Την αναγκαιότητα να υπάρξει μια νέα «κοινωνική συμφωνία» για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής που υλοποιείται από την Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και μια πλατιάς συμφωνίας όλου του δημοκρατικού κόσμου για προοδευτική κυβέρνηση και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες στην Πυλαία οι Οργανώσεις Μελών Πυλαίας, Πανοράματος και Χορτιάτη-Φιλύρου της Ν.Ε. Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος «Αν δεν υπάρξει μια νέα κοινωνική συμφωνία, μια συμφωνία «αλλαγής», απαλλαγής από τη δεξιά πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κοινωνία θα ηττάται και θα χάνει δικαιώματα, όσο και αν σε αριστερά κόμματα κάποιοι αισθάνονται καλά, αριστεροί και προοδευτικοί, αλλά μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Εμείς κάνουμε πολιτική για την κοινωνία. Δεν κάνουμε για να ικανοποιούμε την ιδεολογική μας αναζήτηση. Κι αυτό είναι η διαφορά μας με στελέχη που αποχώρησαν. Γιατί εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλάμε για πολιτική που θα δώσει λύσεις στην κοινωνία. Αυτή είναι και η βάση της πολιτικής μας ενότητας».

Συνέχισε δε λέγοντας «Και είναι προφανές ότι η κοινωνία θέλει απαντήσεις για να ζει καλύτερα. Θέλει κυβερνητική πρόταση διεξόδου. Για το λόγο αυτό, και το ξεκαθαρίζω,  δεν αρκεί μία συζήτηση αναζήτησης της αριστερής ιδεολογίας και ταυτότητας, δηλαδή μια ιδεολογική συζήτηση για το αν είμαστε αρκετά αριστεροί ή όχι, ούτε μια πολιτική που έχει μόνο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, γιατί και στις δύο περιπτώσεις δεν δίνονται λύσεις.

Γιατί η κοινωνία δεν θέλει μόνο να αναδείξεις τα ελλείμματα του Μητσοτάκη, τα βλέπει άλλωστε στο super market, στα πρατήρια καυσίμων, στο μισθό της. Η κοινωνία χρειάζεται να της δώσεις και λύση, να της δώσεις πρόταση, να της καταθέσεις πρόγραμμα, που να είναι και κυβερνητικό πρόγραμμα. Να υπερασπιστείς τα εθνικά συμφέροντα και τα λαϊκά συμφέροντα κι αυτό χρειάζεται μια Κυβέρνηση για να μπορέσει να το κάνει και να πετύχει και την κοινωνική πλειοψηφία σε αυτά τα αιτήματα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέδειξε και στην κυβερνητική του θητεία αλλά και σήμερα ότι μπορεί να ασκήσει πολιτική χωρίς εξαρτήσεις.

Και το βλέπουμε στον προϋπολογισμό του 2024, όπου αυξάνεται η είσπραξη φόρων, το βλέπουμε στο νόμο για το φορολογικό και στο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, το είδαμε και στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια και τα χατίρια στους servicers, σε όλα αυτά βλέπουμε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και διαρκώς αυξάνονται τα κέρδη στο ρεύμα, στα διυλιστήρια, στις τράπεζες. Το διαθέσιμο εισόδημα συνεχώς μειώνεται και οι νέοι και οι νέες δεν έχουν προοπτική στη χώρα μας. Αυτό είναι το πρόβλημα για το οποίο απαιτείται να ασκήσουμε πολιτικές για την κοινωνία».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας επεσήμανε «Υπάρχει ένα ερώτημα, αν η συζήτηση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα εσωτερικό μας ζήτημα. Η σημερινή μας εκδήλωση αποδεικνύει ότι δεν θα υποκύψουμε στην εσωστρέφεια. Το τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα δεν είναι ένα εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα θέμα της κοινωνίας. Το αν θα υπάρχει δηλαδή ένα αριστερό, προοδευτικό κόμμα, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να είναι και αντιπολίτευση αλλά να καταθέτει και κυβερνητική πρόταση δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, είναι ένα θέμα που συνδέεται με τα συμφέροντα της κοινωνίας και τα συμφέροντα της χώρας. Κι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται εσωτερικά. Αφορά την κοινωνία και πρέπει να γίνεται στην κοινωνία.

