«Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται για το θέμα της ακρίβειας. Εμείς έχουμε υποβάλει εδώ και έξι εβδομάδες, εγγράφως και θεσμικά, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανόνα, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, που πρέπει να απαντηθεί μέσα στη Βουλή. Η ερώτηση αφορά σε ένα μεγάλο ζήτημα, που συνδέεται με την ακραία ακρίβεια και έχει να κάνει με τη φορολόγηση των υπερκερδών. Διότι έχουμε υπερκέρδη ιδιαίτερα στην ενέργεια, όπου υπάρχουν προβλέψεις θεσμικές για να φορολογηθούν και δεν τις εφαρμόζει. Εμείς αυτό το έχουμε εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό και τον έχουμε ρωτήσει δημόσια. Δεν παίρνει θέση. Μάλιστα ακούμε το αντίθετο από τους βουλευτές του ότι δεν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Στις 15 Μαρτίου και στις 4 Απριλίου υποβάλαμε το ερώτημα και δεν έχει απαντήσει. Είμαστε υποχρεωμένοι αφού έχουν παρέλθει 6 εβδομάδες και δεν το θέτει στην ημερήσια διάταξη να ζητήσουμε προ ημερησίας συζήτηση. Οι διαρροές από το Μαξίμου, ότι με μεγάλη του χαρά θα έρθει να μιλήσουμε για την οικονομία, δεν απαντώνται με τις έξι εβδομάδες καθυστέρησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη.
Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Θυμάστε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να λέει ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, όταν το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, και είχε δεσμευτεί ότι θα τα φορολογήσει με 90% και μετά αποκαλύφθηκαν και αναγκάστηκαν να νομοθετήσουν; Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σήμερα. Τα δύο διυλιστήρια της χώρας το 2022 είχαν 3 δισ. ευρώ κέρδη. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. τα 2,6 από αυτά είναι υπερκέρδη, δηλαδή, είναι κέρδη πέρα από την κερδοφορία των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Υπάρχει κανονισμός της Ευρώπης. Όλα αυτά που ζητήσαμε και θέσαμε στο αίτημα της προ ημερησίας συζήτηση είναι με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, δεν είναι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τα διυλιστήρια; Ενώ ο κανονισμός της Ευρώπης λέει ότι μπορεί να φορολογηθούν εκτάκτως, προβλέπει δηλαδή τον κώδικα φορολόγησης για το 2022 και 2023, ο κ. Μητσοτάκης νομοθέτησε ένα περιορισμένο συντελεστή για το 2022. Και τον ρωτάμε γιατί δεν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη του 2023, ακόμα και με τον δικό του τρόπο; Η απάντηση του κ. Θεοχάρη στη Βουλή ήταν ότι το 2022 ήταν ακριβά τα καύσιμα στα πρατήρια, το 2023 δεν ήταν. Σας λέω, λοιπόν, ότι το 2023 το περιθώριο διύλισης, που είναι το κέρδος ανά βαρέλι ήταν διπλάσιο από την προηγούμενη τετραετία που είναι ο κανονισμός με τον οποίο εξάγουμε τα συμπεράσματα υπέρμετρης κερδοφορίας. Τα διυλιστήρια είναι μεγάλες εταιρείες εισηγμένες και έχουμε αποτελέσματα τριμήνου τα οποία δείχνουν ότι πάλι ξεπερνάει το δισ. αυτή η άδικη κερδοφορία. Αυτό το είναι ένα κρατούμενο που αφορά