίθεση μάλιστα με Απόφαση του ΣτΕ.  Πριν από δύο εβδομάδες η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ καταδίκασε την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην μεταφέρει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο».

Υπενθύμισε πως ο κος Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει χέρια το νερό: «εξάλλου ήταν Υπουργός στην κυβέρνηση της περιόδου 2012-2015 που το επιχείρησε. Την τότε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού σταμάτησε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014. Το 98%, πάνω από 218.000 πολίτες, τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε τις μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, ένα ταμείο που σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ως μοναδικό στόχο την πώληση, με την επιφύλαξη της αναμενόμενης Απόφασης του ΣτΕ.

Σημείωσε πως κανένας πλειστηριασμός, καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας δεν έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας με το νόμο Σταθάκη, συνέχεια του νόμου Κατσέλη, η οποία σταμάτησε με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τον οποίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πρόταση μομφής. «Ο πτωχευτικός της ΝΔ άνοιξε το δρόμο για τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας υπέρ των funds και των τραπεζών».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε πως την προοδευτική κυβέρνηση θα αποφασίσει και σχεδιάσει η ψήφος των πολιτών, δηλαδή το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μάϊου. Είναι βέβαιο ότι φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Ελλάδα χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση που θα διασφαλίσει μία καλύτερη Ελλάδα. Καλύτερους μισθούς, μείωση τιμών στα βασικά προϊόντα, μείωση χρέους, καλύτερο κοινωνικό κράτος, καθώς και ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας».

Print Friendly, PDF & Email