«Η πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πράγματι δύσκολη. Μετά από δύο ήττες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την αποχώρηση του Αλέξη και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές η κατάσταση δεν μπορεί να περιγραφεί ως εύκολη. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορά και την κοινωνία. Γιατί είναι γεγονός ότι χωρίς αυτό το αποκούμπι της κοινωνίας ούτε και στην κοινωνία είναι εύκολα τα πράγματα. Πολύ γρήγορα μετά τις εκλογές, σε πάρα πολλούς τομείς, η κοινωνία έμεινε «ξεκρέμαστη». Είτε με τις φυσικές καταστροφές είτε πρόσφατα με το σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού είτε στο επίπεδο της ακρίβειας στα super market, οι άμυνες της κοινωνίας μειώνονται. Η κοινωνία γίνεται όλο και πιο ευάλωτη και μετράει συνεχώς ζημίες και ανεπάρκειες».

«Πράγματι έχει τεθεί δημόσια και από την κοινωνία το ερώτημα για την επόμενη μέρα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σε αυτό το ερώτημα δεν δίνουν απάντηση όλα αυτά τα τοξικά, παράλογα και αντικομματικά φαινόμενα τα οποία ζήσαμε κυρίως τον Οκτώβριο. Δεν ήταν ούτε απάντηση ούτε λύση. Και για το λόγο αυτό τα φαινόμενα αυτά θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσει αυτεπάγγελτα η Επιτροπή Δεοντολογίας».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε «Πράγματι δεν περίμεναν την πολιτική συζήτηση, αλλά βιάστηκαν να αποχωρήσουν και από την Κεντρική Επιτροπή. Αλλά δεν θα χαρούμε για κανέναν/καμία που αποχώρησε. Το κόμμα μας -το δικό μας κόμμα-, που έχει δεσμευτεί να αγωνίζεται για την κοινή υπόθεση της κοινωνίας και της προόδου, δεν μπορεί να δεχτεί και να καλωσορίσει μείωση δυνάμεων. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες δυνάμεις για να πετύχουμε το στόχο μας. Και για αυτό πρέπει να κερδίσουμε περισσότερους πολίτες, πρέπει να κερδίσουμε περισσότερα στελέχη».

«Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το δρόμο για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση. Γιατί και ο Αλέξης είχε γίνει ο στόχος όλης της προπαγάνδας και όλου του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Και  «ανοίγω δρόμο» σημαίνει δίνω τη δυνατότητα σε αυτό το κόμμα της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης να εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς καμία σκιά. Αυτή είναι μία κίνηση πολιτικού θάρρους και πολιτικού μεγέθους αντίστοιχου της πορείας του. Ταυτόχρονα ωστόσο δημιουργεί πάρα πολλές ευθύνες σε όλους εμάς. Διότι έχουμε στο Συνέδριο να απαντήσουμε ποιο κόμμα χρειαζόμαστε για να υπηρετήσει αυτές τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και ποια πολιτική πρόταση πρέπει να καταθέσουμε στην κοινωνία για να αποκαταστήσουμε και το θέμα της εμπιστοσύνης και το θέμα της προοπτικής της κοινωνίας μας».

«Οφείλω να το ξεκαθαρίσω ότι δεν δόθηκε χώρος και χρόνος για να γίνει μια ουσιαστική και πολιτική συζήτηση μέσα στο κόμμα. Το πρώτο που μαθαίνουμε σε μια συλλογικότητα, όπως είναι ένα αριστερό κόμμα, είναι ότι σεβόμαστε το καταστατικό και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Εδώ, λοιπόν, ενώ υπήρχε μία ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία εκλογών, στην οποία συμμετείχαν πέντε υποψήφιοι, οι τρεις έχουν αποχωρήσει χωρίς να μας δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά μίας πολιτικής επιλογής ή πρότασής τους. Και στο παρελθόν με Πρόεδρο τον Αλέξη τον Τσίπρα υπήρχαν στελέχη με διαφορετική άποψη και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία. Δεν αποχωρούσαν όμως από το κόμμα. Πάντα λέγαμε ότι ο πλουραλισμός και η δημοκρατία σε αριστερά κόμματα είναι πλούτος γιατί δίνουν δυνατότητα σύνθεσης αλλά και ενότητα δράσης.

«Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς αποδείξαμε με δύο συνεδριάσεις Κεντρικής Επιτροπής ότι υλοποιείται το πρόγραμμα που θέσαμε και πάμε στο τέλος του Φεβρουαρίου για το Συνέδριο. Σε ένα πολιτικό συνέδριο που θα συζητήσουμε για θέσεις και στο οποίο μπορούμε να δώσουμε πολλές απαντήσεις και λύσεις για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό χρειαζόμαστε. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτή πρέπει να είναι η γείωσή μας με την κοινωνία», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Print Friendly, PDF & Email