τα διυλιστήρια. Έχουμε και το άλλο που είναι το ρεύμα. Στο ρεύμα και ιδιαίτερα στους παρόχους, στους προμηθευτές δηλαδή, τότε που είχε καταργηθεί δήθεν η ρήτρα αναπροσαρμογής είχαμε εντοπίσει ότι οι προμηθευτές, για να μην έχουν ζημίες, εισήγαγαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στην τιμή προαναγγέλλοντας στην αρχή του μήνα την τιμή. Τότε λοιπόν, τους δύο πρώτους μήνες, είχαν προκύψει 1 δισ. ευρώ υπερκέρδη, τα οποία πλήρωσαν οι καταναλωτές. Το αναδεικνύουμε στη Βουλή και έρχεται τον Νοέμβριο του 2022 η κυβέρνηση και το νομοθετεί, πάλι εκ των υστέρων. Ο νόμος αυτός από τον Νοέμβριο του 2022 δεν έχει εφαρμοστεί! Δεν έχουν φορολογηθεί. Εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση για δύο βασικά ζητήματα που αφορούν τα υπερκέρδη. Για έξι εβδομάδες δεν έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και εμείς προχωρήσαμε στο αίτημα συζήτησης στη Βουλή βλέποντας και τα υπόλοιπα στοιχεία ακραίας ακρίβειας, που ενδεικτικά τα αναφέρω: πληθωρισμός τροφίμων και τράπεζες, όπου υπάρχει ακραία αισχροκέρδεια. Στον πληθωρισμό τροφίμων η Ελλάδα έχει 5,4%, στην Ευρώπη δεύτερη μετά τη νησιωτική Μάλτα, ενώ στον γενικό πληθωρισμό και στον δομικό πληθωρισμό έχουμε 3,4% ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη έχει αρνητικό πληθωρισμό.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό για το ακραίο κύμα ακρίβειας κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά προστατευμένες περιοδείες δήθεν κατά της ακρίβειας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο κ. Μητσοτάκης έχει συνηθίσει να δηλώνει επικοινωνιακά στις προστατευμένες περιοδείες που κάνει με τις κάμερες διάφορα για να παραπληροφορήσει αλλά οι πολίτες γνωρίζουν τι λογαριασμό πληρώνουν. Μπορεί να αμφισβητήσει ο κ. Μητσοτάκης τη Eurostat που μας τοποθετεί δεύτερους από το τέλος ως προς την αγοραστική δύναμη, δηλαδή πάνω από τη Βουλγαρία, δηλαδή πολύ κοντά στην χαμηλότερη αγοραστική δύναμη; Αν αρχίσει να αμφισβητεί τη Eurostat και το ευρωβαρόμετρο, να το ξανασυζητήσουμε. Το ΙΝΚΑ, για παράδειγμα, λέει ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι 6-10% ακριβότερο. Εγώ δεν θέλω να μείνω στις δηλώσεις, θέλω να μείνω σε αυτό που ζει ο πολίτης. Δεν τα βγάζει πέρα η κοινωνία».
«Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι ένα έκτακτο μέτρο. Θα έπρεπε να έχουμε πολιτικές που να προλαμβάνουν την ακρίβεια. Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας σταθερός συντελεστής κέρδους στο ρεύμα. δεν μπορούν να αισχροκερδούν οι 3-4 εταιρείες που παράγουν ρεύμα. Αυτό το ζήσαμε πολύ έντονα την περίοδο των υπερκερδών, που ξεκίνησε η λειτουργία του χρηματιστηρίου χωρίς έλεγχο και χωρίς ρύθμιση. Εκεί έπρεπε να υπάρχει έλεγχος και ρύθμιση γιατί δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτες οι αγορές. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας συντελεστής 5% στην αγορά ρεύματος. Σας πληροφορώ ότι και με βάση τα διεθνή στάνταρ είναι υπεραρκετός».
«Επίσης να υπάρχει περιορισμός στον περιθώριο διύλισης. Παλιότερα δουλεύαμε με 8-9 δολάρια το βαρέλι. Είναι ένας συντελεστής που δίνει κερδοφορία, δεν είναι ανάγκη να πάμε στα 25 δολάρια το βαρέλι που είχαμε το 2022. Υπάρχει δυνατότητα να οριοθετήσουμε την αγορά, πέρα από τους ελέγχους που χρειάζεται να είναι περισσότεροι και καλύτεροι, να υπάρχουν κανόνες ρύθμισης και αυτό πρακτικά σημαίνει, ιδιαίτερα στην αγορά ενέργειας, τον λεγόμενο δημόσιο πυλώνα, δηλαδή, η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ που είναι ακόμα, σε ένα ποσοστό, δημόσια. Εφόσον έχουν το δημόσιο μέτοχο, η πολιτεία μπορεί να συμμετέχει στην τιμολογιακή πολιτική. Γιατί εδώ έχουμε μια διπλή αισχροκέρδεια, από τη μία πλευρά δεν ελέγχει ο κ. Μητσοτάκης τις τιμές και από την άλλη μεριά η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στα ΔΣ και των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ είναι οι ίδιοι παράγοντες αισχροκέρδειας. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση και η ΝΔ ευθύνονται και γιατί δεν ελέγχουν και γιατί δεν προλαμβάνουν και γιατί παράγουν αισχροκέρδεια».
Αναφερόμενος στη δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με τις δαπάνες υγείας ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε «Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλουμε να φτάσουν οι δαπάνες της υγείας και της παιδείας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί και στα δύο υπολειπόμαστε κατά 2%. Πράγματι στην περίπτωση αυτή πρέπει να φτάσουμε το 7,5 – 7,7%. Είναι γεγονός ότι αυτό είναι το νούμερο. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τον μ.ο. της Ευρώπης. Γιατί να μη διεκδικούμε να είμαστε καλύτερη χώρα από το μ.ο. της Ευρώπης; Γιατί να είμαστε πάντα τελευταία χώρα; Τώρα το ότι είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι αυτό είναι αφορμή για να μειωθούν οι δαπάνες, νομίζω ότι αυτό είναι το σχέδιό του γιατί έχει βάλει παντού χαράτσια, για να πληρώνουμε παντού, στα φάρμακα, στα χειρουργεία, στον προσωπικό γιατρό. Νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια ευκαιρία για να καυχιέται και να αστειεύεται ο κ. Γεωργιάδης. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η αύξηση των δαπανών στην υγεία κατά 2% και να φτάσουμε στο 7,7%. Πολλές φορές και ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς σημαίνει ένα ποσοστό, θέλει να ξέρει αν θα έχει υγεία, γιατρό ή φάρμακα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είμαστε Ευρώπη και στην υγεία και στην παιδεία γιατί με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργιάδη απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη. Αυτή είναι η ουσία που θέλει ο κόσμος και η κοινωνία».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά την αλλαγή της ηγεσίας με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, την εκλογική ήττα και τα αποτελέσματα των δημοτικών, πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο και σε αυτή την περίοδο χρειάστηκε και να ξαναδομήσουμε την πολιτική μας σκέψη αλλά και να αλλάξουμε πολύ οργανωτικά, με πάρα πολλά νέα μέλη και πάρα πολλά στελέχη. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται θετικά και στα think tank και στο ευρωψηφοδέλτιο. Για να μην έχουμε θέματα πολιτικής ενοποίησης, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο Συνέδριο προκειμένου να έχουμε μια πολύ καλή επεξεργασία πολιτικής απόφασης. Το συνέδριο αποφάσισε ότι με ενότητα και συλλογικότητα θα προχωρήσουμε. Και κατέληξε σε ένα πλούσιο κείμενο θέσεων, ώστε όλα αυτά που κατά καιρούς αμφισβητούνται στο δημόσιο διάλογο, να είναι ρητά διατυπωμένα στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μπορεί να βρείτε απαντήσεις χωρίς αμφισβήτηση. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια προοδευτική διέξοδο και αυτή μπορεί να γίνει μόνο με μια εμπεριστατωμένη φωνή, με κυβερνησιμότητα. Γι’ αυτόν το λόγο εμείς ενοποιήσαμε την πολιτικής μας πρόταση στο συνέδριο και από την πλευρά μου αυτό έχω ως εντολή να υπηρετήσω, ενότητα, συλλογικότητα και την ενιαία και καθαρή πολιτική που έχει διατυπώσει το συνέδριο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